• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Tudatos pénzügyeink 4. – Mikor (ne) vegyünk fel hitelt?

2018.04.25. /

Vannak élethelyzetek, amikor elkerülhetetlen a hitelfelvétel, de előfordulhat az is, hogy hosszú távon sokkal rosszabbul járunk egy hitellel. Cikksorozatunk legújabb részében segítünk tisztázni ezt a kérdést.

Fogyasztói társadalomban élünk, állandóan az azonnali fogyasztásra ösztönző impulzusokkal vagyunk körülvéve. Ne engedjük, hogy a „tervezett avulás – reklám – hitel” szentháromság uralja a fogyasztási szokásainkat, kerüljük el az instant boldogságot hirdető áruhiteleket.

Vannak azonban olyan élethelyzetek, amikor meglévő forrásaink nem elegendőek, így hitelre van szükségünk – jellemzően ingatlan vásárlás vagy nagyobb beruházás esetén. Az az állítás igaz, hogy bérből és fizetésből nehéz előre összerakni egy-egy ilyen nagyobb kiadást, ám azt is vegyük figyelembe, hogy a felveendő hitelt nagy valószínűséggelszintén csak bérből és fizetésből kell törlesztenünk!

 

Hogyan vegyünk fel hitelt?

-          Első lépésként a célt kell meghatározni, a banki hiteleket is jellemzően a célok szerint csoportosítják (szabad felhasználású, lakáscélú, személyi kölcsön, stb.)

-          Mi lesz a hitel fedezete? (ingatlan, ingóság, jövedelem)

-          Kik lesznek a hitel szereplői? (pl. alapesetben a házastárs vagy élettárs adóstársként bevonása kötelező)

-          Megfelelünk-e mi személy szerint illetve a fedezetként bevonandó vagyontárgyak a hitelfeltételeknek?

-          Melyek azok a mutatók, amelyek befolyásolják a hitelfelvételünket? (kamat, THM, futamidő, kamatperiódus, előtörlesztési lehetőség, stb.)

-          Van-e önerőnk?

-          Alaposan tanulmányozzuk át az adott hitelintézet szerződési feltételeit!

A hitelfelvétel akár több évtizedre kiható döntéshozatal eredménye, mindenképpen érdemes alaposan körüljárni a kérdést, mérlegeljük a kockázatokat. A túlzott eladósodás elkerülésére születtek már szabályok, de végső soron a mi felelősségünk a döntéshozatal.


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Legalább 3-4 hitelintézet ajánlatát érdemes összehasonlítani, ebben segítségünkre lehet az MNB fogyasztóvédelmi oldala, vagy a pénzügyi szolgáltatások közvetítésével foglalkozó tanácsadók.

 

Mikor nem szabad hitelt felvennünk?

-          ha olyan dolgot szeretnénk finanszírozni hitelből, amelyre nincs igazán szükség, vagy amely az életvitelünkhöz képest luxusnak számít;

-          ha semmilyen megtakarításunk sincs;

-          ha a rendszeres jövedelem több mint 45%-át elvinné a törlesztőrészlet;

-          ha meglévő hiteltörlesztést szeretnénk belőle finanszírozni.

Végső soron gondoljunk arra, hogy bár kiszolgáltatottnak érezhetjük magunkat a bankokkal szemben, az ő számukra is fontos, hogy mi jó ügyfeleik legyünk – bármilyen nehézség akad egy adott hitelügylettel kapcsolatosan, a megállapodás létrejötte számukra is elsődleges cél.

 

Köszönjük a közreműködést Magyari Ildikónak! 

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal, vagy fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


 

       Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében