• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Városi veteményes: fűszerkert az ablakban

2016.04.07. /

Fűszer- és gyógynövényeket termeszteni nagyon egyszerű, és a legjobb benne, hogy néhány cserép vagy balkonláda is elég hozzá. Merjünk belevágni!

Kipróbálhatja az is, akinek csak egy kis erkélye van, de még az is, aki csak a konyhaablakba tudja kitenni őket. Mindegy, hogy árnyékos belső udvarban vagy panelház tizedik emeletén ültetünk zöldfűszereket, minden környezetben meg lehet találni a legalkalmasabb példányokat. Sikerélményünket segíti, hogy a legtöbb fűszernövény nem kényes.

A növények kiválasztásánál számos szempont alapján kell dönteni. Legfontosabb a környezeti szempontoknak (víz- és fényigénynek) való megfelelés, de, ha fogyasztásra használjuk a zöldfűszereket, a felhasználás módja is meghatározó a fűszerkert összeállításánál.

 

Talaj, nedvesség, magasság

 

Laza, humuszos talajt, nedvességet kedvelő fűszernövények: a bazsalikom, zsázsa, petrezselyem, metélőhagyma, borsmenta, fodormenta, kapor (képünkön).

 

Sovány talajt kedvelő növények, kisebb vízigénnyel: szurokfű, levendula, borsikafű, kamilla, orbáncfű, zsálya.

 

 

A növénymagasságnak akkor van jelentősége, ha nagyobb méretű balkonládában vagy cserépben szeretnénk több soros kiültetést. Ilyenkor célszerű figyelni a lépcsőzetes szintezettségre, hogy mindegyik növény elég fényt kapjon. 

Alacsony zöldfűszerek: petrezselyem, majoránna, kakukkfű, oregánó (szurokfű).

Középmagasak: menta, zsálya, citromfű, bazsalikom, metélőhagyma, vagy snidling, borsikafű, turbolya.

Magasabbak: izsóp, tárkony, lestyán, kapor, rozmaring, cickafark.

Városi veteményes

A magasság mellett azt is vegyük figyelembe, melyek az évelők és melyek az egynyáriak. Ez a következő évi kiültetési tervünk szempontjából fontos.

Évelők: például tárkony, borsikafű, rozmaring, lestyán, menta citromfű, izsóp, zsálya, kakukkfű, levendula, oregánó.

Egynyáriak: például bazsalikom, kapor, petrezselyem, koriander, turbolya.

 

Magok, palánták, szaporítás

Ha tavasszal elvetettük a magokat, saját palántát is ültethetünk, de ha valaki nyáron eszmél fel, hogy fűszerkertet szeretne, vásárcsarnokokban, kertészetekben is hozzájut a palántákhoz. Fontos, hogy a vásárolt palántát minél előbb átültessük nagyobb cserépbe, és a tőzegből - amiben árulják - humuszban gazdag, homokkal kevert földbe.

A tőzeg, bár rengeteg vizet magába szív, ha egyszer kiszárad, már nem képes olyan mértékben felszívni azt, hogy a növénynek elég legyen. Ilyenkor legalább tíz percig áztatni kell, hogy kicsit felszívja a vizet.

Az edénybe ültetésnél alapvető szempont, hogy aljára kavicsot vagy összetört cserépdarabokat tegyünk a víz szabad közlekedése érdekében, és hogy a föld ne folyjék ki a lyukakon.

Szaporítással is növelhetjük növényeink számát. A rozmaringot például úgy, hogy levágott hajtását vizes homokban gyökereztetjük, majd beültetjük a földbe. A petrezselymet gyökerestől is ültethetjük: ha bedugjuk földbe, tovább hozza hajtásait. A kaprot és petrezselymet, ha betakarítottuk, folyamatosan újravethetjük, de ügyelni kell, hogy ne legyen túl sűrűn az ültetés.

 

Fontos a társítás

Az sem mindegy, melyik növény mellé mi kerül. Egyesek távol tartják a gyökérkárosító rovarokat, fonálférgeket. Ilyenek például a bársonyvirág (hétköznapi nevén büdöske) és a körömvirág. Vessük, vagy ültessük a fűszernövények közé, mellé.

A sarkantyúka a levéltetveket vonzza magához, megóvva tőlük fogyasztani kívánt növényeinket.

A kártevők könnyen átkerülhetnek szobanövényeinkre, ha a lakásban nevelünk fűszernövényt. Megelőzésként rendszeresen ellenőrizzük őket, ha időben észrevesszük felbukkanásukat, általában egy egyszerű lemosás elég eltávolításukhoz.

Fontos a cserép tisztasága és a beteg növényrész eltávolítása. Mivel gyógy- és fűszernövényeknél nem alkalmazhatunk vegyszereket, próbáljuk ki a következő módszert.

Ha szívó kártevők (például levéltetvek, pajzstetvek) támadják meg őket, állítsuk a cserepet fürdőkádba, majd permetezzük le húsz dekagramm cukorból, egy liter vízből és egy csepp mosogatószerből álló oldattal. A teljes növényt fújjuk be egy permetezőpalack segítségével, különösen a levelek fonákját. Ezt követően langyos vízzel öblítsük le, és másnap ismételjük meg a műveletet.

Termesszünk és fogyasszunk minél több gyógy- és fűszernövényt, nemcsak hasznosak és szépek, de a kertészkedésben is nagy örömünket fogjuk lelni!

 

Képek forrása: www.pixabay.com

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében