• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Szakbolt, pincészet vagy hipermarket? – Bort vásárolni okosan

2007.07.26. /
A borvásárlás bizalom kérdése – írja az egyik magyar borászati portál és ezzel sommásan el is intézné a tudatos borvásárlás mikéntjét. Csakhogy…

Folyamatosan bővül a választék, ami a Duna Borrégió portálja szerint is felveti a kérdést, hogy hol érdemes bort vásárolni, hiszen meglehetősen sokfelé árulják. Éppúgy vásárolhatunk bort benzinkútnál, sarki zöldségesnél, mint szuper- és hipermarketekben vagy elegáns borszaküzletben, ahol esetleg még kóstolásra is lehetőség nyílik.

Egyszerűen csak bízni a borban és magunkban elég kevés. A borházakban, borszaküzletekben szaktanácsokat is kaphatunk. Előfordul, hogy itt egykori sommelier-k dolgoznak, akik kiválóan ismerik a borokat. Ráadásul ezekben az üzletekben a bort szakszerűen tárolják.

De nem mindig a drága a jó minőség: ne csábuljunk el, ha formás palackot vagy hívogató címkét látunk. Az igazán jó borok többsége jelentéktelen palackban és jelentéktelen címke mögött rejtőzik. Segítségünkre lehet a különböző borkalauzok tanulmányozása.

Tudnivaló, hogy az ideális tárolóhely hőmérséklete 12 Celsius fok, a levegő páratartalma legalább 60%. A bornak jót tesz a nedvesség, hiszen a magas páratartalom frissen és rugalmasan tartja a dugót. Ha az kiszárad, nem zár tökéletesen, a bor így gyorsabban párolog, oxidáció léphet fel, ami akár tönkre is teheti az italt.

Ne vásároljunk olyan bort sem, ami esetleg évekig állhatott a polcon! Állva kizárólag a friss és fiatal borokat szokás tárolni, amelyek hamar fogyasztásra készülnek.

A borválasztás másik optimális helyszínét maguk a pincészetek jelentik: többségük közvetlenül is árusítja borait. Ezen a ponton a borhoz értő franciák meg is állnak: az ő tippjük a tudatos borvásárlóknak, hogy lehetőleg pincészetekbe menjenek. Itt első kézből bizonyosodhatunk meg arról, hogy mennyiben korrekt az üveg címkéjén szereplő szöveg. A borőpincében mindenképp több információt hallhatunk (és láthatunk) a borról, mintha az eladót hallgatnánk, faggatnánk egy szakboltban.

A L'Express című francia lap aláhúzza: a pincékben „érdekes"(értsd: a kereskedelemben ismert áraknál sok esetben jóval alacsonyabb) árakkal is találkozhatunk. Ám nem feltétlenül: a borász és a borát forgalmazó boltok kölcsönösen függnek egymástól üzletileg, ezért a pincészetnél általában nem sokkal alacsonyabbak az árak.

Az ember azonban gyakorlatilag elveszett, ha hipermarketben próbál jó bort találni magának - írja a francia lap. A címkéken sok minden olvasható, de hogy például milyennek értékeltetett szakmai és fogyasztói körökben az adott termék, arról általában nincs információ. Jobb esetben egy-egy jeles borászat termékei elkülönítve találhatók, tudva azt, hogy a vásárló közönség, ha már bort keres, a jó nevekkel, sikeres régiókkal, évjáratokkal tisztában van. S egy jó tanács: a neonfényben tárolt borral vigyázzunk, ez a speciális világítás nem tesz jót a jó boroknak.

 

Forrás: Duna Borrégió, L'Express

Kép [cc] SXC  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében