
| Tudatos Vásárló
Hal kisokos A-tól Z-ig
A hal finom és egészséges, ráadásul ha helyi fajtát választunk, még fenntartható is lehet. Csak tudni kell választani. Ehhez ad tippeket aktuális gyűjteményünk.
Arany kárász

A kárász lubickol az iszapos tavakban, szinte a pocsolyában is megtalálható. Húsa édeskés, de nagyon szálkás. Ha egy jó éles késsel megirdaljuk, azaz a gerincre merőlegesen mindkét oldalról 3 milliméterenként bevágjuk a húsát, probléma nélkül ehető. Sütve kiváló.
Compó

A vizek smaragdzöld lakója, a compó napközben vízinövények között bujkál, alkonyatkor érdemes próbálkozni a kifogásával. Mélyen ülő pikkelyei miatt nehéz megtisztítani, ezért elég, ha folyó víz alatt testéről lekaparjuk vagy kefével lemossuk a nyálkát. A ponty rokona, de nem iszapízű.
Csuka

A csuka félelmetes ragadozó, fogai közül ritkán menekül a zsákmány. Húsa fehér, ízletes, de szálkás. Érdemes levesnek vagy pörköltnek elkészíteni. Főzéskor pikkelyezés helyett nyúzzuk. Nyakán és úszói körül vágjuk körbe a bőrt, majd a nyak felől indulva feszegessük le.
Domolykó

A folyók felső szakaszán élő „nagyfejű hal” igazi haspók, bármit megeszik, még a békát is. Húsa igen szálkás, ezért körültekintően kell elkészíteni. Nincs jellegzetes íze, süssük jól befűszerezve, vagy főzés után apró darabokra vágva majonézes halsaláta alapja lehet.
Fogas

A fogas és a süllő ugyanaz a hajfajta, a süllő elnevezést azok a példányok kapják, amelyek 1,5 kilogrammnál kisebbek. A kegyetlen vízi ragadozóból készült ételeket még az is megkóstolhatja, aki óvakodik a haltól, húsa szálkátlan és finom. Egészben sütve mennyei lakoma.
Harcsa

A bajszos harcsa a legnagyobb ragadozó halunk, az eddigi rekorder 113 kilós volt. Húsa szálkamentes, de zsíros, ezért főzés előtt vágjuk ki a zsírosabb részeket. Vastagabb részeiből szeleteket készíthetünk, de megfőzhetjük pörköltnek vagy halas töltött káposztának is.
Jászpaduc

A paduc az egyik legtrükkösebb szabadulóművész, a kihívást kereső horgászok kedvence. Húsa ízletes, de szálkás. Fekete hasürege miatt kiérdemelte a „tintafosó” elnevezést is, de nem kell megijedni, a hasi rész is ehető. Frissen sütve vagy halfasírtnak elkészítve finom csemege.
Kecsege

Ahogy neve is mondja, a kecsege a vízi szépségversenyek nyertese. Szálkátlan és finom húsa miatt igazi ínyencségnek számít. Mára sajnos egyre kevesebb úszkál belőle a magyar vizekben. A családi fogások dísze lesz, ha egészben sütve, töltve vagy párolva készítjük el.
Menyhal

A menyhal furcsa szokásokkal van megáldva. A meleg hónapokban „nyári álmot” alszik, a családalapítás pedig decemberre marad. A háziasszonyok dzsoli dzsókere, hiszen gerincén kívül nincs benne szálka. Húsának magas víztartalma miatt készítsük főzve vagy mártással tálalva.
Nagy-marczi

Az izmos márna nem adja könnyen magát, sok horgász botja bánja a vele való találkozást. A folyóvizek legtöbb szerves anyagát megeszi, ezért a folyók kukásaként tartják számon. Húsa hasonlít a pontyéra, de annál szálkásabb. Ikráját nem szabad megenni, mert mérgező!
Ponty

Csak a szakik tudják a pontyról, hogy érzékeny az időjárásra, ezért célszerű frontmentes időben horgászni. Már megszoktuk, hogy nincs halászlé ponty nélkül, de sütve, főzve és párolva is elkészíthető. Pikkelyeit késsel kaparjuk le, a szálkák ellen segít az irdalás.
Rappi hóhér

Nem véletlenül kapta a sügér a hóhér nevet, hiszen falánk ivadékpusztító. Előfordul, hogy saját társait is megeszi. Színe az évszakokkal változik, a zöldessárgától a feketéig. Ugyan termete kicsi, a kifejlett példányok 20-25 centiméteresek, de íze vetekszik a fogaséval.
Sebes pisztráng

Nincs két egyforma pisztráng, tartják a természetbúvárok. A hideg folyóvizekben élő hal forrázva és főzve, mártásokkal vagy sütve, de akár mandulával megszórva is az ínyencek kedvence lesz. A megtisztított és kibelezett pisztrángot néhány hétig fagyasztóban is eltarthatjuk.
Zöld ponty

A pontyfélék családjába tarozó amur zöldes színe miatt kapta népies nevét. A tavakban felszaporított hal károkat is okozhat, mert annyira szereti a vízinövényeket, hogy egy nap alatt képes saját testének másfélszeresét is lecsipkedni. A pontyhoz hasonlóan készíthető.
Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 23 . számában.
***