
E 140 – Klorofill
Egyéb elnevezések
E 140 i), E 140 ii)
Leírás
A klorofill valamennyi Földön élő növény levelének zöld színanyaga. A kémiailag alig különböző fehérjekomplexek lehetővé teszik a növényi fotoszintézist, amely során a napenergia segítségével vízből és szén-dioxidból energiában gazdag szénhidrátok (glükóz, keményítő, cellulóz) jönnek létre.
A klorofillok közös ismertetője a nyújtott gyűrűszerkezet központi magnéziumatommal. A mezei növényekben elsősorban a kékeszöld klorofill a és a sárgászöld klorofill b fordul elő.
A klorofill zsírban oldódik, hőmérséklettel és savval szemben nem stabil. Nagyobb stabilitással a klorofill rézkomplexe (E 141) rendelkezik.
Előállítás
A klorofillt (E 140 i) kémiai extrakcióval vonják ki zöld növényekből, főként csalánból és lucernából. Ha ezt követően a klorofillt lúggal kezelik, és a molekula egy bizonyos részét levélasztják, klorofillin (E 140 ii) képződik. Ez zsírban nem, csupán vízben oldódik.
Használat
A klorofill az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül (quantum satis) általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek, valamint azon termékek jelentenek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatóak.
Többek között az alábbi termékekben használják:
• Édesség és rágógumi
• Bizonyos sajtfajták
• Ecetes illetve sós zöldségpácok
• Dzsem, zselé, lekvár
• Citromlevek, likőrök
A klorofill engedélyezett színezék a kozmetikában és a gyógyszeriparban is.
Biztonság
A klorofill veszélytelennek számít. Túlnyomó része változatlan formában kiürül a szervezetből.