| Tudatos Vásárló
Számít egyáltalán, ha te itt kevesebb húst eszel? – térképen a világ húsevői
- #Egészség, betegség, gyógyulás
- #Étel-ital
- #Fogyasztás, életmód, fogyasztás pszichológiája
- #Hús, vegetáriánus
Egyre inkább az körvonalazódik, hogy a globális klímakatasztrófa elkerülésére az egyik megoldás a húsfogyasztás visszaszorítása lehet. Melyek azok az országok, anelyek a legtöbbet számítanak e téren, tehát a legtöbbet jelentene, ha kevesebb húst ennének? Számít-e egyáltalán valamit is, ha mi itt Európában igyekszünk kevesebb húst fogyasztani? Hol állunk mi, magyarok a globális térképen?
Ezeket a rákkeltő húsokat kerüld
Megmentheted a bolygót egy tál lencsével, babbal
Ha nem csökkentjük drámaian a húsfogyasztást – ami nem kevesebb, mint 90%-ot jelent – akkor a szakemberek szerint reménytelenül haladunk a klímakatasztrófa felé. Az Európai Unió mezőgazdasági területeinek több mint 80%-án már jelenleg is állati takarmányt termesztünk, ami nem csupán a klímaváltozáshoz, de az ökológiai katasztrófához is egyenes út. Segítene a világon, ha mi európaiak átállnánk a jobbára húsmentes étrendre?
A marhahús az egyik legnagyobb környezeti terheléssel előállítható táplálékok közé tartozik: 1 kg marhahús létrehozásához 26,5 kg szén-dioxidnyi egyenértékű mértékben járulunk hozzá a klímaváltozáshoz. Ez nagyjából annyi, mintha egy autóval 100 kilométert utaznánk. Egy tehénből nagyjából 200 kilogramm húst lehet kinyerni, tehát a felnevelése több mint 5 tonna széndioxid-egyenértékű üvegházgáz felszabadulásával jár – írta nemrégiben az index.hu.
A hazánkban is népszerű sertéshús a birka, a marha és a sajt után a 4. legnagyobb szénlábnyommal előállított élelmiszer.
Ha egycsapásra felszámolnánk a hús- és tejtermelést, a mezőgazdasági területek 75%-át foglalhatná vissza a természetes élővilág, akkora területet, mint az USA, Kína, az EU és Ausztrália együtt. És így is képesek lennénk élelmet biztosítani a Földön élő összes embernek – mutatott rá tavaly a Science-ben egy tanulmány.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (Food and Agriculture Organization, FAO) legutóbbi globális adatai a 2014-es állapotot mutatják, ezek alapján készült el a világ húsfogyasztási térképe.
A legtöbb húst Ausztráliában eszik, 116 kg-ot fejenként évente, de rögtön utána az USA következik fejenként évi 115 kg-mal. Európában Spanyolország (94,04 kg) és Ausztria (90,87 kg) a legnagyobb fogyasztó.
A világátlag nagyjából 20 kg-val emelkedett 1961 óta, 2014-ben 43 kg volt. Az emelkedés a fejlett országokban is megfigyelhető, ám legdrasztikusabban a közepes jövedelemmel rendelkező országokban emelkedett a húsfogyasztás. Az 1960-as években egy átlagos ember a most 1,4 milliárd lakosú Kínában még kevesebb, mint 5 kg húst fogyasztott évente, az 1980-as években már 20 kg-ot, és az elmúlt évekre ez a szám megháromszorozódott, 60 kg-ra. Hasonló folyamat játszódott le a jelenleg 210 millió lakosú Brazíliában, ahol 1990 óta a húsfogyasztás a duplájára nőtt, és ezzel a dél-amerikai ország mára szinte minden nyugati államot megelőzött.
India, a kivétel
A térképen látványos kivétel India. Míg az átlagos jövedelem itt is a háromszorosára nőtt az elmúlt 20 évben, ezt nem követte a húsfogyasztás megugrása. Tévedés azt gondolni, hogy az 1,3 milliárd indiai java része vegetáriánus: kétharmaduk eszik húst, csak keveset – évi fejenkénti kevesebb, mint 4 kg-os húsfogyasztásuk a legalacsonyabb a világon.
A legnépszerűbb hús világviszonylatban a csirke, ami világ húsforgalmának 38%-át teszi ki. A marhához és a sertéshez képest a csirkehús előállítása kevesebb széndioxid-kibocsátással jár, de még így is sokkal többel, mint a zöldségtermesztés.
Magyarok – sok hús, kevés mozgás
A magyarok húsfogyasztása jóval a világátlag fölött van, 60-70 kg húst eszünk évente. Ez nem csak a Földnek megterhelő, de az egészségünknek is. Ideális esetben ugyanis az állati és növényi eredetű fehérjék egyenlően oszlanának el, a 2014-es Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat adatai szerint azonban az állati fehérjebevitel túlsúlya jellemző mindkét nemnél a növényivel szemben. Az energiabevitelünk túl nagy hányadát adják a zsírok, közülük is a kedvezőtlenebb élettani hatású telített zsírsavak aránya magas. Ezzel szemben a szénhidrátoké az ajánlottnál alacsonyabb. Emellett a lakosság keveset mozog, háromból két ember túlsúlyos vagy elhízott. A legrosszabb állapotban vagyunk Európában és a világon is a 4-ikek vagyunk e tekintetben.
Együnk kevesebb húst, a jövőnk múlik rajta!
Ha szeretnéd, hogy szuper tartalmainkat pofásabb kivitelben olvashasd kérünk, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését!
Így tudsz hozzájárulni:
Rendszeres havi 1.000 Ft adomány
Rendszeres havi 2.000 Ft adomány
Rendszeres havi 5.000 Ft adomány
Rendszeres havi 10.000 Ft adomány
Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség.
Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.
Ha banki átutalással támogatnál:
Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve: Magnet Bank
Számlaszám: 16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010 8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB
Köszönjük!
Cikkünk a Nemzeti Kulturális Alap (201201/00260) támogatásával készült.