fbpx

E 235 – Natamicin

Egyéb elnevezések

pimaricin

Leírás

A natamicin penészgombák által termelt antibiotikus hatóanyag. Hat az élesztőkre és a penészekre, a baktériumokkal szemben azonban hatástalan. Ez a tartósítószer főként azon élelmiszereknél hatásos, amelyek az előállításuk végén érlelésen mennek keresztül. 

Előállítás

A natamicint biotechnológiai úton Streptomyces fajú penészből nyerik. Genetikailag módosított kultúrák alkalmazása is lehetséges.

Használat

A natamicin kizárólag a következő élelmiszerek felületi kezelésére használható:
• Kemény- és félkemény sajtok
• Száraz kolbászok

Az érvényes mennyiségi korlátozás az élelmiszer felületén max. 1 mg/dm2; a felülettől számított 5 mm mélységben nem lehet jelen.
Az orvoslásban a natamicint a bőr kandida- és a gombafertőzései ellen alkalmazzák.

Biztonság

A natamicin veszélytelennek számít.

A vegyületet a szervezet csak csekély mértékben tudja felvenni. A natamicin tartósítószerként való alkalmazása azonban ellenálló mikroorganizmusok kialakulását eredményezheti.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

0.3 mg/kg

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok