
| tve
Az EU projektet finanszíroz a bioélelmiszer-ellátási lánc fejlesztésére
A QualityLowInputFood néven futó kutatási projekt 18 millió eurót kap a következő öt év folyamán.
Az élelmiszer-minőség és
-biztonság tematikus prioritás égisze alatt az Európai Bizottság
‘QualityLowInputFood’ (Minőségi AlacsonyInput Élelmiszer) néven integrált
projektet finanszíroz, amelynek célja a minőség növelése, a biztonság
garantálása és a termelékenység fokozása az európai bioélelmiszer-ellátási
láncban. A következő öt évben a projekt 18 millió eurót kap az élelmiszerláncot
a tányérunktól egészen a termelőig végigkövető kutatásokra. A fókuszban a
farm-alapú kutatás lesz a gabonafélék, zöldségek, tejtermékek, baromfi és
sertés-termékek körében. Agronómusok például a magasabb minőségű hozamok
érdekében a talaj termékenységének javítására, valamint a betegségek, gyomok és
kártevők visszaszorítására szolgáló különböző menedzsment stratégiákat fogják
tesztelni. Haszonállat-szakértők pedig többek között azt fogják felmérni, hogy a
továbbfejlesztett gazdálkodási módszerek és takarmányozási rendszerek hogyan
tudják javítani a biotej tápértékét.