fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A fővárosi ivóvíz jó minőségű az uniós mértékek szerint

| Tudatos Vásárló

A fővárosi ivóvíz átlagos minősége jóval kedvezőbb az EU-határértékeknél, különösen a nitrit- és az ammóniatartalom marad el azoktól – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) statisztikai tükör című összeállításában.

Budapesten és a környék több településén élők ivóvízellátásáról – napi 1 millió 200 ezer köbméteres maximális kapacitással – a Fővárosi Vízművek Zrt. gondoskodik. Az előzetes adatok alapján 2007-ben a Fővárosi Vízművek 801 parti szűrésű kútjából összesen 191 millió köbméter vizet termeltek ki; a víz 78%-a egyszerű fizikai kezelést, fertőtlenítést igénylő A1-es, 22%-a intenzív fizikai, kémiai tisztítást és fertőtlenítést szükségessé tevő A3-as minőséget ért el.

Az ivóvízszükséglet 70%-át a Szentendrei-szigeten és a Duna bal partján található északi vízbázis 574 parti szűrésű kútjából nyerik. A kitermelt víz minősége lehetővé teszi, hogy közvetlenül az ivóvízhálózatba juttassák. A főváros alatti déli vízbázis a Csepel-szigeten található 227 kútból áll, az összes szükséglet mintegy 30 százalékát biztosítja. Az itteni kutakból kinyert víz nagyobb része közvetlenül nem fogyasztható, a felhasználás előtt a vas- és a mangántartalom csökkentése érdekében kémiai és fizikai tisztítása szükséges.

Tavaly a kitermelt víz 52%-a lakossági, 23%-a ipari felhasználásra került, 16%-a hálózati és szolgáltatási veszteségként jelentkezett. A más településeknek átadott ivóvíz és a belső felhasználás együtt 9% volt.

A fővárosban a lakosság éves átlagos vízfogyasztása egy főre vetítve 59 köbméter, ami naponta kb. 160 litert jelent. Év végén az ivóvízvezeték-hálózat hossza 4500 kilométer volt, és lényegében az összes lakást ellátta egészséges ivóvízzel.

Az előzetes adatok alapján 2007-ben a fővárosban elvezetett szennyvíz mennyisége (csapadékvíz nélkül) 179 millió köbméter volt, ennek fele a lakosságtól, egynegyede pedig az ipari üzemek tisztítóiból származott. Az összes elvezetett szennyvíz 13%-a tisztítatlanul ömlött a Dunába. A 157 millió köbméter tisztított szennyvíz 56%-a csak mechanikai, 32%-a biológiai, 12%-a pedig biológiai és kémiai tisztításon esett át.

 

Forrás: MTI

Kép [cc] Tsja!

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok