fbpx
ázsiai lódarázs invazív

Egy új lódarázs faj jelent meg Magyarországon

Az ázsiai lódarazsat 2004-ben hurcolták be Franciaországba, azóta folyamatosan terjeszkedik Európában. Évről évre közeledett Magyarország felé, most ideért. Nem agresszívabb, mint az őshonos társas darázsfajaink, előszeretettel vadászik viszont háziméhekre, emiatt a méhészetekben gondot okozhat.

Az ázsiai lódarázs (Vespa velutina) európai terjeszkedése végül elérte Magyarországot. Ahogy azt a Magyar Természettudományi Múzeum Facebook oldalán közzétette, a faj hazai megjelenése várható volt, és az elmúlt napokban Márta Tamás kimlei méhész figyelte meg és fogta be az első hazai példányokat.

Hogy ne vegyünk hamisított mézet, ha még a labor sem látja a különbséget?

Az ázsiai lódarazsat 2004-ben hurcolták be Franciaországba, azóta folyamatosan terjeszkedik Európában. Inváziója a kutatók szerint egyetlen hullámhoz köthető. Évente 75-82 km-rel nőtt elterjedése, évről évre közeledett Magyarország felé, és mindenhol komoly veszélyt jelent a méhekre és más beporzó rovarokra.

Ez a faj valamivel kisebb termetű (2,5–3 cm), mint a nálunk élő európai lódarázs (Vespa crabro), és nem agresszívabb, mint az őshonos társas darázsfajaink. Emiatt a szakemberek szerint megnyugodhatunk: közegészségügyi szempontból, a lakosságra nézve a jelenléte lényegi különbséget nem fog okozni. Annál inkább viszont a hazai méhészeknek, mivel az ázsiai lódarázs előszeretettel vadászik háziméhekre.

Az ázsiai lódarázsnál is nagyobb gondot okozhat majd az, ha egy szintén inváziós útra indult másik faj, az ázsiai óriásdarázs (Vespa mandarinia) eléri Európát. Az óriás lódarázs szintén Ázsiában honos, és tényleg hatalmas (akár 5–6 cm), de sosem telepedett meg Európában – írja a múzeum. Eddig Észak-Amerikában észlelték felbukkanását 2019-ben, akkor a Washington állambeli Blaine-ben találtak rá és semmisítettek meg egy közel 200 megtermékenyített nőstény-fészket. A darázsfajok terjedését a szakemberek szerint az erőfeszítések ellenére sem lehet megállítani.

Egyértelműen érezhető a klímaválság – mandulások a Balaton-felvidéken

Fotó: Siga, Wikimedia Commons

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás