fbpx

E 220 – Kén-dioxid

Egyéb elnevezések

kénessav


Leírás

A kén-dioxid színtelen, a természetben gyakran előforduló gáz.

Az élelmiszeriparban a kén-dioxidot gáz formájában vagy vízben oldva (kénessav) használják, továbbá alkalmazzák a kénessav sóit, a szulfitokat is. Mivel a kén-dioxid gátolja bizonyos, az anyagcserét segítő anyagok (enzimek) működését, hatásos a gombák, az élesztők és baktériumok ellen. Enzimblokkolással gátolja a termékek nem kívánt barnulását is.

A kén-dioxid különféle módokon reagál az élelmiszerek összetevőivel, többek között hat a színezékek, az aromák és a vitaminok oxigén okozta lebomlása ellen. A B1 vitamint (tiamin) azonban a kénvegyületek bontják, ezért az alapvető élelmiszerekben, valamint azon termékekben, amelyek fontos szerepet játszanak a tiaminellátásban – ilyenek a gabona- és tejkészítmények, a gyümölcslé, a húskészítmények és a sör – a kén-dioxid és a szulfitok nem alkalmazhatók.

Előállítás

A kén-dioxidot kéntartalmú ércek erős hevítésével vagy szerves anyagok égetésével nyerik, majd alacsony hőmérsékleten tisztítják.

Használat

A kén-dioxid és a szulfitok együtt különféle élelmiszerekhez engedélyezettek, és különféle módokon alkalmazzák őket. A mennyiségi korlátozás a kén-dioxidnak arra a mennyiségére vonatkozik, amelyet a fogyasztásra kerülő élelmiszer tartalmaz.

Többek között az alábbi termékek tartalmazhatják:
• Sózott, szárított hal (max. 200 mg/kg)
• Keményítők, kekszek, gyöngyárpa (max. 50 ill. 30 mg/kg)
• Chips és más szárított burgonyakészítmények (max. 50 mg/kg)
• Világos színű szárított (max. 400 mg/kg) vagy fagyasztott zöldségek (max. 50 mg/kg)
• Szárított paradicsom (max. 200 mg/kg)
• Aszalt gyümölcsök, beleértve a héjas diót is (gyümölcsfajta szerint max. 500 – 2.000 mg/kg)
• Húst, halat és tenger gyümölcseit helyettesítő termékek (max. 200 mg/kg)

A kén-dioxid és különösen a káliumszulfitok (E 224, E 228) alkalmazása elterjedt a borkészítésben. A kénvegyületeket a hordók tisztítására is használják, így ez a borba is belekerül. Ha a bor kéntartalma magasabb, mint 10 mg/liter, akkor ezt a bor címkéjén jelölni kell.

Kén-dioxidot és szulfitokat alkalmaznak kozmetikumokban, valamint fertőtlenítőszerként az élelmiszeriparban is.

Biztonság

A legtöbb ember számára a kén-dioxid és a szulfitok veszélytelenek, mivel egy, a szervezetben megtalálható enzim gondoskodik gyors lebontásukról.

Azoknál az embereknél azonban, akiknek a szervezetében kevés van ebből az enzimből, egészségügyi problémák (émelygés, hányás, hasmenés, fejfájás) jelentkezhetnek. Asztmás betegeknél a kénvegyületek asztmás rohamokat okozhatnak (szulfitasztma). Néhány esetben allergiás, illetve allergiaszerű reakciókat is megfigyeltek.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

0.7 mg/kg Csoport ADI, kén-dioxidban kifejezve kálcium-szulfitra, kálcium-hidrogén-szulfitra, kálcium-meta-biszulfitra, kálium-hidrogén-szulfitra, kálium-meta-biszulfitra, kálium-szulfitra, nátrium-hidrogén-szulfitra, nátrium-meta-biszulfitra, nátrium-szulfitra, nátrium-tioszulfátra és kén-dioxidra.

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás