fbpx

E 162 – Betanin

Egyéb elnevezések

céklavörös

Leírás

Ez a piros színezék a cékla természetes összetevője. Vízoldható, hő és fény hatására kevéssé stabil.

 

Előállítás

A betanin préseléssel és vizes kivonással nyerhető ki a céklából. 

Az izolált színezék helyett lényegesen gyakrabban használják a céklalé-koncentrátumot. Ez akkor használható fel színező élelmiszerként, ha a benne lévő betanin mennyiségét célzottan nem növelték. Bár a céklasűrítménynek nincs E-száma, az összetétellistán fel kell tüntetni.

Használat

A betanin az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek, valamint azok a termékek jelentenek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Az E 162-t főként az alábbi termékekben használják:

  • Reggeli gabonapelyhek (max. 200 mg/kg)

  • Fagylalt (mennyiségi korlátozás nélkül)

  • Gyümölcsjoghurt és desszert (mennyiségi korlátozás nélkül)

  • Rágógumi (mennyiségi korlátozás nélkül)

  • Levesek és szószok (mennyiségi korlátozás nélkül)

  • Kolbász, pástétom (mennyiségi korlátozás nélkül)

A színezék kozmetikumok és gyógyszerek színezésére is engedélyezett.

Biztonság

A betanin veszélytelennek számít.

Ezekbe a típusokba tartozik