fbpx

Cikkek

Cikkek rendezése

MÉLTÁNYOS KERESKEDELEM

Most különösen fontos, hogy jól válasszunk csokit

A koronavírus-járvánnyal világszerte újból terjedésnek indult a gyerekmunka gyakorlata, aminek csak a fairtrade, a méltányos kereskedelem támogatásával lehet gátat vetni. Ha fairtrade termékeket veszünk le a polcról, segítünk, hogy a kakaó, cukor, tea vagy kávé-termesztők gyermekei iskolába járhassanak, legyen a faluban orvosi ellátás.

KLÍMAVÁLTOZÁS

Rekord mennyiségű hulladékot szedtek össze a Bodrogon

6 tonna hulladékkal mostantól kevesebb bújik meg a Bodrog Sárospatak és Tokaj közötti ártéri erdeiben. A PET Kupa szervezői és résztvevői először vetették be magukat a Tisza egyik mellékfolyóján. A helyi partnerek támogató munkájának és a résztvevő csapatoknak, önkénteseknek köszönhetően négy napon át napi csaknem 300 zsák szemét gyűlt össze.

KONYHA, ZÖLD OTTHON

Mosogatószappan, hígított mosogatószer vagy mosószóda? – melyik a legnépszerűbb öko-mosogatószer? Teszteltük

Idén, még a műanyagmentes július keretében öko-mosogatás kihívásra invitáltunk titeket. A Tudatos Vásárlók közösségének 24 lelkes tagja egy hónapon át tesztelte, milyen használni a még újdonságnak számító mosogatószappant. Ezúttal is több módon csatlakozhattatok. Lássuk a mosogatószappan, a mosogatószer hígítása, esetleg a mosószóda volt a legvonzóbb és legpraktikusabb?

FOGYASZTÓ

Csúcson a magyar internetes vásárlás, de sokan tesszük le a kasszánál a kosarunkat

A koronavírus hazánkban is valósággal berobbantotta a webes kereskedelmet. A közel 3,5 milliós online vásárlóközönség több mint felének mégis frusztráló élmény a digitális térben történő vásárlás – derül ki a több, mint 300 ügyfél és egy tucat kereskedő, valamint fizetési szolgáltató bevonásával készült Fizetési Élmény Riportból.

ZÖLD OTTHON

Öko-takarítás kisokos – mit tud a marhaepe szappan?

Marhaepe szappan – hú de bizarrul hangzik, pedig hatékony! A marhaepe szappan csak egy kevés epekivonatot tartalmaz, alapja a hagyományos mosószappan. Leginkább folttisztításra használatos, arra viszont első osztályú. Nem összekeverendő a mosószappannal, ami több funkcióval rendelkezik, folttisztító ereje viszont kisebb, mint a marhaepe szappannak. Milyen foltokra használhatjuk, és hogyan? Szirmay Kati zöldháztartás-gurunk írása.

ÖKOKÖRÖK, ZÖLD OTTHON

Eleged van a vegyszerekből? Indíts Te is Tiszta Otthon ÖkoKört!

Szeretnéd, ha a lakásod tiszta lenne anélkül, hogy kétes hatású tisztítószerekkel mérgeznéd magad és a családodat? Szívesen tanulsz, szervezkedsz, mozgolódsz közösségben? Akkor Neked is a Tiszta otthon ÖkoKörben a helyed! Jelentkezz a TVE január végi kétnapos ÖkoKör csoportvezető képzésére, és indítsd el a saját csoportodat!

FOGYASZTÓ

Megnéztük az új, zászlós zöldség-gyümölcs jelzéseket a boltokban

Idén július 15-től minden nem előre csomagolt gyümölcs és zöldség esetében kötelező jelölni a boltokban, hogy melyik országból származik. A hazai termékeket pedig zászló jelzi, hogy jobban láthatóvá váljanak. Körbenéztünk néhány boltban, hogyan néz ki mindez a gyakorlatban, valóban segít-e a tájékozódásban a zászló, betartják-e a kereskedők az új szabályozást.

BABA-MAMA

Ne fulladjunk fóliába, kérem! – 10 tipp környezetbarát iskolakezdéshez

Az iskolakezdés minden évben óhatatlanul társul a tanszer-beszerezéssel. Füzetre, tollra, ceruzára, táskára, papírra van szükség, valamiben hordani kell a tornacuccot és az uzsonnát. Cikkünkben bemutatjuk a környezetbarát alternatívákat.

KLÍMAVÁLTOZÁS, MÉLTÁNYOS KERESKEDELEM

A Fairtrade fogja túlélni a klímaváltozást

A klímaváltozás az egyik legnagyobb kihívás, amivel ma az emberiségnek szembe kell néznie. Frontvonalában a mezőgazdasági termelők állnak. A globális délen élő gazdák, családjaik és közösségeik milliói, akik számára a klímaválság már ma a mindennapi valóság. A Fairtrade rendszerében a gazdák felkészülhetnek arra, hogyan küzdjenek meg a jelenséggel. 

MÉLTÁNYOS KERESKEDELEM

Miért jobb a fairtrade rendszerében dolgozni?

Szomorú tény, hogy a fejlődő országokban gyártott termékek kereskedelme gyakran gyermekmunkával és a helyi lakosoknak súlyos egészségkárosodást okozó szennyezéssel jár együtt. Kiszolgáltatottságra,  szegénységre, a szociális, a munkabiztonsági és a környezetvédelmi szabályozás hiányosságaira, és a mindezt kihasználó vállalati hatalomra épül. Ezzel szemben a Fairtrade Foundation a termeléstől az eladásig minden fél számára méltányos és környezettudatos rendszert […]