• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Új logót keres az EU a biotermékeknek

2009.05.05. /
Új nemzetközi szimbólumot keres az Európai Unió a biotermékeknek. A 2010-től bevezetésre kerülő új ökologó megalkotására fiatal képzőművészek jelentkezését várják.

Az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési főigazgatósága közleményt adott ki, amelyben felkérte az EU 27 tagállamának tervezőgrafikus és művészeti szakos diákját, hogy vegyen részt az EU egészében megrendezésre kerülő ökológiai logó-pályázaton.

A nyertes logót 2010 júliusától vezetik be a biotermékek hivatalos emblémájaként az egész Európai Unióban. Az új jelzés használata minden, a 27 tagállam valamelyikéből származó, a címkézési szabványoknak megfelelő előrecsomagolt bioterméken kötelező lesz. Az EU-logó ezenkívül szabadon használható lesz minden az EU-ból származó vagy harmadik országból importált, nem előrecsomagolt ökológiai terméken is.

A versenyben az első helyezett 6000 eurós készpénznyereményben részesül, a másik két helyezett pedig 3500, illetve 2500 eurót kap. A pályázatokat június 25-ig kell beküldeni a verseny weboldalára.

 

Ki és mire használhatja az új EU ökologót?

Az EU ökologó a következő feltételekkel kerülhet fel egy termékre:

  • a termék összetevőinek legalább 95%-a ökológiai gazdálkodásból származik;
  • a termék megfelel a hivatalos ellenőrzési rendszer szabályainak;
  • a termék lezárt csomagolásban érkezett közvetlenül a termelőtől vagy feldolgozótól;
  • a terméken rajta van a termelő, a feldolgozó vagy kereskedő neve valamint az ellenőrző szervezet neve vagy kódja

Az EU-logó használata 2010 július 1-től ­ az EU új ökológiai gazdálkodásról szóló rendeletének hatályba lépésétől ­ lesz kötelező az előrecsomagolt termékeknél. Az importált termékeknél ezután sem kötelező a használatuk. A jövőben az EU közösségi logót a mezőgazdasági alapanyagok származási helyének feltüntetésével lehet használni. Ez a jelölés lehet „EU", „nem-EU" vagy az illető ország neve - legyen az tagállam vagy sem - ahol a terméket vagy annak alapanyagait előállították.

Ha valaki egy másik EU tagállamban szeretné a termékeit eladni, jelenleg lehetséges, hogy még egy további logót is fel kell tüntetnie, amely az illető piacokon ismert. Az EU logó segítségével ez a duplikáció elkerülhető, mivel ezt az egész EU-ban ismerik.


Forrás: MTI, Európai Bizottság

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében