Mi fán terem? Pasztinák
Az ernyősvirágzatúak rendjébe tartozó pasztinák (vagy paszternák) manapság méltatlanul mellőzött gyökérzöldségünk. Felhasználhatóságának köre nem a petrezselyemével, hanem a burgonyáéval egyezik meg.

A pasztinák sokoldalú múltja
A paszternák Eurázsiában őshonos. Fás, kemény gyökerű vad változata a Földközi-tenger partjaitól Szibériáig napjainkban is előfordul.
Említik a görög leírások is, de termesztésével valószínűleg a rómaiak foglalkoztak először. Az erre vonatkozó adatokat bizonyos óvatossággal kell tekinteni, hiszen az ókor sárgarépája fehér, vagy lilás színű is lehetett; másrészt több leírásban a pasztinák, mint „egyfajta sárgarépa" szerepel.
A XVI. századra már Európa-szerte ismerték és használták egyrészt a cukorrépa, illetve a nádcukor hasznosítása előtt ételek édesítésére; másrészt a burgonya Európába érkezése előtt főzve és sütve is fontos népeledel volt. Használata és ismertsége az édesebb sárgarépák, illetve a burgonya megjelenésével erősen visszaesett.
Élettani hatásai
Fehérje- és ásványi anyagtartalma (vas, kalcium és foszfor) magas (bár nem kiemelkedő), kiváló rost-, B- és C-vitamin forrás. A növényi rostok azzal, hogy élénkítik a bélműködést csökkentik a koleszterinszintet (a szervezetben rövidebb ideig tartózkodó székletből kevesebb koleszterin tud visszaszívódni), s szabályozza a vércukor-tartalmat is. Kalcium- és foszfor tartalma jótékonyan befolyásolja a csont anyagcseréjét, illóolaj-tartalma révén pedig vizelethajtó, görcsoldó.
A pasztinák legelőnyösebb tulajdonsága a vizelethajtó hatás, ennek köszönhetően hugyúti fertőzések esetén átöblítőként, valamint vesehomok kezelésére és megelőzésére is alkalmas. Tisztítja a vesét és az epét, elősegíti a gyomor és az emésztőrendszer működését.
A kemény legény
A paszternák igen sokat bír: áttelelés közben a fagy hatására keményítőtartalma cukorrá alakul (édes íze miatt még jégkrém is készül belőle). Olyan területeken is kiválóan terem, ahol a petrezselyem csak senyvedne.
Hogyan vásároljuk?
- Keressünk egyneműen sárgásfehér, kemény tapintású paszternákot.
- A petrezselyemtől a levelek töveinek megfigyelésével tudjuk megkülönböztetni: a petrezselyem felső vége kicsúcsosodó, a paszternák levelei viszont egy völgyszerű mélyedésből erednek a gyökér tetején.
- A pincében homokba ásva hónapokig tárolhatjuk. Hűtőszekrényben tisztítva 1-2 hétig is eláll.
Felhasználási javaslatok
- Zöld levele nem fogyasztható, az érzékenyeknél bőrkiütést okozhat. Komposztnak viszont kiváló.
- A gyökér íze semleges, enyhén édeskés. Sótlanul megfőzve édességek alapanyaga lehet - a túlfőzött paszternák viszont rostjaira esik szét és kesernyés ízű lesz.
- Sós ételekhez; hús- és zöldséglevesekbe, babos ételekbe, salátákba, kásákba különleges, fűszeres ízvilága miatt kis adagokban javasolt kipróbálni.
- Készülhet belőle töltelék, köret.
- Gyakorlatilag a burgonyát lehet vele helyettesíteni: készíthetünk csipszet, pürét is belőle.
- Elkészítésekor a szokásosnál több sót kell használni.
- Remekül aszalható, száradtan is fehér marad.
- Mivel ízanyagainak jelentős része közvetlenül a héj alatt található, a hámozás csökkenti az íz erősségét.
Receptek
Pongyolás pasztinák
Hozzávalók:
- 4-5 nagy pasztinák
- sós víz
- sűrű palacsintatészta
A pasztinákot hámozás nélkül megtisztítjuk, sós vízben megpároljuk, majd hosszában szeletekre vágjuk. A szeleteket tésztában megforgatjuk, forró zsiradékban világosbarnára sütjük. Köretként vagy feltétként tálalhatjuk.
Pasztinák krémleves
Hozzávalók:
- 4 pasztinák (tisztítva, kockára vágva)
- 2 Ek vaj
- só, borsikafű,
- 1 l zöldségalaplé (víz)
- 1 ágacska rozmaring
- tejszín
Vajon megfuttatjuk a pasztinákot. Felöntjük az alaplével, ízesítjük és puhára főzzük. Tejszínnel leturmixoljuk, tálalás előtt felforrósítjuk.
Rakott pasztinák
Hozzávalók:
- 200g burgonya (héjában megfőzve, felszeletelve)
- 200g pasztinák (sós vízben megpuhítva, felkarikázva)
- 5 tojás (keményre főzve, felszeletelve)
- 4dl tejföl
- só
A szokásos módon rétegesen helyezzük el a hozzávalókat, a rétegek között tejfölözünk és sózunk, majd 40-50 percig sütjük.
Termesztési tanácsok
A pasztinák a hideget különösen jól tűri. Laza, vizet jól áteresztő, felásott, majd simára eldolgozott talajra már február végén, március elején vethetjük. Az előző évben kijuttatott komposztot meghálálja.
Lassú csírázása miatt a magvak közé salátamagokat keverhetünk, így könnyíthetjük meg a gyomlálást. A kikelés ideje alatt folyamatosan kis adagokkal tartsuk nedvesen a talajt.
A megerősödött növényeket 10 centinként egyeljük ki. Ezután a rendszeres gyomlálás és öntözés a tennivaló.
Károsítói a gyökeret eltorzító fonalféreg. Ellene a bársonyvirág (büdöske) és a körömvirág közelségével védekezhetünk.
A sárgarépalégy lárvája szintén jelentős károkozó lehet. Hatékony megoldás lehet, ha erős illatú növényeket ültetünk a pasztinák sora mellé (hagymafélék, levendula).
A gyökereket a fagyokat megelőzően mélyre hatoló ásással szedjük ki.
Kép [cc] Bruno Girin, podchef
***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!