fbpx
pasztinák idénynövény

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Pasztinák

Az ernyősvirágzatúak rendjébe tartozó pasztinák vagy más nevén paszternák manapság méltatlanul mellőzött gyökérzöldségünk. Pedig a zöldség a burgonya Európába érkezése előtt főzve is, sütve is fontos népeledel volt a kontinensen. Kinézetre ugyan leginkább egy nagyra nőtt fehérrépa, felhasználhatósága mégis sokkal inkább a burgonyáéval egyezik meg.

A pasztinák sokoldalú múltja

A paszternák Eurázsiában őshonos. Fás, kemény gyökerű vad változata a Földközi-tenger partjaitól Szibériáig napjainkban is előfordul.

Említik a görög leírások is, de termesztésével valószínűleg a rómaiak foglalkoztak először. Az erre vonatkozó adatokat bizonyos óvatossággal kell tekinteni, hiszen az ókor sárgarépája fehér, vagy lilás színű is lehetett; másrészt több leírásban a pasztinák, mint „egyfajta sárgarépa” szerepel.

A XVI. századra már Európa-szerte ismerték és használták egyrészt a cukorrépa, illetve a nádcukor hasznosítása előtt ételek édesítésére; másrészt a burgonya Európába érkezése előtt főzve és sütve is fontos népeledel volt. Használata és ismertsége az édesebb sárgarépák, illetve a burgonya megjelenésével erősen visszaesett.

Élettani hatások

✓ Fehérje- és ásványi anyagtartalma (vas, kalcium és foszfor) magas (bár nem kiemelkedő).

Kiváló rost-, B- és C-vitamin forrás. A növényi rostok azzal, hogy élénkítik a bélműködést, csökkentik a koleszterinszintet (a szervezetben rövidebb ideig tartózkodó székletből kevesebb koleszterin tud visszaszívódni), s szabályozza a vércukor-tartalmat is.

✓ Kalcium- és foszfor tartalma jótékonyan befolyásolja a csont anyagcseréjét, illóolaj-tartalma révén pedig vizelethajtó, görcsoldó.

✓ A pasztinák legelőnyösebb tulajdonsága a vizelethajtó hatás, ennek köszönhetően hugyúti fertőzések esetén átöblítőként, valamint vesehomok kezelésére és megelőzésére is alkalmas. Tisztítja a vesét és az epét, elősegíti a gyomor és az emésztőrendszer működését.

Hogyan vásároljuk, tároljuk?

  • Keressünk egyneműen sárgásfehér, kemény tapintású paszternákot.
  • A petrezselyemtől a levelek töveinek megfigyelésével tudjuk megkülönböztetni: a petrezselyem felső vége kicsúcsosodó, a paszternák levelei viszont egy völgyszerű mélyedésből erednek a gyökér tetején.
  • A pincében homokba ásva hónapokig tárolhatjuk. Hűtőszekrényben tisztítva 1-2 hétig is eláll.

Idénynövény adatbázis

Felhasználási javaslatok

  • Zöld levele nem fogyasztható, az érzékenyeknél bőrkiütést okozhat. Komposztnak viszont kiváló.
  • A gyökér íze semleges, enyhén édeskés. Sótlanul megfőzve édességek alapanyaga lehet – a túlfőzött paszternák viszont rostjaira esik szét és kesernyés ízű lesz.
  • Sós ételekhez; hús- és zöldséglevesekbe, babos ételekbe, salátákba, kásákba különleges, fűszeres ízvilága miatt kis adagokban javasolt kipróbálni.
  • Készülhet belőle töltelék, köret.
  • Gyakorlatilag a burgonyát lehet vele helyettesíteni: készíthetünk csipszet, pürét is belőle.
  • Elkészítésekor a szokásosnál több sót kell használni.
  • Remekül aszalható, száradtan is fehér marad.
  • Mivel ízanyagainak jelentős része közvetlenül a héj alatt található, a hámozás csökkenti az íz erősségét.
pasztinák idénynövény
Fotó @ Nick Fewings on Unsplash

Receptek

Pongyolás pasztinák

Hozzávalók:

  • 4-5 nagy pasztinák
  • sós víz
  • sűrű palacsintatészta

Elkészítés:

  1. A pasztinákot hámozás nélkül megtisztítjuk, sós vízben megpároljuk, majd hosszában szeletekre vágjuk.
  2. A szeleteket a tésztában megforgatjuk, forró zsiradékban világosbarnára sütjük.
  3. Köretként vagy feltétként tálalhatjuk.

Pasztinák krémleves

Hozzávalók:

  • 4 pasztinák (tisztítva, kockára vágva)
  • 2 Ek vaj
  • só, borsikafű,
  • 1 l zöldségalaplé (víz)
  • 1 ágacska rozmaring
  • tejszín

Elkészítés:

  1. Vajon megfuttatjuk a pasztinákot.
  2. Felöntjük az alaplével, ízesítjük és puhára főzzük.
  3. Tejszínnel leturmixoljuk, tálalás előtt felforrósítjuk.

Rakott pasztinák

Hozzávalók:

  • 200g burgonya (héjában megfőzve, felszeletelve)
  • 200g pasztinák (sós vízben megpuhítva, felkarikázva)
  • 5 tojás (keményre főzve, felszeletelve)
  • 4dl tejföl

Elkészítés:

  1. A rakott krumplihoz hasonlóan rétegesen helyezzük el a hozzávalókat, a rétegek között tejfölözünk és sózunk.
  2. 40-50 percig sütjük.

Termesztési tanácsok

A paszternák igazi kemény legény, sokat bír: áttelelés közben a fagy hatására keményítőtartalma cukorrá alakul (édes íze miatt még jégkrém is készül belőle). Olyan területeken is kiválóan terem, ahol a petrezselyem csak senyvedne.

Mivel különösen jól tűri a hideget laza, vizet jól áteresztő, felásott, majd simára eldolgozott talajra már február végén, március elején vethetjük. Az előző évben kijuttatott komposztot meghálálja.

Lassú csírázása miatt a magvak közé salátamagokat keverhetünk, így könnyíthetjük meg a gyomlálást. A kikelés ideje alatt folyamatosan kis adagokkal tartsuk nedvesen a talajt.

A megerősödött növényeket 10 centinként egyeljük ki. Ezután a rendszeres gyomlálás és öntözés a tennivaló.

Károsítói a gyökeret eltorzító fonalféreg. Ellene a bársonyvirág (büdöske) és a körömvirág közelségével védekezhetünk.

A sárgarépalégy lárvája szintén jelentős károkozó lehet. Hatékony megoldás lehet, ha erős illatú növényeket ültetünk a pasztinák sora mellé (hagymafélék, levendula).

A gyökereket a fagyokat megelőzően mélyre hatoló ásással szedjük ki.

Képek: freepik.com/unspalsh.com

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás