fbpx

E 1200 – Polidextróz

Leírás

A polidextróz glükózból, szorbitból (E 420) és citromsavból (E 330) álló szintetikus vegyület. Alig édes ízű kristályai a cukorhoz hasonlóan viselkednek, a szervezetben azonban az inzulintól függetlenül hasznosulnak és grammonként csupán 1 – 2 kcal energiát tartalmaznak.

Az élelmiszeriparban a polidextrózt töltőanyagként arra használják, hogy az élelmiszereknek alacsony energiatartalom mellett tartást és szerkezetet adjanak. A vegyületet sokszor édesítőszerekkel kombinálva használják csökkentett energiatartalmú élelmiszerekben. Mivel a polidextróz megköti a vizet, gátolja az élelmiszerek kiszáradását is.

Előállítás

A polidextrózt kémiai úton vákuumban állítják elő glükózból, szorbitból és citromsavból. Genetikailag módosított anyagok használata lehetséges.

Használat

A polidextróz mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett az élelmiszerekben. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

A polidextrózt többek között a következő termékekben alkalmazzák:
• Italok
• Péksütemények
• Édességek

Biztonság

A polidextróz veszélytelennek számít. Nagy mennyiségben fogyasztva (napi 75 g fölött) hashajtó hatása van.

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás