fbpx

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Karfiol és brokkoli

Ha megkérdeznénk, szoktál-e virágrügyeket sütve-főzve fogyasztani, talán csodálkozva nemet mondanál. Pedig a karfiol és a brokkoli esetében erről van szó.

A karfiol egyetlen zárt, általában fehér rózsát képez. A brokkoli rózsái lazák, élénkzöldek. A főhajtás levágása után a száron mellékfejek képződnek, amelyeket szárastól elfogyaszthatunk.

Termesztésük múltja és jelene

A karfiol és a brokkoli őshazája Kis-Ázsia, a Földközi tenger partvidéke és Ciprus. Mindkét növény ősi káposztafélék válogató szaporításával, alakításával jött létre.

A karfiolt először az i.e. VI. században említik, s bár a Szíriából származó változatok már a XII. században eljutottak Spanyolországba, az angol és a francia piacra csak az 1600-as évek elején került. Innen terjedt ezután Európa belseje, illetve az amerikai földrész felé.

A brokkoli jelenleg is megterem vadon. Termesztését a Közel-Keleten kezdték, majd a rómaiak továbbfejlesztették. Az újkori Európában és Amerikában csak a XVII. század óta termesztik. Sikerét étrendi hatásainak és fagyaszthatóságának köszönheti. Hazánkban az utóbbi 20 évben lett kedveltebb.

Egészséges rügyevés

A karfiol élelmi rostban gazdag, szénhidrátban szegény. Értékessé teszi magas ásványi anyag (pl. kálium), folsav- és C-vitamin tartalma. Kéntartalmú, illetve indol-vázas vegyületei hatékonyan segítik szervezetünk védekezését a rákos megbetegedések ellen. Elősegíti a máj lebontó, salaktalanító munkáját. Fogyasztása csökkenti a prosztata- és más daganatok kialakulásának esélyét.

A káposztafélék között legkönnyebben emészthető brokkoli remek összetételben biztosítja a vitaminokat (A, B, C, E és K), ásványi anyagokat (nátrium, kálium, foszfor, kalcium, magnézium, vas, mangán, réz) és karotinoidokat. Népszerűségét elsősorban rákellenes hatóanyagainak köszönheti. A fiatalabb növény hatóanyag tartalma magasabb.

A brokkoli véd a szívbetegségek szemben is, s feltételezik azt is, hogy védi bélrendszerünket és gyomrunk falát egyes bakteriális fertőzésektől (bár ez nem bizonyított kellőképpen). A máj és az egyes sejtek méregtelenítő folyamatainak elősegítésével előnyös bőrünknek is. Antioxidáns vegyületei karotinoid és flavonoid tartalma révén akadályozzák a szürkehályog kialakulását. C-vitaminnal megtámogatott kalciumtartalma csonterősítő. Béta-karotinja, valamint nyomelemtartalma (cink és szelén) erősíti immunrendszerünket. Igen gazdag folsavban; fogyasztása várandósoknak kifejezetten javasolt.

A piacon

A friss karfiol levelei élénkek, a szorosan záródó fej rózsái krémszínűek. A szemcsés, „rizses” tapintású karfiolban a bimbók elkeztek kinyílni. Az ilyen növény fogyasztható, bár fásabb lehet. A sárgás foltok túlérettségre vagy nyomódásra utalhatnak. Hűvös helyen 5 napig tartható el.

A brokkoli esetében nézzük meg inkább a szárakat és leveleket: a friss növény egyöntetű sötétzöld, tapintásra kemény, foltosodástól mentes. A sötét színűekben több béta-karotin és C-vitamin található. Mosás nélkül a hűtőszekrényben 1-2 napig tárolható. Blansírozás után lefagyasztva értékes anyagait megtartja.

A konyhában

  • Nyersen apróra tördelve keverjük salátába, vagy készítsünk sajtos-fűszeres szószt, és abba mártogassuk bele a nagyobb darabokat.
  • Ha a recept „rózsáira szedést” ír elő, az egyenletes puhulás érdekében képezzünk nagyjából egyforma méretű részeket.
  • Sütés-főzés közben ne kavargassuk, mert széttöredezhetnek a rózsák.
  • A karfiolnak általában csak a virágbimbóit fogyasztjuk, pedig valamivel hosszabb főzési idő után a szár és fiatalabb levelek is ehetőek: ízük kicsit erősebb.
  • A karfiolhoz jól illik a mandula, sajt, petrezselyem, dió, sonka.
  • A sűrű karfiolleves Európában ismert finomság. Indiában burgonyával és hagymával vegyítve készül a karfiolos ragu.
  • A brokkolihoz kellemesen társul a fokhagyma, a sajt, a fehérbor.
  • Gőzben párolva a brokkoli vitaminjai megőrződnek. A főzés során kibocsájtott kénes illat tálalás idejére eltávozik.

Receptek

Fokhagymás karfiol

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • 1 citrom leve
  • 2-3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • olíva olaj; só, őrölt feketebors
  • parmezánsajt

Elkészítés:

Erősen forrósítsuk fel a sütőt. Egy rétegben elrendezve helyezzük tűzálló tálba a rózsáira szedett karfiolt. Szórjuk rá a fokhagymát, locsoljuk meg citromlével és olajjal, majd fűszerezzük. 15-25 perc alatt süssük puhára. A frissen kivett karfiolt szórjuk meg bőven sajttal.

Fehérboros brokkolileves

Hozzávalók:

  • 700g brokkoli rózsáira szedve
  • 1 közepes vöröshagyma felkarikázva
  • 3 kisebb burgonya megtisztítva, kockára vágva
  • 4 ek fehérbor
  • 6dl víz
  • 2 ek vaj
  • 1l tej
  • só, bors
  • 6 kk tejföl

Elkészítés:

Fazékban a megolvasztott vajon 7-10 percig dinszteljük a zöldségeket. Adjuk hozzá a vizet és a bort. Fűszerezzük ízlés szerint. Fedő alatt kis lángon, 20 percig főzzük. Ekkor pürésítsük le, majd adjuk hozzá a tejet, és forraljuk újra fel. Még 6 percig főzzük. Egy-egy kiskanál tejföllel tálaljuk.

Termesztési tanácsok

A karfiol és a brokkoli termesztését kiskertünkben a palánták felnevelésével (megvásárlásával) kezdjük. A palántaneveléshez márciustól májusig vethetjük a magokat a kellően előkészített, érett komposzttal tápanyagokban gazdagon ellátott talajba. A kezdeti fejlődéshez elengedhetetlen a rendszeres öntözés.

Csak az erős, zömök palántákat ültessük állandó helyükre. Kerüljük a földieper és a hagymafélé szomszédságát. Mint a többi káposztaféle, a brokkoli és a karfiol is szívesen tenyészik bab, borsó, salátafélék és paradicsom közelében. Különösen érdemes a zellerrel kombinált vegyeskultúrát kipróbálni.

A karfiol rózsája halvány marad, ha néhány levelet rákötözünk, hogy megvédjük a napsütéstől.

A brokkolirügyek szára is ízletes csemege. Ellentétben a karfiollal, a brokkoli többször is szedhető, ugyanis a levélhónaljakban újabb és újabb hajtások jelennek meg. A rózsát a gyors felmagzás miatt azonnal szedjük le.

A földibolha kártétele a leveleken sűrűn elhelyezkedő apró lyukakról ismerhető fel. Ellene a talaj takarása, a rendszeres öntözés lehet hatásos, különösen a szárazabb években.

A káposztalepke és hernyói ellen a vegyes kultúra; illetve az állomány rendszeres átvizsgálása segíthet.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás