fbpx
ne vásárolj semmit nap vidám idős emberek

Ezt csináld a Black Friday őrület kellős közepén

A Tudatos Vásárlóknál évek óta a Fekete pénteken tartjuk a Ne vásárolj semmit! napot, amellyel a túlzott fogyasztás veszélyeire szeretnénk felhívni a figyelmet. Miért ne tennél valami mást, minthogy a webshopokat böngészed egyre idegesebben?

Idén a Fekete Péntek november 24-re esik, de már jóideje Black Friday hetekről, méginkább Black November-ről beszélünk. És ez még nem a karácsonyi ajándékvásárlás, pedig idén már május 30-án eljött a túllövés napja. Igaz, változott a magyarok érdeklődése a Black Friday iránt, nem is akármilyen mértékben.

 • Írj egy listát arról, amit értékelsz, kezdve az élet nagy dolgaitól (a hosszú távú barátságoktól, amelyek a nehéz időkben is támogatnak) a kicsikig (a kényelmes nadrágokig, amelyek évek óta kitartanak melletted). A kutatások azt mutatják, hogy a hála kifejezése nagyobb boldogsághoz, kevesebb anyagiassághoz vezet.
 • Adj új életet egy régi tárgynak azzal, hogy letakarítod, megjavítod. Ha nem tudod, hogyan kell megjavítani, jó eséllyel találsz egy hasznos videó a neten, vagy van valaki a barátok között, a családban, aki rendelkezik a szükséges készségekkel. Hamarosan Az EU egészére kiterjedő “javítási jogról” szóló törvény például megkönnyítheti az elektronikai eszközök javítását, de a javításhoz való jog mozgalom világszerte egyre nagyobb teret hódít. Eszerint minden fogyasztónak hozzáférést kell biztosítani a szükséges információkhoz, alkatrészekhez és szerszámokhoz a tulajdonában lévő tárgyak (különösen az elektronikai eszközök) javításához, és a vállalatoknak a javítás és a hosszú élettartam szempontjait szem előtt tartva kell megtervezniük a termékeket.

A szemétdomb még messze van! Ezt az 5 lépést tedd meg, mielőtt valamit kidobnál

 • Taníts meg valakinek egy új készséget.
 • Alkoss valami újat a már meglévő anyagok újrahasznosításával. Gondolhatsz itt kartonra, műanyag edényekre, fémdobozokra, fára, papírra, szövethulladékra és gombokra. Az egyetlen korlát a képzeleted, ötletek vehetsz például a Pinterestről.
 • Ha tiszta az éjszakai égbolt, tölts meg egy termoszt forró csokoládéval, és öltözz be egy esti csillaglesre.
 • Sétálj vagy kerékpározz. A természetben töltött időnek rengeteg előnye van, a stressz csökkentésétől kezdve a hangulat, a figyelem, az empátia és az együttműködés javulásáig.

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

 • Próbáld ki a ploggingot. A kifejezés a svéd plocka upp (felszedni) és a jogga (kocogni) szavakat ötvözi, és azt jelenti, hogy a kocogást szemétszedéssel kombináljuk. A sok hajolgatás és nyújtás extra elemet ad a fizikai edzéshez.
 • Egyél valamit, amit a fagyasztód mélyéről veszel elő. Ha igazán ambiciózusnak érzed magad, állíts fel egy egyszerű rendszert (egy kis mágneses tábla, vagy akár csak egy papírlap segítségével), amivel nyomon követheted a fagyasztód tartalmát, és a jövőben elkerülheted az élelmiszerpazarlást.
 • Süss valamit! Az internet receptek bőséges tárházát kínálja mindenféle készségszintű pék számára. Nem bízol eléggé magadban? Emlékezz Julia Child örökérvényű tanácsára: “Elég vajjal bármi jó lehet.”
Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
 • Ürítsd ki a fiókodat. Sosem tudhatod, milyen kincseket találsz!
 • Szánj egy órát a kikapcsolódásra egy jóga- vagy meditációs órával az interneten.
 • Takarítsd ki és rakd rendbe az éléskamrádat: ne dobj ki automatikusan mindent, aminek lejárt a szavatossági ideje – ez a dátum az élelmiszerek minőségére vonatkozik, nem pedig a biztonságosságára. A bontatlan, csomagolt élelmiszerek, amelyek lejárati ideje lejárt, sokszor biztonságosan fogyaszthatók, bár lehet, hogy veszítettek frissességükből vagy ízükből.
 • Olvasd újra egy kedvenc könyvedet a polcáról.
 • Készíts arcmaszkot, krémet. Keress olyan receptet, amely a bőrödre jellemző problémákat kezeli – majd próbáld meg nem rágcsálni az összetevőket.

Bőrszépítés, immunépítés télen

 • Nézz újra egy olyan DVD-t, amit szeretsz. Emlékszel még a DVD-kre, ugye? Ők azok a dolgok, amelyek a streaming előtt, de a VHS kazetták után jöttek.
 • Tölts el néhány nosztalgikus órát régi fényképalbumok átnézésével. Még jobb, ha átválogatsz egy doboznyi régi fényképet, beszkenneled őket a számítógépen, és felcímkézed, majd rendszerezed őket.
 • Takarítsd ki a ruhásszekrényedet, és kezdj el cserélgetni a barátaiddal.
 • Hívj fel valakit, akivel régóta nem beszéltél.
 • Szervezz társasjáték-estet, ahová mindenki elhozza a kedvenc játékát.
 • Hallgassátok kedvenc régi zenéteket bakelitről, kazettáról vagy CD-ről.
 • Fejezze be végre a félig befejezett művészeti projektet – írást, festést, famegmunkálást, varrást, kötést, horgolást stb.
 • Tervezz egy adventi naptárat ingyenes környezetbarát tevékenységekből, amelyeket december 1. és 25. között végezhetsz, így a Ne vásárolj semmit! nap szellemiségét az egész ünnepi szezonra kiterjesztheted.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás