E 301 – Nátrium-L-aszkorbát
Leírás
A nátrium-L-aszkorbát az aszkorbinsav (E 300) nátriumsója. Antioxidánsként lisztjavításra, élelmiszerek színstabilizálására, vitaminozására használják.
Előállítás
A nátrium-L-aszkorbátot aszkorbinsavból kémiai reakcióval gyártják. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása is lehetséges.
Használat
Az aszkorbátok mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezettek az élelmiszerekben. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, valamint néhány egyéb termék, amely a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosítható.
Aszkorbátok főként a következő termékekben fordulnak elő:
• Gyümölcs- és zöldségkonzervek
• Fagyasztott vagy szárított burgonyatermékek
• Gyümölcslevek és –nektárok
• Lekvárok, dzsemek
• Hústermékek, felvágottak
• Kenyér, sütőipari adalékok
• Bor, sör
Számos élelmiszert, köztük italokat és édességeket azért dúsítanak aszkorbinsavval illetve aszkorbátokkal, hogy vitamintartalmukat növeljék.
Nátrium-aszkorbát is alkalmazható C-vitamin bevitelre. Csak abban az esetben lehet az élelmiszert C-vitamin forrásként feltüntetni, ha annak minden 100 g-ja, vagy 100 ml-e legalább 12 mg C-vitamint tartalmaz.
Ha a termékben ennek a mennységnek legalább a kétszerese van, akkor „vitaminban gazdag" jelölés alkalmazható rá.
Bizonyos törvényben rögzített mennyiségi feltételek teljesülése teljesülése esetén, a rendeletben meghatározott egészségre vonatkozó állításokat a csomagoláson föl lehet tüntetni.
Ha valamely egyéb technológiai funkciója miatt alkalmazták, akkor aszkorbinsavként kell jelölni az összetevők között.
Biztonság
Az aszkorbát veszélytelennek számít. Vízoldható, így a vizelettel kiválasztódik.
Hosszútávú erős túladagolás az állatkísérletekben vesekőképződést okozott. Ezért az oxálsav a felelős, amely az aszkorbinsav bomlásakor a szervezetben képződik.