| Tudatos Vásárló
Európai uniós konzultáció a mezőgazdasági termékek minőségéről
Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt hirdetett az európai termékek jövőjét, piacra jutási esélyeit illetően. Ha van véleményed, szólj hozzá!
Az alacsony termelési költségekkel dolgozó feltörekvő
gazdaságok termékei a globalizáció, a kereskedelmi megállapodások, a szabadabb
piacok és a kevésbé szigorú határvédelem révén egyre nagyobb nyomás alá
helyezik az uniós mezőgazdasági termelőket. A fokozódó verseny és a változó fogyasztói
igények jelentette kihívásokra a Bizottság álláspontja szerint Európa a
„minőség” fegyverével tud a lehető leghatékonyabban válaszolni, azaz az EU-s
termelőknek a probléma elébe kell menniük. Az általuk részben már teljesített
termelési követelmények a világon a legszigorúbbak közé tartoznak és
szakértelmüknek köszönhetően képesek a piaci igényeknek megfelelő termékminőség
előállítására. Ezért a Bizottság meggyőződése, hogy az EU-s termelőknek ezeket
az elvárásokat nem teherként kell kezelniük, mert valódi lehetőségük van arra,
hogy mindezt az előnyükre fordítsák úgy, hogy a fogyasztói igényeknek pontosan
megfelelő termékeket állítanak elő, a piacon világosan megkülönböztetik
termékeiket és ezért többletbevételhez jutnak.
A Bizottság által a napokban elfogadott
zöld
könyvet fogadott el vitaindító gyanánt, amelynek fő témája az, hogy milyen
módon segíthető elő, hogy az európai gazdálkodók a lehető legtöbbet hozzák ki
az általuk termelt minőségi élelmiszerekből és italokból? A zöld könyv amellett,
hogy áttekinti az EU-ban jelenleg működő különféle előírásokat, minőségi és
tanúsítási programokat, illetve címkézési rendszereket, beleértve a földrajzi
jelzéseket, az ökológiai termelést, a magán és regionális élelmiszer-minőségi
rendszereket, számos kérdést is feltesz. Például, mit kellene megváltoztatni az
uniós mezőgazdaság erősségeinek kihasználása érdekében? Hogyan lehetne jobban
tájékoztatni a fogyasztókat az elérhető termékekkel kapcsolatban? EU-s szinten
meg kell-e határozni az olyan kifejezéseket, mint „hegyi termék” vagy „tanyasi
termék”? Hogyan lehet elkerülni, hogy a tanúsítási rendszerek félrevezessék a
fogyasztókat?
A zöld könyv révén a Bizottság arra kéri az érintett feleket,
fejtsék ki véleményüket, hogy a fenti intézkedések mennyire jelentenek
garanciát és mennyire alkalmasak a termékek előnyeinek kommunikálására? Az on-line
konzultáció, amelyben a polgároknak is lehetősége nyílik elmondani, hogy az
élelmiszer-minőség terén milyen lépéseket várnak 2008 végén zárul le. A jövő
évben az eredmények alapján közlemény készül, később pedig ennek
figyelembevételével dolgozzák ki a jogalkotási javaslatokat.
További
részletek és nyilvános konzultáció >>>
Kép [cc] Simon
Leufstedt