Találat a #élelmiszerbiztonság, #élelmiszerhulladék, #GoEAThical, #ofof, #tartós termék címkére
Cikkek rendezése
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
Most különösen fontos, hogy jól válasszunk csokit
A koronavírus-járvánnyal világszerte újból terjedésnek indult a gyerekmunka gyakorlata, aminek csak a fairtrade, a méltányos kereskedelem támogatásával lehet gátat vetni. Ha fairtrade termékeket veszünk le a polcról, segítünk, hogy a kakaó, cukor, tea vagy kávé-termesztők gyermekei iskolába járhassanak, legyen a faluban orvosi ellátás.
FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Megnéztük az új, zászlós zöldség-gyümölcs jelzéseket a boltokban
Idén július 15-től minden nem előre csomagolt gyümölcs és zöldség esetében kötelező jelölni a boltokban, hogy melyik országból származik. A hazai termékeket pedig zászló jelzi, hogy jobban láthatóvá váljanak. Körbenéztünk néhány boltban, hogyan néz ki mindez a gyakorlatban, valóban segít-e a tájékozódásban a zászló, betartják-e a kereskedők az új szabályozást.
BOLYGÓ, ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
A Fairtrade fogja túlélni a klímaváltozást
A klímaváltozás az egyik legnagyobb kihívás, amivel ma az emberiségnek szembe kell néznie. Frontvonalában a mezőgazdasági termelők állnak. A globális délen élő gazdák, családjaik és közösségeik milliói, akik számára a klímaválság már ma a mindennapi valóság. A Fairtrade rendszerében a gazdák felkészülhetnek arra, hogyan küzdjenek meg a jelenséggel.
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
Miért jobb a fairtrade rendszerében dolgozni?
Szomorú tény, hogy a fejlődő országokban gyártott termékek kereskedelme gyakran gyermekmunkával és a helyi lakosoknak súlyos egészségkárosodást okozó szennyezéssel jár együtt. Kiszolgáltatottságra, szegénységre, a szociális, a munkabiztonsági és a környezetvédelmi szabályozás hiányosságaira, és a mindezt kihasználó vállalati hatalomra épül. Ezzel szemben a Fairtrade Foundation a termeléstől az eladásig minden fél számára méltányos és környezettudatos rendszert […]
FOGYASZTÓ
Szalmonella gyanúja miatt hívott vissza müzliszeletet a NÉBIH
Szalmonella-szennyezettség gyanúja merült fel, ezért visszahívta az EAT NATURAL müzliszeletet az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszere (RASFF) jelzése alapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
Mi a méltányos kereskedelem, a fairtrade?
Amióta világ a világ, a kereskedelem fogalmához az egyenlőtlenség társul. A két fél közül az egyik jól jár, a másik kevésbé. Szerencsére ez ma már nincs mindig így, létezik olyan kereskedelem is, amely egyensúlyi helyzetre épül. Az egyik szerződő fél figyelembe veszi a másik körülményeit, értékeit és érdemeit, tehát igazságos hozzáállást tanúsítanak egymással szemben. Vagyis: a folyamat a termeléstől a fogyasztásig méltányos.
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
A pálmaolajipar nyomában eltűnik, ami valaha életet adott – egy indonéz falu története
Az indonéz Rukam falu lakói 2002-ben adták el földjeiket egy pálmaolaj-társaságnak. Azóta a tőzeggel borított területek, az erdők és a halállomány fokozatosan tűnnek el a vidékről. Csaknem két évtized telt el, és azóta nyögik a döntésük környezetre gyakorolt következményeit, és adják fel reményeiket a falu jövőjéről. A falu sorsáról a Deutsche Welle írt beszámolót.
BOLYGÓ, ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
Van már pálmaolajmentes termékjel az Aldiban, csak nehéz volt megtalálni
Az ALDI új jelölőrendszerrel segíti, hogy könnyebb legyen megtalálni boltjaikban a környezeti szempontból kímélőbb vegetáriánus, vegán, bio és pálmaolajmentes termékeket. Minket a PO-mentes téma kiemelten érdekel, ezért elmentünk és megnéztük, mennyire könnyű új jelöléssel ellátott árut találni.
FOGYASZTÓ
Nem találtak koronavírust az élelmiszerek csomagolásán
A laboratóriumi vizsgálatok egyáltalán nem találtak COVID-19 vírust azoknak a csomagolt élelmiszereknek a felületén, amelyeket 10 szupermarketben vásároltak az OCU fogyasztói szervezet munkatársai szerte Spanyolországban. Bár nem itthon született, az eredmény megnyugtató.
KONYHA ÉS KERT
Mintha hetente egy fél kilós kenyeret kidobnánk
Magyarországon fejenként 33 kg élelmiszer kerül a kukába minden évben, ez több mintha hetente egy fél kg kenyeret kidobnánk. Komoly problémának tartjuk, mégsem gondoljuk végig az élelmiszerhulladék kérdését – derült ki a NÉBIH kutatásából.