• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

A magyarok az EU átlagnál is jobban tartanak a klímaváltozástól

2019.09.17. /

Az ENSZ éghajlat-politikai csúcstalálkozójára készülve az Európai Bizottság felmérést végzett arról, mit gondolnak az uniós állampolgárok éghajlat- és energiapolitika témában. Az eredmények szerint a magyarok az uniós átlagnál is súlyosabb problémának látják a klímaváltozást, és azt várják a vezetőktől, hogy még komolyabb célokat vállaljanak ezen a területen.

A felmérés azt állapította meg, hogy az uniós állampolgárok 93%-a súlyos problémának tartja az éghajlatváltozást, Magyarországon pedig ez az arány az európai átlagnál nagyobb: 96%.

Az uniós állampolgárok 92%-a, a magyaroknak pedig ennél is több, 95%-a támogatja az EU klímasemlegességre vonatkozó, 2050-re kitűzött célját.

A felmérésből az is kiderül, hogy a válaszadók túlnyomó többsége az uniós tagállamok mindegyikében – így Magyarországon is – támogatja az éghajlatváltozás ellen hozott intézkedéseket, és azt szeretné, hogy az uniós és a tagállami vezetők még komolyabb célokat tűzzenek ki ezen a területen, és növeljék Európa energiabiztonságát.

A megkérdezettek több mint kétharmada - uniós szinten a 72%-a, Magyarországon pedig a 76%-a - szerint a fosszilis tüzelőanyagok behozatalának csökkentése az energiabiztonságra és a gazdaságra is kedvezően hatna.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 

Ezen túlmenően a felmérés eredményei azt mutatják, hogy mindegyik tagállamban növekedett a polgárok szerepvállalása a klímaváltozás elleni küzdelemben: uniós átlagban 93%, Magyarországon pedig 91% azoknak az aránya, akik személyesen is konkrét lépéseket tettek és tesznek az éghajlatváltozás mérsékléséért.

Az Index frissen publikálta hazai kérdőíves kutatásának eredményeit. Arra voltak kíváncsiak, mit gondol a magyar lakosság az éghajlatváltozásról.

Az eredmények szerint a magyarok 88%-a úgy látja, a klímaváltozás az egész emberi civilizáció jövőjét fenyegeti. 77%-unk gondolja azt, hogy emiatt a következő három évtizedben jelentősen át kell alakítanunk az életmódunkat. 82% szerint a klímaváltozás az egyik legfontosabb probléma és mindenkinek sokkal többet kellene foglalkoznia vele. A kormánypárti szavazók is úgy látják, a kormánynak aktívabbnak kellene lennie klímaügyben.

 

Az egyén felelőssége

A hazai felmérésből az látszik, hogy a felelősség kérdése már nem annyira egyértelmű a lakosság számára. A válaszadók kétharmada úgy gondolja, hogy a fogyasztóknak többet kellene tenniük a környezet védelmében, nagyjából ugyanennyien vélekednek úgy, hogy a fogyasztók egyéni szinten hiába tesznek erőfeszítéseket, ha a nagy szennyezők és a döntéshozók nem lépnek érdemben.


A TVE semmilyen formában nem fogad el cégektől támogatást, adományaitok segítségével tudunk működni.

Így tudsz támogatni minket:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében