fbpx
spenót

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Spenót

A libatopfélék családjába tartozó, kesernyés-sós ízű zöldségféle egész évben terem, mégis március-május és szeptember- október között a legízletesebb.

A spenót története

Őshazája Perzsia. A nepáli uralkodó ajándékul küldte a kínai császárnak. Európába a mórokkal került. Hívták „perzsafűnek”, „spanyolzöldségnek” is. A firenzei uralkodóházból származó Medici Katalin kedvenc zöldségét leginkább sültek ‘alátéteként’ fogyasztotta. Amikor francia királyné lett, étkezési szokásait a nemzetközi konyha „firenzei módra” néven jegyezte fel.

Idénynövény tudásbázis

Miért egészséges?

✓ A spenót ásványianyag (pl. szelén, magnézium és a króm), folsav, B- és K-vitamin összetétele kiemelkedő. Szabályozza a vérnyomást. Magas antioxidáns-tartalma és immunerősítő hatása véd egyes daganatos, illetve szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.

✓ Vitamintartalma serkenti a szénhidrátok, fehérjék és zsírok emésztését. Nyugtatja az idegrendszert. Karotin, lutein és zeaxantin tartalma fontos egyes szembetegségek kivédésében. Lúgosító, antibakteriális és gombaölő hatású.

✓ Táplálkozási szakemberek a nyers spenótlé fogyasztását javasolják a felsorolt előnyökön kívül hiperaktivitás mérséklésére, vércukorszint-szabályozásra, vastagbél-tisztításra, fáradtság ellen.

Kiváló vasforrás?

Bár vastartalma magas, egekig történő magasztalása egy sajnálatos mérési hiba eredménye. Az 1870-es években ugyanis egy kutató elírta a tizedesvessző helyét. A hibát korrigálták, a tévhit maradt…

Veszélyes az oxálsav?

Az oxálsav a növényi és állati szövetekben természetesen előforduló, emésztést serkentő és vastagbéltisztító hatású vegyület. Gondot az okoz, amikor hő hatására (ásványi anyagokkal) kristályosodik. Ez az arra hajlamos emberekben vese-, illetve hólyagkő képződéshez vezethet. Az oxálsav gátolhatja a vas, illetve más ásványi anyagok felszívódását. A nyers spenót oxálsav tartalma viszont gátolja a kőlerakódást.

Spenót a piacon

  • A keskeny, fodrosabb, sötétebb zöld levelű változatok erősebb ízűek.
  • A sima levelű spenót általában enyhébb ízű.
  • Élénk színű, fényes, sárga foltoktól mentes levelű spenótot keressünk. A selymes bevonat kezdődő rothadás jele lehet. A fonnyadt spenót nemcsak ízét, de tápanyagainak jelentős részét is elvesztette már.
  • A friss spenótnak a tisztítása is könnyebb.
  • Hűtőszekrényben a megtisztított spenót kiválogatott leveleit mosottan legfeljebb fél napig, mosás nélkül 4-5 napig tárolhatjuk.
  • Dinsztelve jól fagyasztható.

Hogyan készítsük el?

A nyers levelek friss, enyhén édeskés íze hőkezelés során erőteljessé és savasabbá válik. Ha a recept vízben főzést javasol, próbáljuk saját nedvességtartalmán párolni: így gyorsabban elkészül és kevesebb vitamin megy veszendőbe.

Ha lehet, az ételbe csak a végén tegyük bele.

Receptek

Spenótos rizs
Hozzávalók (2 adag):

  • 2 csésze víz
  • 1 csésze rizs
  • 1 ek olaj
  • 1 közepes hagyma, kockára vágva
  • 1 tk köménymag, só
  • 1 tk koriandermag, összetörve
  • 2 kicsi erős paprika, finomra vágva
  • 1 közepes paradicsom, felkockázva
  • 2 csészényi összevágott friss spenót

Vízben főzzük meg a rizst. Egy másik, nagy edényben melegítsünk olajat. A leírt sorrendben, a spenót kivételével tegyük bele a hozzávalókat és pirítsuk meg valamennyit. Végül adjuk a spenótot és még 2 percig kavargassuk. Tálalás előtt keverjük bele a rizst.

Spenótkrém
Hozzávalók (4 adag):

  • 500g spenót, megtisztítva, falatnyi darabokra vágva
  • 2 ek olaj
  • 1 hagyma, vékonyra szeletelve
  • 1 fokhagyma, finomra vágva
  • 150g szalonna (szalonna), kockára vágva
  • 2,5 dl tejföl
  • 100g reszelt parmezán sajt
  • reszelt szerecsendió, borsikafű (csombor), só

A felolvasztott olajon dinszteljük meg a hagymát, majd a fokhagymát és a sonkát. Egy percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a tejfölt, a sajtot, szerecsendiót. 5 percig pároljuk. Másik edényben víz nélkül pároljuk a spenótot víztartalma elvesztéséig. Ekkor keverjük a tejfölös szószhoz. Tésztával tálaljuk.

Termesztési tanácsok

A spenót közepesen tápanyagigényes növény. Laza, enyhén homokos talajba kerüljön. Meghálálja a talaj vetés előtti komposzttal és más szerves anyaggal történő dúsítását.

Túlzott nitrogénellátás esetén viszont a nitrát-nitrogént halmoz fel szöveteiben, ami mindenképpen kerülendő.

Hidegtűrése miatt kora tavasszal is vethető. Késő őszi betakarításához július végén vessük.

Kedvező szomszédság számára a szamóca, burgonya, káposztafélék, paradicsom.

Gyors fejlődése miatt a vízellátásra kell odafigyelni. A kora tavaszi vetésnél, feltéve, hogy sok hó hullott a télen, általában még van elegendő nedvesség a talajban, ez azonban már nem mondható el a nyári vetés esetén: száraz körülmények között gyorsan magszárat fejleszt.

A leveleket folyamatosan szedhetjük. A felesleges, vagy éppen elöregedett leveleket hagyjuk a növényen, amelyet akár ott helyben, vagy kertünk más részében is használhatjuk talajtakarásként.

Lehetőség szerint a letermett spenót gyökereit ne szedjük ki: szaponintartalmánál fogva serkenti más növények tápanyag-felvevő képességét, a talaj érési folyamatait.

A spenótot a peronoszpóra támadja meg, amellyel elsősorban sűrű állomány, nem megfelelő talaj esetén kell számolnunk. A fertőzött leveleket dobjuk a komposztra.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás