fbpx
black friday 2023

| Tudatos Vásárló

Black Friday. Elindult az év legnagyobb vásárlási időszaka, pedig már májusban túllőttük magunkat

Elindult az év legnagyobb vásárlási időszaka, a karácsonyt megelőző akciósorozat, a Black Friday. Maga a Fekete Péntek idén november 24-re esik, de már jóideje Black Friday hetekről, méginkább Black November-ről beszélünk. És ez még nem a karácsonyi ajándékvásárlás, pedig idén már május 30-án eljött a túllövés napja. Igaz, változott a magyarok érdeklődése a Black Friday iránt, nem is akármilyen mértékben. 

Bár november vége még mindig kiemelkedő időszak a magyar e-kereskedelemben, ilyenkor az eladások száma másfélszeresére nő egy átlagos naphoz képest, Magyarországon a vásárlók egyre kevésbé érdeklődnek a Black Friday leárazások iránt. Ez valószínűleg nem csak a magas inflációval, megnövekedett energiaárakkal függ össze, hanem azzal is, hogy a Black Friday vagy Black Week elnevezéseket túlzottan gyakran használják a november végi leárazásokon kívül más promóciókra is – írta meg korábban a penzcentrum.hu.

A kereskedők egyre hosszabb időszakot hagynak az akciózásra, a legtöbb kereskedő idén több hetes Black Friday-t tart: a Media Markt például Black November-t tart, és ugyanezt teszi gyakorlatilag az alza.hu is. Az Euronics november 6. és 12. között Blue Week-et tartott, és szintén egész hónapban hirdeti a Black Friday akciókat.

A karácsony előtti ajándékvásárlás és a Black Friday időszak nem azonos a vásárolt termékek tekintetében: a Fekete Péntek akcióival azok élnek, akik saját használatra vesznek olyan termékeket, amiket mindenképpen be kell, vagy már régóta terveztek beszerezni.

Mire jó a Black Friday a kereskedőknek? A feketepéntek-akciókat kifejezetten reklámcélokra használják a kereskedők, hogy növeljék saját üzletük ismertségét, hírnevét, akár olyan áron is, hogy az árleszállítással lemondanak az egyes termékeken lévő árrésükről.

Ezeket a lépéseket járd végig, ha mosógépet, hűtőt, mosogatót vásárolsz

Részben éppen ezért idén, de már tavaly is óvatosabbak voltak a kereskedők az árleszállítással: 2022-ben általánosságban a 20 százalék volt a kedvezmény, a 30 százalékos kedvezmény már kimagaslónak számított, és az árakat látva így van ez idén is. Az ennél nagyobb árkedvezmények nagyon rövid ideig és csak egy-két termékre vonatkoztak, szemben a korábbi évekkel, amikor a kereskedők tucátszám pakolták be a termékeket minden kategóriából az akciós kínálatba – írta meg akkor a vg.hu. Most is hasonló kedvezményekkel lehet találkozni.

Magyarország egyébként Európában a lista élén áll abban, hogy milyen mértékben (53%-kal) veszítették el az érdeklődésüket a vásárlók az elmúlt 3 évben a Black Friday iránt, és ebben a világátlagot (43%) is felül/alulmúljuk.

Több, mint elég” eszköz van egy háztartásban

A Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint alapesetben is érdemes körültekintően nekiállni a vásárlásnak, azaz mérlegelni, hogy tényleg szükség van-e az adott termékre. Egy kérdőív minimum figyelemre méltó eredményre jutott ezen a téren: a GreenDependent Intézet energia-felmérése szerint átlagosan kb. harmadával több gép van a háztartásokban, mint amennyit elsőre tippelnénk, azaz sokan nincsenek tisztában a berendezéseik számával és valószínűleg ezek összeadott fogyasztásával sem. Ebből az látszik, hogy “több, mint elég” eszköz van egy-egy háztartásban.

Nem csak a fűtésen spórolhatunk! Hogyan csökkentsük háztartási gépeink fogyasztását?

Vásárolni nem muszáj

A Tudatos Vásárlók Egyesülete azt javasolja, akármilyen vonzónak tűnik is egy Black Friday-akció, előtte mindenképp

 1. körül kell nézni otthon, nincs-e a célnak megfelelő eszköz,
 2. esetleg a rokonságban olyan, ami erre alkalmas, de ők nem használják,
 3. meg tudjuk-e venni használtan.

Hagyományosan a Black Friday napján tartjuk a Ne vásárolj semmit! napot, arra hívjuk fel a figyelmet, hogy ne vásároljunk felesleges termékeket, leegyszerűsítve: ne pazaroljunk. Utóbbi különös hangsúlyt kap most a már említett energiaválság, az elszabaduló infláció megélhetési krízis miatt.

Különösebb dolgot nem is kell tennünk ezen a napon: egyszerűen ne vásároljunk. Nem arról van szó, hogy ne vehetnénk vécépapírt, buszjegyet, ebédet, vagy hogy nem vehetnénk meg a vacsorának valót – az egy napos fogyasztói böjt kifejezetten a boltok tudatos elkerülésére vonatkozik: használjunk az időnket valami másra!

Idén már májusban túllőttük magunkat

Már megint idő előtt elhasználtuk a Föld egy évre jutó erőforrásait. Idén augusztus 2-re esett a globális túlfogyasztás napja. Ez a dátum azt jelenti, hogy elméletileg az emberiség eddig elfogyasztja az azt a mennyiséget, amit az idén a Föld megtermelt. Másképpen fogalmazva ettől a naptól már a jövőt éli fel a bolygó. A túlfogyasztás napja a 70-es évek óta egyre korábban jön el, de most a gazdasági válság miatt 5 nappal kitolódott.

Visszatérve az idei túlfogyasztáshoz. A globális dátum július 22. ehhez képest Magyarország rosszabbul szerepel, ugyanis idén Magyarországon már május 30-án eljött a túllövés napja, ami azt jelenti, hogy a magyarok bőven átlag felett fogyasztanak. Egy közvélemény-kutatás pedig azt is kimutatta, hogy minden 5. magyar nem hisz a klímaváltozásban.

Tehát lényegében augusztus óta már a következő generiációknak “járó” erőforrásokat fogyasztja a világ. Itt jön képbe a fogyasztás és a vásárlás.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megalakulása óta a megfontolt, fenntartható, takarékos megoldások mellett áll. A Ne vásárolj semmit! nap szlogenjét nem kell szó szerint értenünk: ez a nap inkább szimbolikus jelentőségű: a túlfogyasztásra és annak kockázataira mutat rá, magyarul arra, hogy sokszor teljesen felesleges dolgokat vásárolunk.

Persze logikusan adódik a kérdés, a Black Friday-szezont érdemes-e kihasználni vagy sem. A Tudatos Vásárlók tanácsa, hogy ha tényleg szükség van a háztartásban az adott termékekre, akkor természetesen tanácsos kihasználni a kedvező ajánlatokat, nem szabad bedőlni ugyanakkor egy-egy akciósnak mondott ajánlatnak.

Ha szükség van például új háztartási gépre, mosógépre, mosogatógépre,  hűtőgépre, mikrohullámúra, porszívóra és még sorolhatnánk, akkor előbb érdemes megnézni, hogy a különböző gépek hogyan teljesítettek a független teszten. Számtalan teszteredménnyel segítjük a vásárlókat, hogy kiválasszák a legjobb, legenergiatakarékosabb eszközt. Ha megvan a kiszemelt gép, akkor a Black Friday-akciók között érdemes megkeresni azt, de emellett érdemes megnézni az árukereső oldalakat, a nagy kiskereskedelmi boltláncok kínálatát és árait is.

Nem játszhatnak a korábbi árral a boltok

Azt is fontos tudnunk, hogy 2022. május 28-ától szigorúbb szabályozás vonatkozik a boltok akciózására. Az új szabályok lényege, hogy az akció meghirdetésekor, konkrétan az árcsökkentés bejelentésekor forintban ismertetni kell az eredeti (korábbi) árat, ez pedig nem lehet más, mint az akció indulása előtti harminc napos időszakban legalacsonyabb ár.

A szabályozás részleteiről itt írtunk:

Új szabály az akciós árakra, nem játszhatnak a korábbi árral a boltok

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás