fbpx
javíttatás világnapja

| Tudatos Vásárlók Domokos Kata

A szemétdomb még messze van! Ezt az 5 lépést tedd meg, mielőtt valamit kidobnál

Szinte nincs olyan, ami ne lenne javítható. Október 21-én ünnepeljük a használt dolgok értékét, a Javíttatás Világnapját!

Mindenkinek van egy kedvence. Kedvenc táskája, pénztárcája, tolla, ruhadarabja. Asztala, kanapéja, bögréje. Most bevallom, én szinte a teljes nyarat ugyanabban az egyetlen farmer shortban töltöttem. Tudjátok, milyen érzés ez: nem túl bő, nem túl szűk, mindenhol pont jó, kopott, amennyire kell. Egyszerűen tökéletes. A shortom és én kalandos úton találtunk egymásra, és az a helyzet, ez nem hogy nem zavar, inkább pont hogy hozzátesz a kapcsolatunkhoz.

Imádok mindent, aminek története van, így amikor idén tavasszal egy másik kerületben séta közben megláttam a lomtalanításra kitett kupacokat a házak előtt, nem tudtam ellenállni. Egy nagy zsákban lapult szépen kimosva-összehajtogatva sok más cókmók között. Tudom, tudom, hogy a lomtalanításkor az utcára kitett tárgyak az NHKV Zrt. tulajdonát képezik, tehát gyakorlatilag bűncselekményt követtem el, amikor elvettem belőle, amit akár 150 ezer forinttal is büntethettek volna. Idén amúgy változtak a lomtalanítás szabályai, amit itt részleteztünk.

Azon az estén elkezdett esni az eső, sötét is lett, egyszerűen nem volt szívem ott hagyni, hazavonszoltam a zsáknyi ruhát. A shorton rögtön láttam, hogy előző gazdája is szerette – sokáig hordta, aztán, talán több év után maga vágta le a szárát, kézzel öltötte rá a felvarrást, és hordta tovább.

A shortom nem lett fiatalabb ezen a nyáron. Tovább kopott itt-ott, ezért szeptemberben elvittem Kiss Andi varrónőhöz a Fényes Elek utcába: mentsük, ami menthető, tegyen rá foltot, ahol csak kell. Most ott pihen a nyári ruhák között, hogy a jövő nyáron is együtt legyünk.

kis andi szabósága javíttatás

Mégis hogyan tudnánk fenntarthatóbb módon élni?

Évről-évre aggódva figyeljük, hogy Magyarországon egyre korábban köszönt ránk a túlfogyasztás napja. Fogyasztóként inkább lecseréljük, mint megjavíttatjuk tárgyainkat, háztartási gépeinket. Miért? Mert drága a javíttatás, macerás, alig többért már újat vehetünk, ami “többet is tud”, ráadásul tűnnek el a javítóműhelyek, mester emberek.

Idén október 21-én ünnepeljük meg a Javíttatás Világnapját! Mi tudunk tenni? A válasz egyszerű:

Törekedjünk az 5 R betartására!

 1. Refuse – Ne vedd meg!
 2. Reduce – Csökkentsd!
 3. Reuse – Használd újra!
 4. Repair – Javítsd meg!
 5. Recycle – Hasznosítsd újra!

A túlfogyasztással nap mint nap szembesülünk:

ha folytatjuk a jelenlegi termelési és fogyasztási szokásainkat, 2050-re majdnem három Földre lesz szükségünk, hogy a mai életmódunkat fenn tudjuk tartani. Nem fog menni.

“Emiatt is szeretnénk minél több ember figyelmét felhívni a javíttatás fontosságára, mert muszáj tudatosítani bennük azt, hogy a mostani pazarló – megvesszük, használjuk, majd amikor elromlik eldobjuk – életmóddal egyre gyorsuló tempóban tesszük tönkre a bolygónkat” – vallja Ádám Boglárka, a GreenGo autómegosztó szolgáltatás ügyvezetője. A GreenGo a Javíttatás világnapjához kapcsolódva októberi kampányában arra szeretné felhívni minél több ember figyelmét, hogy az elromlott eszközeiket ne dobják el, inkább próbálják megjavíttatni.

Ausztriában már működik

2022 májusától az osztrák kormány a költségek felével támogatja a hibás elektronikus készülékek javíttatását, mint az okostelefonok, laptopok, kávéfőzők és mosogatógépek – felét fedezik.

Hogyan működik ez az osztrák fogyasztók számára? A felhasználó egyszerűen letölti a bónuszutalványt online, majd elviszi a javítandó terméket a bónuszt elfogadó cégek egyikéhez. Minden utalvány a javítási költség 50%-át fedezi, termékjavításonként legfeljebb 200 euróig. Ezenkívül a bónusz támogatja a javítás költségbecslésének 50%-át, legfeljebb 30 euróig.

A bónusz a számla kifizetésekor váltható be, és ezen időpontban érvényesnek kell lennie, függetlenül attól, hogy a megrendelés mikor történt. Az utalvány beváltása után új utalvány igényelhető és felhasználható egy másik készülék javítására.

Az EU egészére kiterjedő “javítási jogról” szóló törvény hamarosan megkönnyítheti az elektronikai eszközök javítását

Az Európai Unióban már megszülettek az első biztató eredmények ezen a területen. Az Európai Bizottság idén március 22-én fogadta el azt a javaslatot, ami a jövőben biztosítja, hogy a fogyasztók könnyebben és olcsóbban javíttathassák a műszakilag menthető termékeiket (például porszívókat, táblagépeket, okostelefonokat stb.), akkor is, ha a garancia idő lejárt, vagy ha az az elhasználódás miatt romlott el.

A javításhoz bizonyos, szűkre szabott körülmények között eddig is jogunk volt, a mostanit helyesebb lenne a tisztességes (méltányos) javításhoz való jognak (fair repair law) nevezni – mutatott rá a Qubit korábbi cikke, amit egyéb infók miatt is érdemes végigolvasni. Tisztességes, mert a gyártó nem gördít fölösleges akadályokat elénk, ha meg szeretnénk javíttatni egy készüléket; és méltányos, amennyiben a gyártó ahhoz sem ragaszkodik, hogy csak ő végezhesse el a javítást, ott, ahol ő akarja, és annyiért, amennyiért nem szégyelli.

Az áruk javítására vonatkozó közös szabályokat márciusban javasolták az EU körforgásos gazdasági rendszerének részeként. Elfogadása esetén a javaslat arra kötelezné a vállalatokat, hogy a fogyasztóknak felajánlják a jogot, hogy a készülékeket és gépeket – akár a gyártón keresztül, akár egy harmadik féllel – megjavíttassák.

A rendszer csökkentené a pazarlást, mivel a fogyasztóknak jogot adna arra, hogy csere helyett javítást kérjenek, valamint azáltal, hogy a javítás egyszerűbbé és költséghatékonyabbá válna. Emellett a rendszer a “tervezett elavulás” ellen is fellépne, amikor az áruk egy bizonyos idő után használhatatlanná válnak, és nincs mód a javításukra. Ez arra ösztönözné a gyártókat, hogy fenntarthatóbb termékeket és üzleti modelleket fejlesszenek ki.

Hogyan működne a javításhoz való jog az EU-ban?

A gyártók a termék törvényes jótállási idején belül kötelesek lennének javítási szolgáltatásokat nyújtani, ha ez nem kerül többe, mint a csere.

Öt-tíz évvel a vásárlás után a gyártók szintén kötelesek lennének javítani a termékeket, de a fogyasztó költségére.

A rendszer arra is kötelezné a gyártókat, hogy közzétegyék a termékek javításának módjára vonatkozó információkat, megszüntetve ezzel a javítási monopóliumukat. Ez lehetővé tenné a kisebb vállalkozások számára, hogy részt vegyenek a javítási folyamatban, csökkentve ezzel az árakat.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás