
E 101 – Riboflavin
Egyéb elnevezések
lactoflavin, B2 vitamin
Leírás
A riboflavin a B2 vitamin kémiai elnevezése. Fontos szerepet tölt be a sejtek szénhidrátból, zsírokból, fehérjékből történő energianyerésében. A B2 vitamin védi az idegpályákat és a bőrt is.
A riboflavin elsősorban a tejben és a tejkészítményekben, a húsban, a tojásban és az élesztőben található meg. Szintén jó riboflavin-forrást jelentenek a zöld zöldségek, valamint a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér. Élelmiszeradalékként sárga színe miatt használják.
Előállítás
Riboflavint természetes forrásból, például tejsavóból vagy élesztőből lehet kivonni. Az iparban azonban főként többlépcsős kémiai-szintetikus úton D-ribózból, alloxánból és 3,4-dimetilanilinből állítják elő. Az utóbbi időben növekedett a genetikailag módosított mikroorganizmusok segítségével előállított riboflavin mennyisége.
Használat
A riboflavin minden olyan élelmiszerben, amelyhez adalékanyag felhasználása megengedett, mennyiségi korlátozás nélkül használható (quantum satis).
Többek közt az alábbi élelmiszereknél alkalmazzák:
• Krémek, fagylalt, deszert, édesség
• Majonéz, tésztafélék
• Aromás alkoholmentes és bortartalmú italok (max. 100 mg/l)
Számos élelmiszert, köztük italokat és édességeket azért dúsítanak riboflavinnal, hogy vitamintartalmukat növeljék. Csak abban az esetben lehet az élelmiszert B2-vitamin forrásként feltüntetni, ha annak minden 100 g-ja, vagy 100 ml-e legalább 0,21 mg B2-vitamint tartalmaz. Ha a termékben ennek a mennyiségnek legalább a kétszerese van akkor „vitaminban gazdag” jelölés alkalmazható rá. Bizonyos törvényben rögzített mennyiségi feltételek teljesülése esetén, a rendeletben meghatározott egészségre vonatkozó állításokat a csomagoláson fel lehet tüntetni. Ha valamely egyéb technológiai funkciója miatt alkalmazták, akkor riboflavinként kell jelölni az összetevők között.
Biztonság
A riboflavin veszélytelennek számít. Vízoldható, a vese kiválasztja.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
0.5 mg/kg Csoport ADI a riboflavinra és a riboflavin-5’-foszfátra