fbpx

TÖRÖLVE: E 128 – Vörös 2G

Egyéb elnevezések

CI Food Red 10


Leírás

A kékesvörös színű vörös 2G az azoszínezékek csoportjába tartozik. Hővel, fénnyel és bázikus oldatokkal szemben is stabil. Színét gyümölcssavak és benzoesav jelenlétében is megtartja.

Előállítás

A vörös 2G-t az úgynevezett azokapcsolás során kémiailag szintetizálják. Ennek során két nitrogénatomból létrejönnek az azoszínezékekre jellemző azocsoportok. A vörös 2 G elnevezés alatt általában ennek a csoportnak a nátriumsóját értik.

Használat

A vörös 2G maximum 20 mg/kg mennyiségben, kizárólag a következő termékekben  használható:
• Brit reggeli virsli (breakfast sausages, legalább 6% gabonatartalommal)
• Vagdalthús legalább 4% gabonatartalommal (max 20 mg/kg)

A vörös 2G ezen kívül olyan kozmetikumok esetében is engedélyezett, amelyek nem érintkeznek a nyálkahártyával (pl. tusfürdő vagy szappan).

Biztonság

A vörös 2G az arra érzékeny embereknél allergiaszerű reakciót válthat ki. Különösen a szalicilsavra és annak származékaira való érzékenység esetén fordulhat elő légzőszervi vagy bőrtünet.

Az ún. szalicilátok az aszpirinben találhatóak meg (hatóanyaga az acetilsalicilsav), a természetben pedig az ananászban, a sárgabarackban, az eperben, a grapefruitban, a málnában, a mézben, a ribizliben, a szőlőben, valamint a citromban fordul elő. A benzoesavra (E 210) érzékenyen reagáló személyek allergiaszerű tüneteket tapasztalhatnak a vörös 2G hatására is.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

0.1 mg/kg

Ezekbe a típusokba tartozik

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás