fbpx

E 553 a – Magnézium-szilikát

Egyéb elnevezések

magnézium-triszilikát

Leírás

A magnézium-szilikát (E 553 a i) és a magnéziumtriszilikát (E 553 a ii) a szilícium-dioxid (E 551) származékai. Oldhatatlan kristályai puhák, nagyon jól őrőlhetők, és zsíros jellegűek. Az emberi szervezet sem felvenni, sem pedig hasznosítani nem tudja; átalakulás nélkül kiürül a szervezetből.

A por alakú élelmiszerekben a szilikát-kristályok az élelmiszer részecskéihez tapadnak, és megvédik azokat. Így meggátolják, hogy az élelmiszerrészecskék egymáshoz tapadjanak, és gondoskondnak arról, hogy a termék megőrizze a „folyósságát”.

Előállítás

A magnézium-szilikátokat szintetikusan állítják elő

Használat

A magnézium-szilikátok csak meghatározott élelmiszerekben engedélyezettek.

Ezek közé tartoznak többek között:
• Szárított, porított élelmiszerek (max. 10 g/kg)
• Reszelt vagy szeletelt sajt (max. 10 g/kg)
• Fűszerek (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Táplálékkiegészítők (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Konyhasó, konyhasóhelyettesítő (max. 10 g/kg)

Biztonság

A szilikátok veszélytelennek számítanak.

Lásd még

Ezekbe a típusokba tartozik

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok