
TÖRÖLVE: E 128 – Vörös 2G
Egyéb elnevezések
CI Food Red 10
Leírás
A kékesvörös színű vörös 2G az azoszínezékek csoportjába tartozik. Hővel, fénnyel és bázikus oldatokkal szemben is stabil. Színét gyümölcssavak és benzoesav jelenlétében is megtartja.
Előállítás
A vörös 2G-t az úgynevezett azokapcsolás során kémiailag szintetizálják. Ennek során két nitrogénatomból létrejönnek az azoszínezékekre jellemző azocsoportok. A vörös 2 G elnevezés alatt általában ennek a csoportnak a nátriumsóját értik.
Használat
A vörös 2G maximum 20 mg/kg mennyiségben, kizárólag a következő termékekben használható:
• Brit reggeli virsli (breakfast sausages, legalább 6% gabonatartalommal)
• Vagdalthús legalább 4% gabonatartalommal (max 20 mg/kg)
A vörös 2G ezen kívül olyan kozmetikumok esetében is engedélyezett, amelyek nem érintkeznek a nyálkahártyával (pl. tusfürdő vagy szappan).
Biztonság
A vörös 2G az arra érzékeny embereknél allergiaszerű reakciót válthat ki. Különösen a szalicilsavra és annak származékaira való érzékenység esetén fordulhat elő légzőszervi vagy bőrtünet.
Az ún. szalicilátok az aszpirinben találhatóak meg (hatóanyaga az acetilsalicilsav), a természetben pedig az ananászban, a sárgabarackban, az eperben, a grapefruitban, a málnában, a mézben, a ribizliben, a szőlőben, valamint a citromban fordul elő. A benzoesavra (E 210) érzékenyen reagáló személyek allergiaszerű tüneteket tapasztalhatnak a vörös 2G hatására is.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
0.1 mg/kg