
E 284 – Bórsav
Egyéb elnevezések
ortobórsav
Leírás
A bórsav egyike azon néhány tartósítószernek, amelyek semleges környezetben is hatékonyak a mikroorganizmusok ellen. A bór mint kémiai elem fizológiai jelentősége az emberi szervezetben máig nem tisztázott. Növények számára azonban a bór létfontosságú.
Előállítás
A bórsavat kémiai-szintetikus úton állítják elő. A bórvegyületeket a mosóporgyártáshoz fehérítőszernek gyártják.
Használat
Bórsavat kizárólag a valódi kaviárhoz lehet használni. A legmagasabb adagolási mennyiség 4 g/kg (bórsav és a bórax együttes mennyiségére).
Ezenkívül a bórsavat kozmetikumokban, bevonatokban, üvegekben, valamint textilek és berendezések lángmentesítéséhez használják. Három éven aluli gyerekek számára gyártott kozmetikumokban és ápolószerekben a bórsav használata nem megengedett.
Biztonság
Tartósítószerként a bórsav csak a valódi kaviárban használható, amelyet a tapasztalatok szerint csak nagyon kis mennyiségben fogyasztunk. Ilyen mértékben a bórsav veszélytelen.
A bórt a szervezet csak nagyon lassan tudja kiválasztani, a szövetekben felhalmozódhat. Magas adagolásnál mérgezési tüneteket és vesebántalmakat okozhat.