| Tudatos Vásárló
Étrend-kiegészítők: kinek és mikor van rájuk szüksége?
Megszámolhatatlan étrend-kiegészítő van a piacon, de kiknek kellenek? Mikor jótékony hatásúak, mikor hatástalanok vagy éppen károsak?
Az étkezési vagy táplálék-kiegészítőknek is hívott étrend-kiegészítők mögötti elgondolás az, hogy olyan tápanyagokat szolgáltassanak, amelyeket lehet, hogy nem fogyasztunk megfelelő mennyiségben.
Az étrend-kiegészítők lehetnek vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak, zsírsavak és egyéb anyagok, amiket pirulák, tabletták, kapszulák, folyadék stb. formájában forgalmaznak. Az étrend-kiegészítők változatos dózistartományban és kombinációban állnak rendelkezésre. Azonban, minden egyes tápanyagból csak bizonyos mennyiségre van szüksége szervezetünknek a működéshez, és a nagyobb adagok nem feltétlenül kedvezőbbek.
Bizonyos anyagoknak nagyobb dózisban kedvezőtlen hatásaik lehetnek és ártalmassá válhatnak. A fogyasztók egészségének védelme érdekében az étrend-kiegészítők ezért legálisan csak a megfelelő napi adag ajánlásával, és az annak túllépésével járó veszélyekre való figyelmeztetéssel együtt értékesíthetők.
Az étrend-kiegészítők használata Európában változó. Például, gyakori Németországban és Dániában (a felnőtt populáció 43% illetve 59%-a), de Írországban és Spanyolországban már ritkább (23% illetve 9%). A nők több étrend-kiegészítőt használnak a férfiaknál.
Kinek van szüksége rájuk?
Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, egészséges étrendet. Annak az étrendnek, amely bőségesen tartalmaz gyümölcsöket, zöldségféléket, teljes kiőrlésű gabonatermékeket, megfelelő (mennyiségű/minőségű) fehérjét és egészséges zsiradékokat, normális esetben biztosítania kell a jó egészséghez szükséges tápanyagokat.
A legtöbb európai ország egyetért abban, hogy a nagyközönséget célzó üzeneteknek az élelmiszer-alapú étrendi irányelvekre kell koncentrálnia. Az étrend-kiegészítők nem szerepelnek ezekben az iránymutatásokban, ám vannak bizonyos népességcsoportok vagy egyének, akiknek az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos tanácsra lehet szüksége, még akkor is, ha egészségesen kiegyensúlyozott az étrendjük, pl. a szülőképes korú nőknek, vagy a speciális gyógyszereket szedő egyéneknek.
Részben modern életmódunknak köszönhetően, nem mindenkinek sikerül egészségesen étkeznie. Az európai étrendi felmérések arra utalnak, hogy számos mikrotápanyagból az optimális szint alatt viszünk be a szervezetünkbe. Az EU által finanszírozott EURRECA projekt elégtelen bevitelt állapított meg C-vitaminból, D-vitaminból, folsavból, kalciumból, szelénből és jódból. A nemzeti felmérések egy friss összehasonlítása a D-vitamin beviteli problémák széleskörű elterjedtségét mutatta ki, míg bizonyos korcsoportokban valószínűbb az ásványi anyagok alacsony bevitele.
Például, aggodalomra ad okot a megfelelő vasbevitel problémája tizenéves lányok körében Dániában, Franciaországban, Lengyelországban, Németországban és az Egyesült Királyságban.A fiatal nők elégtelen vasellátottsága egyúttal növeli a csecsemők alacsony születési súllyal való világra jövetelének, vashiányának és késleltetett agyi fejlődésének kockázatát.
A folátellátottság szintén kritikus azon nők számára, akik teherbe eshetnek. Azt tanácsolják, hogy fogantatás előtt kezdjék el a folsavszedést, és folytassák a terhesség első 12 hetében. A megfelelő folátstátusz csökkentheti a baba olyan velőcső rendellenességének kockázatát.
Egy új kutatás arra utal, hogy az európaiak 50-70%-ának rossz a D-vitamin ellátottsága. Mivel a D-vitamin státusz nem csak az étrendi beviteltől, de az UV fénynek való kitettségtől is függ, ezért az észak-európai országokban megalapozottan lehet D-vitamin kiegészítést javasolni. Néhány országban (beleértve az Egyesült Királyságot, Írországot, Hollandiát és Svédországot) a lakosság bizonyos csoportjainak máris javasolják a D-vitamin kiegészítést, bár további kutatásokat is szükségesnek tartanak.
Népességcsoport |
Tápanyagok |
50 év fölöttiek |
D-vitamin, B12-vitamin, folát |
Szülőképes korú nők |
Folsav, D-vitamin, esetleg vas |
5 éven aluli gyermekek |
A-vitamin, C-vitamin, D-vitamin, habár a jó étvágyú, változatosan táplálkozó gyerekeknek lehet, hogy nincs szüksége rájuk. |
Szoptató nők |
D-vitamin |
Azok az emberek, akik állandóan nagy testfelületet fedő ruhát viselnek, sötét bőrűek, vagy napfénytől elzárt térben töltik a napjaik nagy részét |
D-vitamin |
Vegánok |
B12-vitamin, D2-vitamin |
Példák az étrendkiegészítőkkel kapcsolatos speciális tanácsot igénylő népességcsoportokra
Az egyes népességcsoportok különleges kockázati tényezői
Annak ellenére, hogy egyesek egészségéhez hozzájárulnak, nem mindegyik étrend-kiegészítő hasznos mindenki számára. Valójában, néhány ember számára nem tanácsos bizonyos étrend-kiegészítők – különösen, nagy dózisban – fogyasztása. Egyes kutatások szerint a multivitamin készítmények hozzájárulhatnak a túlzott tápanyagbevitel kockázatának növeléséhez, és azt javasolják, hogy a multivitamin készítmények kialakításánál fordítsanak nagyobb figyelmet az élelmiszerekből származó mikrotápanyag bevitelére.
Bizonyos egyéneknek különös figyelmet kell fordítaniuk a címke elolvasására és meg kell győződniük arról, hogy a készítmény megfelelő-e számukra. Például, az A-vitamint (retinol) tartalmazó étrend-kiegészítők,(beleértve a halmájolajat), várandós nők számára ártalmasak lehetnek, és születési rendellenességeket okozhatnak, ha a javasolt adagolást jelentősen túllépik, vagy hosszabb ideig túllépik.
A vizsgálatok arra is rávilágítottak, hogy a dohányosoknak elővigyázatosnak kell lenniük néhány étrend-kiegészítővel, különösen a nagy dózisú béta-karotinnal. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) megvizsgálta az erre a területre vonatkozó bizonyítékokat, és arra a következtetésre jutott, hogy a béta-karotinnak való kitettség 15 mg/nap dózis alatt, a dohányosokat is beleértve biztonságos a lakosság nagy része számára.
Összefoglalás
Egyes népességcsoportok számára speciális étrend-kiegészítők szedését tanácsolják. Az általános üzenet: kövessen egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendet, figyelmesen olvassa el az étrend-kiegészítők és dúsított élelmiszerek címkéit, és kerülje a túladagolást, amellyel átlépné az ajánlott napi beviteli mennyiségeket (címkén: RDA-k). Kétséges esetben kérje dietetikus vagy orvos tanácsát!
Forrás: EUFIC
Kép: dreamstime