
E 101a – Riboflavin-5’-foszfát
Leírás
A riboflavin-5’-foszfát a riboflavin E 101 származéka. Az E 101-nél sokkal jobban oldódik vízben, ezért jobban használható.
Előállítás
A riboflavin-5’-foszfát előállítása riboflavin és foszforsav reakciójával történik, majd kémiai módosítás eredményeképp nátriumsóvá alakul.
Az utóbbi időben növekedett a kiindulási anyagként szereplő genetikailag módosított mikroorganizmusok segítségével előállított riboflavin mennyisége.
Használat
Riboflavin-5’-foszfát valamennyi olyan élelmiszerhez, amelyekhez adalékanyag felhasználása megengedett, mennyiségi korlátozás nélkül használható (quantum satis).
Többek között a következő élelmiszereknél alkalmazzák:
• Krémek, fagylalt, deszert, édesség
• Majonéz, tésztafélék
• Aromás alkoholmentes és bortartalmú italok (max. 100 mg/kg)
Jó oldhatósága miatt gyakran használják B2 vitamin dúsításra. Csak abban az esetben lehet az élelmiszert B2-vitamin forrásként feltüntetni, ha annak minden 100 g-ja, vagy 100 ml-e legalább 0,21 mg B2-vitamint tartalmaz. Ha a termékben ennek a mennyiségnek legalább a kétszerese van akkor „vitaminban gazdag” jelölés alkalmazható rá. Bizonyos törvényben rögzített mennyiségi feltételek teljesülése esetén, a rendeletben meghatározott egészségre vonatkozó állításokat a csomagoláson föl lehet tüntetni. Ha valamely egyéb technológiai funkciója miatt alkalmazták, akkor riboflavin-5’-foszfát ként kell jelölni az összetevők között.
A riboflavin-5’-foszfát ezenkívül gyógyszerek és kozmetikumok színezésére is használható.
Biztonság
A riboflavin-5’-foszfát veszélytelennek számít.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
0.5 mg/kg Csoport ADI a riboflavinra és a riboflavin-5’-foszfátra