fbpx

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Fodros kel

A káposztafélék eredeti alakját leginkább megőrző fodros, más néven leveles kel nem képez fejet. Napjainkban kevéssé ismert, pedig igen fontos vitaminforrásunk a zöldségekben szűkös téli időszakban.

A fodros kel története

A kisázsiai eredetű káposztaféléket a rómaiak idejében a vándorló kelták hozták magukkal Európa nyugati része felé. A fodros kel meghonosodott és a középkorig kedvelt zöldségnövény volt.

A kezdetben vastag szárú és gyér levélzetű kel jelentőségét hidegtűrése és könnyű termeszthetősége adta. A gazdák azonban szívesebben szaporították a bő levélhozamú növényegyedeket, s így alakult ki mai alakja.

A későbbiek során a nemesítés figyelme inkább a fej közepén levő puhább levelekre irányult, s létrejött a tömött fejet képező káposzta – a legtöbb területen méltatlanul háttérbe szorítva a leveles kelt.

 

Az egészséges leveles

A fodros kel remek forrása az olyan fontos tápanyagoknak, mint az A-, C-, E-, K- és B6-vitamin, növényi fehérjék és az élelmi rostok. Olyan ásványi anyagokkal lát el minket, mint a mangán, a vas, kalcium, réz és kálium.

Egyetlen tányérnyi fodros kelből készült étel fedezi napi C-vitamin szükségletünk 88%-át. Ez a vízoldékony antioxidáns csökkenti a rák kialakulásának veszélyét. Gyulladáscsökkentő, hatékonyan segít az asztma és az ízületi gyulladások elleni védekezésben. Rosttartalma révén tisztítja a vastagbelet, védi emésztőrendszerünket.

Mangántartalma elérhetővé teszi a táplálékkal felvett szénhidrátok és fehérjék energiatartalmát, könnyebben jönnek létre az idegrendszer működését serkentő zsírsavak.

E-vitamin tartalma csökkenti az emlékezőképesség esetleges hanyatlását. A zsírban oldódó E-vitamin hatékonyabban szívódik fel, ha zsiradékkal együtt fogyasztjuk. A fodros kelt tehát mindig öntsük nyakon egy kis olajjal, hogy elősegítsük ezt a folyamatot.

S végül, de nem utolsósorban ki kell térnünk kéntartalmú hatóanyagaira, amelyek serkentik a szervezet méregtelenítő folyamatait, és segítenek egyes daganatos betegségek (mell-, petefészek-, tüdő-, prosztatarák) megelőzésében.

 

Hogyan vásároljunk és tároljuk?

A mélyzöld szín, az erőteljes szár, a roppanva törő levelek a frissesség jelei. A melegben tárolt kel fonnyadásnak indul, íze megváltozik, keserűbbé válik. A leveleken ne legyenek foltok, elszíneződések. A kisebb egyedek általában puhábbak és gyengédebb ízűek.

Enyhén nedves törölközőbe csavarva, hűtőben napokig eltartható. Csak felhasználás előtt mossuk meg.

 

Fodros kel a konyhában

Áztatással tisztítsuk. A szár és a levél bármilyen, kelkáposztával készült ételben hasznosítható. Színét hőkezelés után is megtartja. Fogyaszthatjuk nyersen is, vékonyra szeletelve, de mivel tapintása keményebb, felülete durvább, a legtöbb recept olajban párolást ír elő.

Káposztára emlékeztető ízét kiemeli a fokhagyma, a citromlé és az olívaolaj. Olajon megfuttatva színesítsünk vele almával és magvakkal gazdagított salátát, forgassuk tésztába, adjuk főtt gabonaféléhez, esetleg héjában főtt burgonyához.

A remek kelből készült forró egytálételt dobjuk fel feta sajttal és olajos magvakkal. Tehetjük pizzára. Kínáljuk sajtos puffancshoz, zsemléhez.

Nyers leveléből ivólevet készíthetünk.

 

Receptek

 

Kemencés fodros kel – 2 személyre

A kevés hozzávaló miatt a legkiválóbb minőségű alapanyagokat kell használnunk.

  • 400g fodros kel, megtisztítva
  • 2 Ek olívaolaj
  • 1 tk tengeri só

A kelről távolítsuk el a nagyobb ereket (ezeket használjuk zöldséglevesbe), csíkozzuk fel.

Tűzálló tálban keverjük össze az olajjal és süssük 5 percig; forgassuk meg és süssük újabb 7-10 percig, míg a levelek papírszerűen barnák nem lesznek.

Csak tálalás előtt sózzuk.

 

Burgonyaleves fodros kellel

  • 4 burgonya, meghámozva, felkockázva
  • 2 hagyma, apróra vágva
  • 1 csokor fodros kel, vékonyra metélve
  • babérlevél, só, borsikafű
  • 1 Ek petrezselyemlevél, apróra vágva

A hozzávalókat egy lábosban, a burgonya megpuhulásáig főzzük. Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemmel. Ha sűrűbb állagot szeretnénk, a megfőtt burgonyából törjünk bele párat a levesbe.

 

Babos kelragu

  • 4 Ek olívaolaj
  • 1 hagyma, apróra vágva
  • 450g fodros kel, durvára szeletelve
  • 3 paradicsom, kockára vágva (10 Ek paradicsomlé)
  • 2 db paprika, felcsíkozva
  • 2 gerezd fokhagyma, összenyomva
  • 350ml víz (víz helyett vörösborral is készíthetjük)
  • 2 babérlevél
  • őrölt kömény
  • 300g főzött bab, lecsepegtetve
  • 1-1 Ek bazsalikom és szurokfű, apróra vágva
  • só, borsikafű, ízlés szerint

Vastag falú edényben melegítsük fel az olajat. Gyakori kevergetés közben, 5-7 perc alatt dinszteljük üvegesre a hagymát, és pároljuk a fodros kelt. Csökkentsük a hőt, és a bab és a friss fűszerek kivételével adjunk hozzá minden zöldséget. Ízesítsük.

Fedő alatt kb. 40 perc alatt pároljuk puhára a kelt. Óvatosan melegítsük össze a főtt babbal. Bazsalikommal és szurokfűvel megszórva tálaljuk.

 

Termesztési tanácsok

A fodros kel napos és félárnyékos helyen egyaránt jól érzi magát. Fák alá is telepíthető.

Tápanyagigénye magas: igényli az előző év őszén kijuttatott érett trágyát vagy komposztot.

Másodveteményként korai burgonya vagy spenót után érdemes termeszteni. A fagyok hatására a levelek ízletesebbé válnak.

Kedvező szomszédjai a bokorbab, cékla, zeller, uborka, saláta és hagyma.

Palántanevelésre május-június során nedvesen tartott talajba vessük. A kiültetés lehet folyamatos. Az egyes tövek között hagyjunk legalább 50 cm távolságot.

A vízveszteség ellensúlyozásaképpen mindig simítsuk el a talajfelszínt, és talajtakarással akadályozzuk meg a víz elpárolgását. Bár vízigénye alacsony, a száraz időszakban látványosan meghálálja az öntözést.

Gombás betegségekre és rothadást okozó baktériumokra meleg és páradús augusztusban számíthatunk. Megelőzésképpen javasoljuk a kései vetést (palántázást) és a szellős térelrendezést.

Jelentősebb kártevői a káposztalepke és a káposztamoly. Ellenük próbáljuk ki az állatok szaglás alapján történő tájékozódását megzavaró vegyeskultúrát: ültessük a kelpalántát zeller, paradicsom, hagyma közelébe.

A betakarítást az alsó levelek óvatos levágásával kezdjük, majd folyamatosan szedegethetjük.

Egy-két növényt hagyjunk meg a következő évre: virágai csalogatják a méheket, elősegítve gyümölcsfáink megporzását.

 

Kép [cc] tditmut

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás