
E 235 – Natamicin
Egyéb elnevezések
pimaricin
Leírás
A natamicin penészgombák által termelt antibiotikus hatóanyag. Hat az élesztőkre és a penészekre, a baktériumokkal szemben azonban hatástalan. Ez a tartósítószer főként azon élelmiszereknél hatásos, amelyek az előállításuk végén érlelésen mennek keresztül.
Előállítás
A natamicint biotechnológiai úton Streptomyces fajú penészből nyerik. Genetikailag módosított kultúrák alkalmazása is lehetséges.
Használat
A natamicin kizárólag a következő élelmiszerek felületi kezelésére használható:
• Kemény- és félkemény sajtok
• Száraz kolbászok
Az érvényes mennyiségi korlátozás az élelmiszer felületén max. 1 mg/dm2; a felülettől számított 5 mm mélységben nem lehet jelen.
Az orvoslásban a natamicint a bőr kandida- és a gombafertőzései ellen alkalmazzák.
Biztonság
A natamicin veszélytelennek számít.
A vegyületet a szervezet csak csekély mértékben tudja felvenni. A natamicin tartósítószerként való alkalmazása azonban ellenálló mikroorganizmusok kialakulását eredményezheti.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
0.3 mg/kg