fbpx
ne vásárolj semmit

| Tudatos Vásárló

Ugyan már Black Friday, legyen Ne vásárolj semmit! nap

Még sincs az rendjén, hogy egyre többet törődünk a vásárlással, miközben az élet fontos pillanatai úgy suhannak el mellettünk, hogy utólag csak bámulunk. Ne hagyd magad, tarts velünk a Ne vásárolj semmit! napon, ez lesz a fogyasztás elleni jelképes tiltakozásunk. Összeállítás a pocsékolásról, a Ne vásárolj semmit! napról, valamint arról, hogy ha mégis kell, hogyan tudjuk kiválasztani épp azt a terméket, amire valóban szükség van.

Jön a Black Friday-szezon világszerte, így Magyarországon is – idén a Fekete Péntek november 25-re esik. Korábban jellemzően egy-egy nap alatt lezavartuk, mostanra már többnapos, többhetes akcióról van szó, amikor a kereskedők különböző ajánlatokkal bombázzák a vásárlókat.

A mostani szezon azonban az elmúlt években megszokotthoz képest biztosan más lesz nemzetközi szinten és Magyarországon is. Ennek elsősorban az az okat, hogy számos külföldi országban, például Nagy-Britanniában megélhetési válság van, azaz a háztartások kiadásai jelentősen megnőttek az infláció megugrása, ezen belül például az energia- és élelmiszer-drágulás miatt.

Még most jön csak a feketeleves

Magyarországon szintén nagyon magas az infláció, októberben meghaladta a 21 százalékot, amire a kilencvenes években volt példa. “Az elmúlt hetekben több kutatás és piacfelmérés is meglehetősen borús képet festett a pandémia alatt szárnyaló szektor rövid- és középtávú jövőjéről, ezekhez csatlakozik most az Olcsóbbat.hu ár-összehasonlító portál gyorsfelmérése, amely jellemzően a piac közepes méretű és kisebb szereplőinek véleményét tükrözi” – írta a hwsw.hu a most kialakult helyzetről.

A kutatásból pedig kiderült, hogy a kérdőívre válaszadók

 • 41 százaléka a visszaesés fő okaként a vásárlóerő csökkenését – a magas infláció, illetve a rezsikiadások növekedése miatti kényszerű spórolást – jelölte meg,
 • további 20 százalékuk az általános piaci bizonytalanságot emelte ki, ami a vásárlókat jelenleg kivárásra, a jövőre irányuló takarékoskodásra készteti.
 • Az online kereskedők 91 százaléka értékelte úgy, hogy a forint euróhoz és dollárhoz mért jelentős gyengülése negatívan befolyásolja működését, 63 százalékuk szerint ez a hatás jelentős mértékű.

Az online kereskedők 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy áruhiányt, vagy egyéb fennakadást tapasztal az ellátási láncban.

Az elemzők már tavasszal figyelmeztettek arra, hogy az őszi időszak nagyon nehéz lesz – emlékeztet Németh Dávid, a K&H vezető elemzője. “Sajnos még most jön a feketeleves, amit egyre inkább meg fogunk érezni a mindennapokban, és még csak azt sem tudjuk kijelenteni, hogy az élelmiszersokkon túl vagyunk, mert még ott is újabb hullámok várhatók” – tette hozzá.

Minden forgatókönyv borult a boltokban, elindult a lefelé vásárlás

A durva drágulás miatt a boltláncok és a vásárlók is léptek, különböző módszerekkel igyekeznek tompítani az inflációs hatást. Például az úgynevezett legrammozással vagy zsugorflációval. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy-egy termék árát nem változtat a gyártó és a kereskedő, hanem a kiszerelés lesz kisebb.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint alapesetben is érdemes körültekintően nekiállni a vásárlásnak, azaz mérlegelni, hogy tényleg szükség van-e az adott termékre. Egy kérdőív minimum figyelemre méltó eredményre jutott ezen a téren: a GreenDependent Intézet szervezésében futó E.ON EnergiaKözösségek programban a résztvevők minden évadban végeztek háztartási energia-felméréseket, a friss eredmények szerint a válaszadóknak átlagosan kb. harmadával több gépe van a háztartásban, mint amennyit elsőre tippeltek, azaz sokan nincsenek tisztában a berendezéseik számával és valószínűleg ezek összeadott fogyasztásával sem. Ebből az látszik, hogy “több, mint elég” eszköz van egy-egy háztartásban.

Nem csak a fűtésen spórolhatunk! Hogyan csökkentsük háztartási gépeink fogyasztását?

Vásárolni nem muszáj

A Tudatos Vásárlók Egyesülete azt javasolja, akármilyen vonzónak tűnik is egy Black Friday-akció, előtte mindenképp körül kell nézni otthon, nincs-e a célnak megfelelő eszköz otthon, esetleg a rokonságban olyan, ami erre alkalmas, de ők nem használják. Szintén fontos a vásárlás előtt a családi költségvetést áttekinteni, hogy belefér-e a kiadás.

A Tudatos Vásárlók hagyományosan a Black Friday napján tartják a Ne vásárolj semmit! napot, arra hívják fel a figyelmet, hogy senki ne vásároljon felesleges termékeket, leegyszerűsítve: ne pocsékoljon. Utóbbi különös hangsúlyt kap most a már említett energiaválság, az elszabaduló infláció megélhetési krízis miatt.

Különösebb dolgot nem is kell tennünk ezen a napon: egyszerűen ne vásároljunk. Nem arról van szó, hogy ne vehetnénk vécépapírt, buszjegyet, ebédet, vagy hogy nem vehetnénk meg a vacsorának valót – az egy napos fogyasztói böjt kifejezetten a boltok tudatos elkerülésére vonatkozik: használjunk az időnket valami másra!

ne vásárolj semmit nap 2022. nov.25.

Mi egy napra bezárjuk a boltot

Hogy ne csak beszéljünk róla, a Tudatos Vásárlók Egyesülete a Ne vásárolj semmit! napon lezárja fizetős tesztjeinek elérhetőségét. Ez azt jelenti, hogy az ingyenes tesztek aznap is hozzáférhetőek lesznek oldalunkon, az előfizetők bármikor a szokásos módon tudják használni a tesztek adatait, de tesztet vásárolni, pénzt költeni a Tudatos Vásárlóknál aznap nem lehet.

Idén már májusban túllőttük magunkat

Azt, hogy a felesleges vásárlások mekkora problémát jelentenek jól mutatja az, hogy mikorra esik az úgynevezett “Túlfogyasztás napja” (angolul Earth Overshoot Day): idén ez globálisan július 22-ére esett. Ez a dátum azt jelenti, hogy elméletileg az emberiség eddig elfogyasztja az azt a mennyiséget, amit az idén a Föld megtermelt. Másképpen fogalmazva ettől a naptól már a jövőt éli fel a bolygó. Beszédes, hogy 10 évvel ezelőtt 2012-ben augusztus 4-re, 2002-ben szeptember 21-re, 1992-ben október 15-re, 1982-ben november 19-re, 1972-ben december 14-re esett ez a nap. Talán nem kell kommentár az előbbi adatsorhoz. Jól látszik, egyre gyorsabban élik fel az emberek az rendelkezésre álló erőforrásokat.

túllövés napja 2022

Visszatérve az idei túlfogyasztáshoz. A globális dátum július 22. ehhez képest Magyarország rosszabbul szerepel, ugyanis idén már május 30-án elfogyasztottuk a ránk eső keretet.

Tehát lényegében július óta már a következő generiációknak “szánt” erőforrásokat fogyasztja a világ. Itt jön képbe a fogyasztás és a vásárlás. A Tudatos Vásárlók Egyesülete megalakulása óta a megfontolt, fenntartható, takarékos megoldások mellett áll. Természetesen a Ne vásárolj semmit! nap szlogenjét nem kell szó szerint érteni. Lényegében az előbbiekben taglalt túlfogyasztás kockázataira mutat rá, magyarul arra, hogy sokan, sokszor teljesen felesleges dolgokat vásárolnak az érintettek.

Persze logikusan adódik a kérdés, a Black Friday-szezont érdemes-e kihasználni vagy sem. A Tudatos Vásárlók Egyesülete azt tanácsolja, ha tényleg szükség van a háztartásban az adott termékekre, akkor természetesen tanácsos kihasználni a kedvező ajánlatokat, nem szabad bedőlni ugyanakkor egy-egy akciósnak mondott ajánlatnak.

Ha szükség van például új háztartási gépre, mosógépre, mosogatógépre,  hűtőgépre, mikrohullámúra, porszívóra és még sorolhatnánk, akkor előbb érdemes megnézni, hogy a különböző gépek hogyan teljesítettek a független teszten. A Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán számtalan teszt segíti a vásárlókat, hogy kiválasszuk a legjobb, legenergiatakarékosabb eszközt. Ha megvan a kiszemelt gép, akkor a Black Friday-akciók között érdemes megkeresni azt, de emellett érdemes megnézni az árukereső oldalakat, a nagy kiskereskedelmi boltláncok kínálatát és árait is.

Új szabály az akciós árakra, nem játszhatnak a korábbi árral a boltok

Azt is fontos tudnunk, hogy idén május 28-ától szigorúbb szabályozás vonatkozik a boltok akciózására. Az új szabályok lényege, hogy az akció meghirdetésekor, konkrétan az árcsökkentés bejelentésekor forintban ismertetni kell az eredeti (korábbi) árat, ez pedig nem lehet más, mint az akció indulása előtti harminc napos időszakban legalacsonyabb ár.

A szabályozás részleteiről itt írtunk:

Új szabály az akciós árakra, nem játszhatnak a korábbi árral a boltok


FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-22-C jelű pályázata keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!

   Bónusz: tippek, tesztek, programok

   Bezár Ünnepelj velünk, gyere moziba a Tudatos Vásárlókkal!