• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Mérges borok

2008.05.13. /
A konvencionálisan termelt borok jóval szennyezettebbek, mint a bio-borok – derül ki az Európai Növényvédőszer Akciócsoport (PAN) Brüsszelben bemutatott vizsgálatából.

A PAN vizsgálatában negyven, a világ különböző szegletéből származó vörösborban kutattak szermaradványok után. Azok mennyisége azonban minden esetben az érvényes határértékek alatt maradt - írja a német Die Welt.

A 34 hagyományosan előállított bor mindegyike tartalmazott növényvédőszer-maradványt, árfekvéstől függetlenül: francia csúcsminőségű borokból is kimutatták. A hat bioborból csak egy volt szennyezett - ezt a környező mezők hatásának tulajdonították. A francia, olasz, chilei és dél-afrikai borokban kimutatott növényvédőszerek közül jónéhány rákot okozhat az EU szerint is, míg a német és osztrák borok szermaradványait „csupán" a tengerentúlon sorolják ebbe a kategóriába.

Az Európa Parlamentben megoszlanak a vélemények az ügy kapcsán. Hiltrud Breyer német zöld politikus szerint az eredmények riasztóak és sokkolóak, a különösen veszélyes mérgeket pedig be kellene tiltani, míg Christa Klass, a CDU képviselője úgy vélekedik, hogy a meglévő törvények alapján a borok nem ítélhetők károsnak.

A több mint 600 tagszervezetből álló PAN sem szeretné elvenni az emberek kedvét a borfogyasztástól, de felszólította a bortermelőket, hogy jelentősen csökkentsék a felhasznált növényvédők mennyiségét. A PAN adatai szerint ugyanis Európa szőlőiben használják a világ összes növényvédőszerének 20%-át - míg azonban a világ szőlő-termőterületeiből Európa részesedése csupán 3%-os.

 

Forrás: MTI

Kép [cc] katiew

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében