fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Fokozottan ügyeljünk a citrusfélék héjának felhasználásakor

| Tudatos Vásárló

Téli gyümölcsfogyasztásunkban és karácsonyi süteményeinkben jelentős helyet foglalnak el a citrusfélék, mint a narancs, a mandarin, a klementin, a citrom és a pomelo. Előszeretettel használjuk a héjukat is, habár nem minden esetben kellene. Tájékozódj, mielőtt belereszeled a süteménybe!

Kevesen tudják azonban, hogy a távoli termőhelyekről (dél-Európa, a Közel-Kelet, vagy pl. Kína) hozzánk kerülő gyümölcsök a 2-3 napos szállítás során megromlanának, ha a leszedés után nem végeznének rajtuk felületkezelést, és nem látnák el felületüket a kiszáradást gátló védőréteggel.

A külső felületkezelés engedélyezett gombaölő hatású növényvédőszerek (például a gombaölő hatású ortofenilfenol, imazilil, tiabendazol, stb.) felhasználásával és viaszbevonással történik, de előfordul, hogy növényvédőszer nélkül, csak viaszréteggel vonják be a gyümölcsöt. A termék címkéjének ellenőrzésével győződhetünk meg a gombaölőszer mentességről.

 

Gombaölő-szerrel nem kezelt a bio-narancs címkéje

A viaszréteg lehet mesterséges vagy természetes viasz, az utóbbi általában méhviasz alapú. Azt mindenképpen tudni kell, hogy a Magyarországon forgalmazott friss citrusfélék héja biztosan viaszolt.

  • A termék címkéjén, vagy ömlesztett (kimérős) áru esetén az üzletben a hozzá kapcsolódó feliraton, molinón fel kell tüntetni, hogy a gyümölcs csak viasz védőréteggel bevont, vagy mellette növényvédőszerrel is kezelték-e! 
  • Ugyanígy azt is közölni kell a vásárlóval, ha a héj fogyasztásra alkalmatlan, mivel a növényvédő-szer a héj illóolajához kötődik, és a viaszbevonás  miatt később már nem lesz lemosható.

Ha a felületkezelésre vonatkozó jelölés nem egyértelmű, javasolt körültekintően eljárni, és a héjat fogyasztásra alkalmatlannak tekinteni.

 

Felületkezelt, helyesen feliratozott gyümölcs címkéje

 

Az üzletekben található aszalt vagy kandírozott citrushéj készítmények csak felületkezelés nélküli gyümölcsből készülhetnek, ezért süteményeknél javasolt a friss reszelt héj helyett ezek használata.

 

Forrás: NEBIH

Kép [cc] driek

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok