fbpx
élelmiszer vásárlás

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Nem találtak koronavírust az élelmiszerek csomagolásán

A laboratóriumi vizsgálatok egyáltalán nem találtak COVID-19 vírust azoknak a csomagolt élelmiszereknek a felületén, amelyeket 10 szupermarketben vásároltak az OCU fogyasztói szervezet munkatársai szerte Spanyolországban. Bár nem itthon született, az eredmény megnyugtató.

A koronavírus okozta válság kezdete óta rengeteg változás történt az életünkben. Ezek közül az egyik az élelmiszerekkel és higiéniai termékekkel kapcsolatos vásárlási szokásaink átalakulása: megnövekedett az online vásárlások mértéke, és bár az eddigiekhez képest ritkábban megyünk boltba, olyankor viszont nagyobb mennyiséget vásárolunk.

Sokak számára, akik félnek a fertőzéstől, a boltban történő vásárlás igen nagy szorongással jár. Aggodalomra adhat okot, hogy az élelmiszerek, csomagolásuk felülete esetleg vírussal fertőzöttek lehet. Nyugtalanító lehet a boltban megvásárolt termékeket az otthonába, konyhájába vinni.

De vajon jogos-e az aggodalom? Ennek járt utána az Organización de consumidores y usuarios (OCU) spanyol fogyasztói szervezet.

 

66, a mindennapokban használatos termék

A szervezet munkatársai április utolsó hetében 8 spanyolországi üzletlánc (Alcampo, Carrefour, Condis, Dia, Eroski, Lidl, Mercadona és Supercor) 10 különböző szupermarketjében végzett tesztvásárlást. Négy városban vásároltak: Madridban, Barcelonában, Vitoriában és La Coruñában).

Különböző márkáktól vásároltak 66 terméket: lisztet, táblás csokoládét, zacskós hasábburgonyát, vekni kenyeret, lédig almát, joghurtot, csomagolt salátát, tálcás húst, füstölt lazacot, jellegzetes spanyol tojáslepényt (tortilla de patatas) és toalettpapírt.

A mintába olyan árucikkeket vettek be, amelyekre megnövekedett a kereslet a korlátozások alatt. Szempont volt még, hogy különböző típusú csomagolások kerüljenek be a tesztbe, mint kartonpapír, műanyag, polisztirol, alumínium. Úgy válogatták össze őket, hogy különböző méretűek és  alakúak legyenek. Szempont volt az is, hogy néhány olyan is szerepeljen a listán amit nehéz megtisztítani, mint a zacskó krumpli, csomagolt saláta, vekni kenyér, stb. Minden egyes terméket külön zacskóba tettek, hogy a lehetséges keresztszennyeződéseket elkerüljük.

A laboratóriumi vizsgálat során a COVID-19 kórokozója, a SARS-CoV2 vírus jelenlétének kimutatására a PCR-módszert alkalmazták.

Az OCU által elvégzett vizsgálat azt mutatta ki, hogy a szúrópróbaszerűen megvásárolt minták egyikén sem találták meg a SARS-CoV2 vírus genetikai anyagát.

Az eredményből természetesen nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Ez a pillanatfelvételnyi eredmény csak azt mutatja, hogy a vírus nem kerül olyan könnyen a csomagolások felületére, hogy később megfertőzzön minket.

A vírus terjedésének megakadályozásához az eddigi óvintézkedéseket természetesen be kell tartanunk.

 

Ha nem kell a műanyag

Bár az eredmény megnyugtató, a műanyagcsomagolások okozta globális katasztrófa továbbra is folyamatban van. Ha Neked is eleged van a műanyag csomagolásból, és otthonodban szeretnél minél kevesebb műanyaghulladékot termelni, Téged vár júniusi Öko-hajmosás kihívásunk. Nincs más teendőd, mint kiválasztani a Neked szimpatikusat a felkínált lehetőségek közül, és egy hónapon át tartanod magad a választott kihíváshoz.

Öko-hajmosás kihívás 2020 június
Öko-hajmosás kihívás: 2020 június

 

Nagyon sokan támogatjátok munkánkat, amiért hálásak vagyunk! Ez a tartalom sem jöhetett volna létre önkéntesünk, Sallai Sarolta segítő munkája nélkül.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás