
E 477 – Zsírsavak propilén-glikol észterei
Egyéb elnevezések
propándiol-zsírsavészter
Leírás
A zsírsavak és propilén-glikol által alkotott molekula enyhe emulgáló hatással rendelkezik. Más emulgátorok hatását erősíti, mivel befolyásolja a zsírok kristályszerkezetét. A zsírsavak propilén-glikol észterei javítják a habok és a laza szerkezetű élelmiszerek (pl. piskóta) légmegtartó képességét.
Előállítás
A zsírsavak propilén-glikol észterei több kémiai reakció útján zsírsavakból és propilén-glikolból keletkeznek (észterezés). Állati zsírokból is előállíthatók, de általában növényi zsírokat, például szójaolajat használnak erre a célra. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.
Használat
A zsírsavak propilén-glikol észterei csak meghatározott élelmiszerekben engedélyezettek. Ezek közé tartoznak többek között:
• Sütemény, kekszek, levelestészta (max. 5 g/kg)
• Kávékrémpor (max. 1g/kg)
• Fagylalt (max. 3 g/kg)
• Desszert és cukortermékek (max. 5 g/kg)
Biztonság
A zsírsavak propilén-glikol észterei veszélytelennek számítanak.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
25 mg/kg