fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Éttermi kosztot háziállatainknak!

| Tudatos Vásárló

Egy  fiatal önkéntesekből álló csapat „pet it” néven nyílt mozgalmat indított, hogy a helyi éttermek konyhai maradékai eljussanak a közelben lakók háziállataihoz, ezáltal csökkentve a környezet és a gazdik pénztárcájának terhelését. A pet it mozgalom a könnyű terjesztésre törekszik, így a „kecske” jól lakik, a „káposzta” pedig nem kerül a kukába.

A „pet it” mozgalomban résztvevő éttermek vállalják, hogy a konyhájukon keletkezett vagy az oda visszakerülő maradékot különböző, a maradék fajtájától függő feliratú, dátummal ellátott, környezetbarát dobozokba rakják, melyek az étteremben vagy az étterem előtt felállított zárt hűtőbe kerülnek.  A hűtőből a gazdik ingyen elvihetik a nekik tetsző, kedvencüknek való eledelt tartalmazó dobozt, amit aztán gondosan elmosogatva az étterem újrafelhasználásra visszavár.

A hűtőben helyet kap a kávézacc is, ami kíváló táptalaj növényeinknek. Az éttermi maradék újrahasznosításával csökkenthetjük háziállataink ökológiai lábnyomát miközben a pénztárcánkat is kímélhetjük!

 

 

A mozgalomhoz már csatlakozott is az első étterem, a budapesti Manga Cowboy!, amelynek alapítói, Iván és Péter elmondták, hogy ők kimondottan nyitottak a helyi, városi közösségekkel együttműködésre törekvő kezdeményezésekre, ezért nagyon örültek a megkeresésnek, és rögtön igent is mondtak rá.

A „pet it” egy minden szempontból nyílt mozgalom, amelyhez bárki csatlakozhat! A szervezők a mozgalom facebook oldalán nyilvánosan elérhetővé teszik a projekt leírását, és szabadon felhasználható design elemeket gyártanak, hogy azt könnyen másolhatóvá tegyék.

“Olyan nyílt rendszerekben gondolkodunk, amelyek képesek a környezetben található erőforrásokra építve önnfentartóvá vállni. A szemetet újrahasznosítva gyűjtjük, miért ne tehetnénk így az ételmaradékokkal is?“ – mondta Nemes Attila, a projekt vezetője, az OS Kantine alapítója.

 

Közösségi “összedobás”

A „pet it” mozgalmat támogatni és ahhoz csatlakozni a Creative Selector oldalán keresztül lehet, ahol a közösségi összefogással  megvalósuló, kreatív és társadalmilag hasznos projektek elindításához szükséges összeget a „sok kicsi sokra megy” elve alapján a közösség „dobhatja össze”. 

 

A „pet it” kezdeményezés beindtásához az ötletgazdák 600.000 Ft-ot szeretnének összegyűjteni. A támogatóktól befolyt pénzösszeget az első pet it pontok kialakítására (dobozok beszerzése, “csináld magad”, napelemes hűtő elkészítése, szerelés és oktatási feladatok megszervezése, stb) fordítanák. A támogatók részeseivé válnak a kezdeményezésnek és számos, érdekes, egyedi ajándék birtokosai lesznek – mint például a pet it ékszer a kis kedvenc számára.

 

Forrás: pet it

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok