fbpx
kukorica

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Kukorica

A csemegekukorica fagyasztva egész évben rendelkezésünkre áll. Figyelemre méltó B1, B5, B9 és C-vitamintartalma, rostban gazdag, ásványi anyag tartalma is magas. Süthetjük, főzhetjük, használjuk salátába, kásák és levesek ízesítésére. És tegyük a szívünkre a kezünket: ki az, aki kibírna egy nyaralást a vízben főtt, roppanó csöves kukorica mámorító aromája nélkül?

A kukorica eredete

A kukorica az emberi tevékenység terméke. Őse egy Közép-Amerikában élő növény, amelyen az apró szemek az általunk ismert kukoricához képest lazábban állnak. Az amerikai őslakosok életében már hétezer éve alapvető élelmiszernek számít.

Elismertségét növeli a tény, hogy nemcsak ennivaló. Szára és levele frissen takarmány, megszárítva alkalmas egyszerűbb épületek összeállítására, illetve tüzelésre; a szemek és az őket borító levelek díszítő értékűek. A kukorica a maya, azték és inka mondák és regék kiemelt szereplője.

Amerika felfedezésének idején az egész amerikai kontinensen fogyasztották zöldség-, hús-, és halételekhez a zsenge és a keményre érett, majd megőrölt szemeket. A sárgásfehér mellett beszámoltak vörös, kék, rózsaszín és fekete szemekről, valamint pöttyös és csíkos változatokról is. Ezeket a hagyományőrző gazdák a mai napig termesztik.

Hazánkba Törökország felől érkezett. Sokan a mai napig törökbúzaként emlegetik. Származására utalva nevezik tengerinek is.

Táplálkozástani hatások

A kukorica nemcsak ízletes, de egészséges is. Figyelemre méltó B1, B5, B9 és C-vitamintartalma. Élelmi rostban gazdag, ásványi anyag tartalma (vas, foszfor és magnézium) magas.

Azokon a vidékeken, ahol a kukorica az étrend túlnyomó hányadát tette ki, mindig hozzákevertek egy kevés meszet vagy fahamut az ételhez. A kukorica B3 vitamin tartalma ugyanis csak mész jelenlétében válik az emberi szervezet számára felvehetővé. A korai utazók, figyelmen kívül hagyva az amerikai őslakosok szokásait, éppen ezért betegedtek meg gyakran a pellagra nevű betegségben. Napjainkban a kiegyensúlyozott étrend mellett ettől már nem kell tartanunk.

A kukorica fogyasztása kedvező a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Hatékonyan segít a tüdőt érő káros hatások tompításában. Az agyműködés serkentése révén fejleszti emlékezőképességünket.

Hatóanyagai serkentik a mellékvesét, felkészítik a stressz-hatások kivédésére. A kukorica bajuszából a népi gyógymód követői vizelet- és hashajtó teát készítenek.

kukorica

Milyen kukoricák vannak?

Némelyik csöves kukorica alig édes, kemény szemű. Balszerencsénk oka sajnos az, hogy takarmánykukoricát vásároltunk. Az áru- vagy takarmánykukorica emberi fogyasztásra liszt vagy dara formájában kerül.

A csemegekukoricát kifejezetten a szemek éretlen formában történő fogyasztására nemesítették ki. Cukortartalma az összes kukorica közül a legmagasabb.

A kevéssé ismert ún. lófogú kukorica egyik változata a pattogtatni való kukorica. Pattogtatás során a szem belsejében levő nedvesség gőzzé alakul, szétfeszíti a héjat, a mag fehér, keményítőtartalmú belseje pedig kifordul.

Mire figyeljünk a vásárlásnál?

Mivel a cukor a Nap melegének hatására keményítővé alakul, érdemes hűtött, vagy legalább a közvetlen napfénytől védett helyen tárolt kukoricát választanunk.

A rajtahagyott levelek lassítják az átalakulást, és megkönnyítik a vásárlást is: ha élénkzöldek és erőteljesek, akkor a kukoricát nemrég szedték le. Az igazán friss kukoricaszemekből enyhe nyomásra tejszerű nedv folyik ki.

Levelei eltávolítása nélkül hűtőszekrényben, laza nejlonzacskóban tárolhatjuk.

Igen, a főtt csöves kukorica… és mi még?

A főtt tengeri készítésekor a főzővizet nem kell megsózni, mert a túl sok só, illetve a hosszú főzési idő keménnyé és ízetlenné teheti a szemeket. A frissen főtt kukoricához jól illik a só (mértékkel!), a vaj, esetleg az olíva- vagy lenmagolaj.

A világ más tájain a kukoricát inkább nyílt láng fölött vagy a szabadban sütve eszik, próbáljuk ki így is!

Változatos, tápláló és szemünknek is kívánatos köretet kaphatunk, ha a párolt szemeket összevegyítjük sült paprikával és hagymával, esetleg paradicsommal, zöldpaprikával és vörös színű babbal.

A leturmixolt főtt szemekkel édes és sós leveseket és mártásokat sűríthetünk be, és tehetünk táplálóbbá.

A kukoricalisztet és -darát sűrítésre és kevert tészták ízesítésére használhatjuk.

kukorica sült

Receptek

Mexikói kukoricaleves

  • 4 nagy kukoricacső
  • 2 paradicsom, felkockázva
  • 1 vöröshagyma finomra vágva
  • 3 Ek olaj
  • 6 dl zöldségleves alaplé (víz)
  • só, őrölt bors

Éles késsel levágjuk a kukoricaszemeket a csőről. A felét leturmixoljuk. Forró olajon megfuttatjuk a hagymát és ízesítjük. Hozzáadjuk a paradicsomot. Pár percnyi kevergetés után beleöntjük a pürésített szemeket, a vizet és végül az egészben hagyott szemeket is. 10 perc alatt készre főzzük. Pirított kenyérkockákkal tálalhatjuk.

Kreol rántotta

  • 1 csészényi morzsolt, főtt kukoricaszem
  • 2 Ek vaj (100 g kockára vágott húsos szalonna)
  • 1-1 piros illetve zöld színű kaliforniai paprika, csíkokra vágva
  • 6 tojás, felverve
  • só, bors, ízlés szerint

A vajon megfuttatjuk a paprikát. A rántottához a kukoricát a tojással keverjük hozzá.

Termesztési tanácsok

A csemegekukoricának meleg, árnyékmentes helyet keressünk. Rothadásveszély miatt kerüljük a vizet nehezen leeresztő, kötött, agyagos talajokat.

Tehetjük a veteményes szélére, ahol a sorokat átjárja a szél: ezzel elejét vehetjük egyes gombás betegségeknek.

A kukorica kifejezetten érzékeny a tápanyagellátásra: vetés előtt komposzttal gazdagítsuk a talajt. A kikelt növények megerősödése után a sorközöket folyamatosan trágyázzuk félig érett komposzttal. Ez a víz megtartásában is segítségünkre lesz.

A vetéssel a fagyok elmúltáig várnunk kell, ezért rövid tenyészidejű fajtákat válasszunk.

Sikeresen termeszthető babbal és kabakosokkal (dinnye, uborka, cukkini, tök). Ez a módszer takarja a talajt és védi a kiszáradástól.

A változatosabb növénytakaró megzavarja a kártevő ízeltlábúak tájékozódását, és odavonzza a hasznos élőlényeket.

Legfontosabb tennivalónk a rendszeres gyomlálás, illetve a címerhányást követő, naponta végzett öntözés.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás