fbpx

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Cékla

A cékla tavasztól őszig szerezhető be, kis csokorba kötve, kisebbek és nagyobbak, a piacon, a szupermarketben, vagy ahol az utunkba akad. Igazi szuperélelmiszer, ami kiváló sült, nyers, főtt, reszelt formában egyaránt. Mivel jól tárolható, a gumók akár télen is rendelkezésünkre állnak. A legfontosabb, ami róla elmondható: a mélypiros színű céklából fogyasszunk minél többet nyersen!

Történelem

A cékla őshazája a Földközi-tenger vidéke, illetve a Közel-Kelet. Eleinte a leveleit fogyasztották, s csak később fedezték fel a gumók hasznosíthatóságát. Egy, a római korból fennmaradt recept a sárgarépa alakú gumó főzetét lázcsillapításra, illetve hashajtásra javasolja. A görög legendák szerint Aphrodité szépségének megőrzése céljából fogyasztotta. Hippokratész a leveleket sebek kötözésére tartotta alkalmasnak.

A reneszánsz korban még mindig elsősorban gyógyító hatását becsülték nagyra: használatát emésztési gondok és vérképzési problémák esetén ajánlották. Korabeli legenda szerint az egyazon céklából fogyasztó férfi és nő menthetetlenül egymásba szerelmesedik.

Népszerűsége kiemelkedő Közép és Kelet-Európában. A legtöbb ismert céklás étel, így a borscs is, innen származik. Mai kerekded alakját a XVI. században nyerte el.

Táplálkozástani hatásai

✓  A cékla bőséggel tartalmaz ásványi anyagokat (kalcium, foszfor, kálium, kén, jód, vas, mangán, magnézium és réz), valamint ritka nyomelemeket (rubídium és cézium). Vitaminjai (C, K, B1, B2, B3, C, P), valamint béta-karotinja, flavonoidjai, gazdag és változatos aminosav-tartalma különösen értékessé teszik.

✓  Magas vas tartalmának köszönhetően serkenti a vörösvérsejtek termelődését, ezáltal pedig javul a vér oxigénfelvevő-képessége. Serkenti a máj, az epehólyag, a vese és a lép működését, ezáltal elősegíti a méregtelenítési folyamatokat. A szervetlen kalcium lerakódások feloldása révén sikeresen alkalmazható magas vérnyomás, szív- és érrendszeri panaszok, ízületi fájdalmak esetén – növeli állóképességünket, védi szívünket és ereinket, javítja immunrendszerünket.

✓  Magas pektintartalma révén fokozza a bélrendszer működését, a nehézfémek, zsírok és salakanyagok eltávolításával tisztítja az emésztőrendszert. Bár ez még nem bizonyított teljesen, de a feltételezések szerint fokozza a sejtek regenerálódását, ezért gyengültség, idős kor vagy lábadozás esetén igen jól alkalmazható.

✓  A céklalé vese és epehólyag tisztító hatását jobban kifejti, ha sárgarépával és uborkával együtt fogyasztjuk.

cékla

Számít a színe?

A lilás, mélyvörös színű cékla sokkal több rákellenes hatású, méregtelenítő folyamatokat elősegítő anyagot tartalmaz, mint az újabb keletű, tetszetős sárga, fehér, illetve piros-fehér csíkos fajták.

Hogyan vásároljuk és tároljunk?

✓  Céklacsokor vásárlás esetén leveles csokrot keressünk, amelyen jobban meglátjuk a frissesség jeleit: a levelek élénk színűek, életerősek, kissé kemény tapintásúak. A szálasan elágazó apró hajszálgyökerek jelenléte régi szedésre utal.

✓  A foltoktól, nyomódásoktól mentes gumó egyetlen vastag gyökérben kell, hogy végződjön.

✓  Nyers fogyasztás esetén részesítsük előnyben a kisebb gumókat, ezek édesebbek.

✓  Hazaérve a gumó nedvességtartalmának megőrzése érdekében a levelet, levélnyelet vágjuk le, és ízesítsünk vele levest, vagy salátát.

✓  A gumókat zacskóba csomagolva a hűtőszekrény hideg rekeszében legfeljebb egy hétig tarthatjuk el.

nosalty receptek cékla ökomosás

Felhasználás

  • Az édeskés gumóból nyersen készíthetünk ivólevet, amelybe tehetünk sárgarépát, zellert, vagy almát.
  • A gumót reszeljük le nyersen, esetleg pároljuk meg vajban, és keverjük zöldség- vagy gyümölcsalapú salátába.
  • Az egészen apró céklákat egészben hagyva megsavanyíthatjuk.
  • A cékla főzőlevét ne öntsük ki: kiváló a bőr gyulladásai, bőrkiütések; hajas fejbőrre korpásodás, hámlás esetén.

céklaleves

Cékla – Receptek

Feta sajtos céklaleves
Hozzávalók:

  • 500g cékla nagylyukú reszelőn lereszelve
  • 500g paradicsom szeletekre vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma durvára összevágva
  • 2 kisebb vöröshagyma finomra vágva
  • 2 e.k hidegen sajtolt olaj
  • 500ml zöldség-alaplé (víz)
  • só, szurokfű, bazsalikom, borsikafű
  • 120g feta sajt kockára vágva vagy elmorzsolva

Elkészítés: Melegítsünk fel egy vas edényt. Az olajon dinszteljük meg a hagymát és a fokhagymát. Pároljuk meg rajta a paradicsomszeleteket, majd adjuk hozzá a reszelt céklát és a zöldség alaplevet. Ízlés szerint fűszerezzük, majd forrásig melegítsük. Tálaláskor morzsoljuk a sajtot a tányérok tetejére.

Céklasaláta
Hozzávalók:

  • 250g cékla kuktában megfőzve
  • 150g csicseriborsó előzőleg megfőzve
  • 1 csokor rukkola saláta apróra vágva
  • 1 csokor petrezselyem apróra vágva
  • köménymag, koriandermag
  • 3 ek. hidegen sajtolt olaj
  • 5dl tejföl

Elkészítés: Vágjuk kisebb kockákra, esetleg reszeljük durvára a céklát. A köménymagot és koriandert pirítsuk meg az olajon. Halmozzunk mindent egy tálba, és alaposan keverjük össze.

cékla csomóban

Termesztési tanácsok

A cékla a közepesen tápanyagigényes növények közé tartozik. Az előző évben kijuttatott érett komposztot meghálálja, a túlságosan bőséges nitrogén azonban kedvezőtlenül befolyásolja a gumóképződést. A talajtakarással, komposzttal rendszeresen ellátott talaj minden további tápanyag-utánpótlás nélkül is alkalmas a termesztésére.

Válasszunk napos helyet. Fény hiányában ugyanis a gumók beltartalmi értéke alacsonyabb lesz.

A veteményesben ne ültessük burgonya, póréhagyma és kukorica mellé. Jó szomszédságot biztosít viszont számára az uborka, a cukkíni és a káposztafélék. A veteményes szélére ültetve mutatós, vörös erezetű leveleivel díszítő értékű.

Mire ügyelj vetéskor?

Vetése jól eldolgozott talajba már áprilistól megkezdhető és egészen július közepéig folytatható, akár szakaszosan is. Jó fajtaválasztással a későbbi vetésű növények télen is tárolhatóak.

A fiatal növényeknél, a gumóképződés beindulásáig igen fontos a megfelelő vízellátás. A későbbiekben csak nagy szárazság esetén szükséges locsolni. A nedvességtartalom megőrzése érdekében feltétlenül takarjuk a talajt fűnyesedékkel, levelekkel, vagy más hasonló anyaggal.

Meleg, csapadékban gazdag években a leveleket a cerkospóra támadhatja meg. A fertőzött növényeket távolítsuk el, ritkítsuk az állományt. A szárazság miatt gyengébben fejlődő fiatal növényeken jelentős kárt tehet a répabolha. A kifejlett növényeken mutatkozó kártétel (apró lyukak a levél felszínén) inkább esztétikai kérdés, a répa fejlődését kevésbé befolyásolja.

A betakarítás történhet szakaszosan, illetve sűrű vetés esetén a folyamatos ritkítás miatt is hozzájuthatunk mindig néhány friss, apró gumóhoz.

Kép: freepik

Ha szeretnéd, hogy szuper tartalmainkat pofásabb kivitelben olvashasd kérünk, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését!

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás