fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Harcsagirosz és pontytepertő lehet az idei nyár slágere

| Nagy Melinda

Idén vették át a balatonlellei Nádfedeles halsütőt, ahol azóta a klasszikus halas ételeken felül harcsagiroszt és pontytepertőt is kínálnak. Máté Imre és Zoltán úgy látják, a halas streetfood hozhatja közelebb a halat az emberekhez.

Máté Zoltán 2008-ban költözött Szentendréről Balatonboglárra a testvérével, Máté Imrével és csatlakoztak a haltenyésztéssel foglalkozó családi vállalkozáshoz. Rengeteg tapasztalatot szereztek és meg is megszerették a szakmát, ezért 2013-ban megalapították a FrissHal Kft.-t, ahol ma 10 alkalmazott dolgozik. A Kaposvárhoz közeli Alsóbogát környékén lévő, patakból duzzasztott halastavukból évi 25 tonna halat fognak, de a fő profil nem elsősorban a haltenyésztés: friss hallal látnak el több, mint 100 vendéglátóhelyet.

Friss, gyors, rugalmas

„A hal-nagykereskedők fagyasztott halat árulnak, tőlünk viszont friss halat kapnak az éttermek. Annyira frisset, hogy mikor megrendelik, a hal még a vízben úszkál. Kifogjuk, feldolgozzuk, szakszerűen hűtjük és kiszállítjuk a rendelés másnapján. A frissességet tehát garantáljuk, de ezen felül speciális igényeket is ki tudjuk szolgálni, ezt mások nem mondhatják el magukról. Simán megoldjuk, ha mondjuk egyik helyről felhívnak, hogy most inkább kisebb vagy épp nagyobb halszeleteket szeretnének – mondja.

Az eladásaik 90 százaléka az éttermi szállításokból jön össze. A Balaton környékén nagyjából 100 partnerük van, de más nagyobb városokba, köztük Budapestre is szállítanak friss halat, olyan helyekre is, mint a 2 Michelin-csillagos ONYX, a Kempinski, a Baltazár vagy a Pest-Buda.

„Személyesen kerestem fel mindegyik éttermet, mert úgy gondoltam ez kell a hitelességhez. Elmondhatom, az évek alatt mindent megtanultam erről a szakmáról, ezért meggyőző tudtam lenni, így a partnereink lettek” – mondja Zoltán. Az alsóbogáti halastó a Dezeda vízgyűjtőjében található, két domb között egy patakot duzzasztottak fel hozzá. Az átfolyó patak miatt folyamatos a vízcsere, és éppen ez a jó hal egyik titka. A másik a takarmány, aminek minőségére gondosan ügyelnek. Nem a penészes kukoricát szórják a vízbe, mert, ahogy mondja, erre is van példa. A halgazdálkodás 40 hektáron folyik, a ragadozó, mindenevő, növényevő halak (ponty, csuka, busa, harcsa, kárász, süllő, amur) együtt növekednek. „Szükség van mindegyikre, csak az arányokat kell megtalálni. Úgy kell megoldani a telepítést, hogy mindegyik hal jól érezze magát, tudjon egészségesen növekedni, megtalálja a saját territóriumát. A ragadozó ne egye meg a többit, és ne vegyék el egymás életterét. Ezt mostanra sikerült megoldanunk” – teszi hozzá Zoltán.

A halas streetfood a legjobb kóstoltató

A szocializmusban elfeledtették velük a halat, és ezt nagyon lassan lehet visszahozni. Az átlag magyar például évente csupán kétszer eszik halat, ebből az egyik a karácsonyi vacsora. „Kívülről úgy tűnhet, hogy fellendülőben van ez a szektor, és tényleg mozdul valami, de legalább 10-15 év kell még ahhoz, hogy az akvakultúra olyan szintű legyen, mint Nyugat-Európában. A nagy változáshoz tömegek szemléletváltása kell, amit szerintem nem a TV-szpotok, óriásplakátok fognak megoldani.

Pontytepertő

Legjobban azzal tudjuk népszerűsíteni, ha olyan ételeket készítünk belőle, amit szívesen megkóstolnak. Az emberek nem tudják, hogy hogyan lehet jól elkészíteni a halat, ezért inkább hozzá se nyúlnak. A halas streetfoodnak, például a harcsagirosznak vagy a pontytepertőnek itt van nagy szerepe – megmutatja, mennyire egyszerűen készül és finom a halas étel. Nagy segítség lenne a népszerűsítésben az is, ha a halfeldolgozók olyan formában kínálnák a fogyasztót, amivel már nem kell bíbelődniük. Mondjuk úgy, hogy nincs más dolga, csak rákeni a pirítósra, amit salátával megeszik” – mondja.

Harcsagirosz, mielőtt rávetettük volna magunkat

Ahol kóstolni lehet: Nádfedeles halsütöde

A Nádfedelest az idei évtől vették át az előző tulajdonostól. A halfeldolgozást, haltenyésztést és az értékesítést a testvérével, Máté Imrével, a halsütödét egy régi jó baráttal viszi: „Én a halakhoz értek, a vendéglátózáshoz nem, mindenki beletette a tudását.” Volt egy kis dilemmázás, hogy maradjon-e a hekk és a szokásos halas ételek, a rántott ponty, fogas, halászlé, keszeg. Végül úgy döntöttek, maradjanak a klasszikusok, de jöjjenek az újak is. A legfontosabb szempont a frissesség volt.

Zoltán azt mondja, attól tartottak, hogy a vendégek kevésbé jönnek majd, ha a hekket leveszik az étlapról. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy 8 fős társaságból hárman még mindig azt kérik. A hekken és a pisztrángon kívül itt minden hazai vizekből való, a halsütővel is a hazai halakat próbálják népszerűsíteni. Minden évben terveznek valami streetfood újdonságot, a következő évre már megvannak a tervek, amit Zoltán egyelőre nem szeretne elárulni: „Biztos máshol is megjelenik majd, de ezzel nincs is semmi baj, igazából minden halas hely erősíti a halfogyasztás kultúráját. Ha valaki mondjuk megkóstolja a harcsagiroszt és ízlik neki, az legközelebb nagyobb bizalommal eszik majd belőle máshol is. Ez jó mindenkinek”

Tervben a halfeldolgozó üzem

„A halfeldolgozás során a friss halból olyan konyhakész alapanyagot készítünk, amivel már nem nagyon kell foglalkozni, például a pontyfilénél nem állunk meg, hanem irdaljuk is, így a konyhán már csak sózni, panírozni kell. A nagy álmunk az, hogy legyen egy olyan halfeldogozó üzemünk, ahol a boltok polcára lerakható késztermékeket, például pástétomokat tudnánk készíteni. Van egy beadott pályázatunk, nagyon várjuk az eredményt – meséli Zoltán – A tengeri halakból készített késztermékek nem fenntarthatók, mert azok nem szólnak másról, mint a tengerek kizsákmányolásáról. Ez, amit mi csinálunk fenntartható, nem a kizsákmányolásról szól.”


Ha te is egy vagy a több, mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését. Hozzunk létre együtt egy megújult tudatosvasarlo.hu-t.

 

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 

Segíts kisösszegű rendszeres havi adománnyal. Most! 

Rendszeres havi 1.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség, főleg ha rögtön jön. 

   

 

Bármennyi pénzt adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB

 

Köszönjük az eddigi támogatásokat, az eddig összegyűlt összegről és a gyűjtés állásáról itt találsz további információkat.

 

Köszönjük, hogy velünk vagytok!

 


Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok