fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Hal kisokos A-tól Z-ig

| Tudatos Vásárló

A hal finom és egészséges, ráadásul ha helyi fajtát választunk, még fenntartható is lehet. Csak tudni kell választani. Ehhez ad tippeket aktuális gyűjteményünk.

 

Arany kárász

A kárász lubickol az iszapos tavakban, szinte a pocsolyában is megtalálható. Húsa édeskés, de nagyon szálkás. Ha egy jó éles késsel megirdaljuk, azaz a gerincre merőlegesen mindkét oldalról 3 milliméterenként bevágjuk a húsát, probléma nélkül ehető. Sütve kiváló.

 

 

 

Compó

A vizek smaragdzöld lakója, a compó napközben vízinövények között bujkál, alkonyatkor érdemes próbálkozni a kifogásával. Mélyen ülő pikkelyei miatt nehéz megtisztítani, ezért elég, ha folyó víz alatt testéről lekaparjuk vagy kefével lemossuk a nyálkát. A ponty rokona, de nem iszapízű.

 

 

 

Csuka

 A csuka félelmetes ragadozó, fogai közül ritkán menekül a zsákmány. Húsa fehér, ízletes, de szálkás. Érdemes levesnek vagy pörköltnek elkészíteni. Főzéskor pikkelyezés helyett nyúzzuk. Nyakán és úszói körül vágjuk körbe a bőrt, majd a nyak felől indulva feszegessük le.

 

 

 

Domolykó

A folyók felső szakaszán élő „nagyfejű hal” igazi haspók, bármit megeszik, még a békát is. Húsa igen szálkás, ezért körültekintően kell elkészíteni. Nincs jellegzetes íze, süssük jól befűszerezve, vagy főzés után apró darabokra vágva majonézes halsaláta alapja lehet.

 

 

Fogas

A fogas és a süllő ugyanaz a hajfajta, a süllő elnevezést azok a példányok kapják, amelyek 1,5 kilogrammnál kisebbek. A kegyetlen vízi ragadozóból készült ételeket még az is megkóstolhatja, aki óvakodik a haltól, húsa szálkátlan és finom. Egészben sütve mennyei lakoma.

 

 

 

Harcsa

A bajszos harcsa a legnagyobb ragadozó halunk, az eddigi rekorder 113 kilós volt. Húsa szálkamentes, de zsíros, ezért főzés előtt vágjuk ki a zsírosabb részeket. Vastagabb részeiből szeleteket készíthetünk, de megfőzhetjük pörköltnek vagy halas töltött káposztának is.

 

 

Jászpaduc

A paduc az egyik legtrükkösebb szabadulóművész, a kihívást kereső horgászok kedvence. Húsa ízletes, de szálkás. Fekete hasürege miatt kiérdemelte a „tintafosó” elnevezést is, de nem kell megijedni, a hasi rész is ehető. Frissen sütve vagy halfasírtnak elkészítve finom csemege.

 

 

Kecsege

Ahogy neve is mondja, a kecsege a vízi szépségversenyek nyertese. Szálkátlan és finom húsa miatt igazi ínyencségnek számít. Mára sajnos egyre kevesebb úszkál belőle a magyar vizekben. A családi fogások dísze lesz, ha egészben sütve, töltve vagy párolva készítjük el.

 

 

Menyhal

 A menyhal furcsa szokásokkal van megáldva. A meleg hónapokban „nyári álmot” alszik, a családalapítás pedig decemberre marad. A háziasszonyok dzsoli dzsókere, hiszen gerincén kívül nincs benne szálka. Húsának magas víztartalma miatt készítsük főzve vagy mártással tálalva.

 

 

 

Nagy-marczi

Az izmos márna nem adja könnyen magát, sok horgász botja bánja a vele való találkozást. A folyóvizek legtöbb szerves anyagát megeszi, ezért a folyók kukásaként tartják számon. Húsa hasonlít a pontyéra, de annál szálkásabb. Ikráját nem szabad megenni, mert mérgező!

 

 

Ponty

Csak a szakik tudják a pontyról, hogy érzékeny az időjárásra, ezért célszerű frontmentes időben horgászni. Már megszoktuk, hogy nincs halászlé ponty nélkül, de sütve, főzve és párolva is elkészíthető. Pikkelyeit késsel kaparjuk le, a szálkák ellen segít az irdalás.

 

 

 

Rappi hóhér

Nem véletlenül kapta a sügér a hóhér nevet, hiszen falánk ivadékpusztító. Előfordul, hogy saját társait is megeszi. Színe az évszakokkal változik, a zöldessárgától a feketéig. Ugyan termete kicsi, a kifejlett példányok 20-25 centiméteresek, de íze vetekszik a fogaséval.

 

 

 

 

Sebes pisztráng

Nincs két egyforma pisztráng, tartják a természetbúvárok. A hideg folyóvizekben élő hal forrázva és főzve, mártásokkal vagy sütve, de akár mandulával megszórva is az ínyencek kedvence lesz. A megtisztított és kibelezett pisztrángot néhány hétig fagyasztóban is eltarthatjuk.

 

 

 

 

Zöld ponty

A pontyfélék családjába tarozó amur zöldes színe miatt kapta népies nevét. A tavakban felszaporított hal károkat is okozhat, mert annyira szereti a vízinövényeket, hogy egy nap alatt képes saját testének másfélszeresét is lecsipkedni. A pontyhoz hasonlóan készíthető. 

 

 

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 23 . számában.

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok