fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

„Egészséges élelmiszerek”: az Európai Unió klinikai vizsgálatokat követel

| Tudatos Vásárló

Az Európai Unió beszigorít: nehéz idők jönnek azon élelmiszergyártókra, akik tudományos bizonyítékok nélkül állítják, hogy termékeik használnak az egészségnek. Elemzők szerint az EU ezzel az élelmiszeripari cégek egyik legfontosabb marketing stratégiáját ássak alá.




Egyre több „egészséges terméket” értékesítenek az
élelmiszergyártó cégek, köztük a Danone, a Nestlé és az Unilever. A vállalatok
ily módon különböztetik meg gyártmányaikat másokétól, és többet is kérnek az
adalékanyagok – pl. zsírsavak bébitápszerekbe, baktériumok joghurtokba – való –
hozzátételéért, vagy épp a termékek egyes káros anyagainak kivonásáért (így pl.
a telített zsírtartalom csökkentéséért). A kedvező egészségügyi hatásra való
hivatkozás euró milliárdokban mérhető forgalmat jelent.

Az EU tagországok kormányai két évvel ezelőtt határozták el,
hogy megkövetelik a tudományos vizsgálatokat az ilyen egészségügyi hivatkozások
alátámasztására, valamint listát állítanak össze az elfogadható
hivatkozásokról. Az elmúlt öt hónapban közzétett első eredmények cseppet sem
bíztatóak az iparra nézve: 43 vizsgált hivatkozásból mindössze 9 elfogadható az
Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság
szerint.

Az EU 2010 januárjára ígérte a jóváhagyott hivatkozások
listájának közzétételét, de ezt feltehetően nem tudják majd teljesíteni, mivel
4 ezer hivatkozást kell ellenőrizni. Gondot okoz az értékelésnél az is, hogy
nem tudni, egyes termékek kevesebb cukor, telített zsír vagy sótartalma
valójában kedvező hatásokkal jár-e a különböző egészséges adalékanyagok
hozzáadásától függetlenül is.

A Danone, amely azt állítja, hogy Activia és Actimel
joghurtjai valóban segítik az emésztést, 4,5 milliárd euró forgalmat
bonyolított le e két termékből 2007-ben, a cég teljes forgalmának 35%-át. A
cégnek tehát komoly veszteséget okozna, ha a termékek kedvező hatása
megkérdőjeleződne. A Nestlé 11 milliárd svájci frankot forgalmazott 2007-ben
„egészséges” élelmiszerekből, ami forgalmának 10%-át tette ki. A cég egyik
alvállalkozójának, a Martek Biosciences Corp.-nak egyik hivatkozását (az Omega
3 és a Omega 6 zsírsavakról) már elvetette az Élelmiszer-biztonsági Hatóság,
amely magának a Nestlének a hivatkozásairól még nem tett közzé értékelést. Az
Unilevernek pedig mindeddig három hivatkozásából kettőt kérdőjelezett meg az
uniós hatóság: egyikük egy fekete tea-féleség, amely állítólag erősíti a
“koncentrálóképességet”, a másik pedig az ALA és a LA zsírsavak
gyermekek növekedését elősegítő hatósáról szóló hivatkozás. Ezt Brüsszel azért vizsgálja,
mivel úgy véli, nem bizonyított, hogy az Unióban élő gyermekek ALA és LA zsírsavakból
szenvednének hiányt.

 

Forrás: MTI

Kép [cc] oskarlin

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára