E 630 – Inozinsav
Egyéb elnevezések
inozinát
Leírás
Az inozinsav a hipoxantin-5’-monofoszfát származéka, amely a purinok közé tartozik. A purinok nitrogéntartalmú molekulák, amelyek két jellegzetes gyűrűbe rendeződnek. Az inozinsav néhány, az élő sejtek anyagcseréjéhez elengedhetetlenül fontos molekula építőköve. Különösen a vér és az izomszövetek tartalmazzák nagy mennyiségben.
Ez a vegyület a sótartalmú élelmiszerekben erős ízfokozó hatású. Glutaminsavval (E 620) összekeverve hatékonysága növekszik.
Előállítás
Az inozinsavat mikroorganizmusok segítségével állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges.
Használat
Az inozinsav maximum 500 mg/kg mennyiség adagolása mellett az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
Az inozinsavat többek között a következő termékekben alkalmazzák:
• Fűszerek (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Levesek, szószok
• Készételek
• Hústermékek
• Zöldségkészítmények
• Snackek
Biztonság
Az inozinsav veszélytelennek számít.
A molekula bomlásakor húgysav keletkezik. Egyes emberek húgysav-lebontási zavarban szenvednek, így az szervezetükben felhalmozódik. Ha a vérben a húgysavszint egy meghatározott szint fölé emelkedik, az anyag kristályok formájában kiválik, és a végtagokban és a lágy szövetekben lerakódik. Az ennek következtében jelentkező betegségtüneteket nevezik köszvénynek. Azoknak az embereknek, akik magas húgysavszinttel rendelkeznek, kerülniük kell a purinban gazdag ételeket.