• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Ökogazdálkodással az éhezés ellen

2007.08.13. /
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) ökológiai gazdálkodással és élelmiszerbiztonsággal foglalkozó konferenciájának jelentése szerint az ökológiai gazdálkodás képes lenne a teljes emberiség élelmiszerbiztonságának megteremtésére.

A konferencia háttéranyagai szerint a környezetkímélő gazdálkodás az iparszerű termeléshez hasonló mértékben, de kisebb környezetterheléssel tudná ellátni az emberiséget élelmiszerrel.

A konferencia következtetései között szerepel, hogy az ökológiai gazdálkodás terjedése lényeges lehet a klímaváltozással szembeni alkalmazkodásban, illetve annak mérséklésében. A vegyszermentes termelésnek a vízellátás biztonságában is szerepe lehet, ugyanis ez a gazdálkodási forma nem szennyezi el a vízkészleteket, javítja a talajok vízgazdálkodását és az aszály sújtotta területeken jobb terméseredményeket biztosít a rá jellemző termesztési változatosság következtében.

Az ökológiai gazdálkodás a változatosabb terméklistával és a kedvezőbb beltartalmi értékekkel segít a megfelelő mikroelemtartalmú táplálék biztosításában. A nagyobb munkaerőigény lehetőséget teremt a vidéki lakosság életfeltételeinek megőrzéséhez.

A konferencia következtetése szerint az ökogazdálkodás terjedése nagyrészt politikai kérdés, ezért igen fontosnak tartják, hogy az egyes kormányok biztosítsák az annak feltételrendszereit, figyelembe véve annak kedvező szociális hatásait is.

A fenti megállapítást amerikai kutatók vizsgálati eredményei erősítik, akik az ökológiai és az iparszerű termelési módszerű üzemek termésátlagainak összehasonlítása után arra jutottak, hogy a fejlett országokban a két gazdálkodási forma termésátlagai között nincs lényeges eltérés, míg a fejlődő országokban ökológiai gazdálkodással a korábbi termésátlagok akár 2-3-szorosa is elérhető. Az értékelés során közel 300 termésátlagot vettek figyelembe a világ számos területéről.

A FAO konferencia anyagai itt érhetőek el (angol nyelven).

Az amerikai kutatásról szóló angol nyelvű cikk itt olvasható.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelének 2007. augusztusi számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu

Képek [cc] Andrea Dunlap, Lyn

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében