E 483 - Sztearil-tartarát

Egyéb elnevezések

Sztearilborkősav

 

Leírás

A sztearil-tartarát a borkősavval (E 334) telített zsírsavak mono- és digliceridjeinek keverékét jelöli. Alkalmas 'olaj a vízben' emulzió látrehozására. Mivel a fehérjékkel, főként a búzafehérjével kölcsönhatást alakít ki, péksütemények előállításában van jelentősége.

Előállítás

A sztearil-tartarát többlépcsős kémiai reakcióban (észterezéssel) zsírsavak mono- és digliceridjeiből és borkősavból keletkezik. Állati zsírokból is előállítható, de általában növényi zsírokat, például szójaolajat használnak erre a célra.

Használat

A sztearil-tartarát kizárólag desszerteknél (max. 5g/kg) és – a kenyér kivételével – péksüteményeknél (max. 4 g/kg) engedélyezett.

Biztonság

A sztearil-tartarát veszélytelennek számít.

Ezekbe a típusokba tartozik









  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében