fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ha minden ablakban paradicsom nőne

| Tudatos Vásárló

Kevesebb víz-, gáz- és villanyfogyasztás, saját paradicsom és fűszer az ablakból, mindehhez jó hangulat, közös kreatívkodás, tapasztalatcsere és sok-sok finomság. Röviden ez a háztartászöldítő ÖkoKörök eddigi eredménye. Beszéljenek inkább a képek és a számok. 

2012-2013-ban az ország számos területén összesen több mint 50 háztartászöldítő ÖkoKör csoport indult. A résztvevők (több mint 300 fő) megmérték a háztartásuk környezetterhelését, és a különböző praktikák révén jelentős, számszerűsíthető változást értek el több területen is. Több helyen is akadtak olyan elkötelezett csoportvezetők, akik több ÖkoKört is indítottak. Külön köszönet nekik a kitartásért!

2010 óta futó ÖkoKör programban résztvevő háztartások (immár összesen több mint 600 háztartás) jelentős környezeti megtakarítást értek el eddig. A háztartások átlagosan 

  • 27%-kal kevesebb élelmiszerhulladékot,
  • 17%-kal kevesebb vegyes háztartási hulladékot termeltek,
  • 13%-kal kevesebb villamos energiát, 
  • 7%-kal kevesebb földgázt és 
  • 10%-kal kevesebb vezetékes ivóvizet használtak, és
  • 17%-kal kevesebb vegyszert tartottak otthonaikban, mint a programban való részvétel előtt.

Lássuk, mi is történt az ÖkoKörökben! (A képre kattintva beléphetsz a képgalériába.)

ÖkoKörök

 

A 2012 első félévében zajló ÖkoKörökről készült képeket itt láthatjátok.

Külön örömünkre szolgált a csoportok lelkesedése, aktivitása, ugyanis többen az ÖkoKör mellett hasznos, szakmai programokat is szerveztek maguknak: hulladéklerakó meglátogatása, kozmetikumkészítés, gyógynövénytúra, mini piac, alternatív karácsonyi ajándékkészítés, egészséges ételkészítés. Már csak hab a tortán, hogy ÖkoKör tagok vezetésével több településen is alakulóban van illetve elindult bevásároló közösség vagy dobozrendszer (Debrecen, Héreg, Rácalmás, Székesfehérvár). Ezúttal is gratulálunk, és sok sikert kívánunk nekik!

 

Nagyon köszönjük az ÖkoKörösöknek az aktív részvételt, a sok energiát és lelkesedést, amit beleadtak, valamint a hasznos visszajelzéseket és fotókat a programmal kapcsolatban! Reméljük, hamarosan újra találkozunk!

Továbbá köszönjük a partnerszervezeteknek is a toborzásban és a helyszíni szervezésben való segítséget! 

A programban együttműködő helyi partnerek: 

 

 

  A Pest-megyén kívüli ÖkoKörök az “ÖkoKör kampány a fenntartható életmódért” című KEOP-6.1.0/B/11-2011-0070 pályázat keretében valósulnak meg. 

Közreműködő szervezet: Energia Központ Nonprofit Kft.

Irányító hatóság: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok