fbpx
húsevés klímaváltozás

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Számít egyáltalán, ha te itt kevesebb húst eszel? – térképen a világ húsevői

Egyre inkább az körvonalazódik, hogy a globális klímakatasztrófa elkerülésére az egyik megoldás a húsfogyasztás visszaszorítása lehet. Melyek azok az országok, anelyek a legtöbbet számítanak e téren, tehát a legtöbbet jelentene, ha kevesebb húst ennének? Számít-e egyáltalán valamit is, ha mi itt Európában igyekszünk kevesebb húst fogyasztani? Hol állunk mi, magyarok a globális térképen?

Ha nem csökkentjük drámaian a húsfogyasztást – ami nem kevesebb, mint 90%-ot jelent – akkor a szakemberek szerint reménytelenül haladunk a klímakatasztrófa felé. Az Európai Unió mezőgazdasági területeinek több mint 80%-án már jelenleg is állati takarmányt termesztünk, ami nem csupán a klímaváltozáshoz, de az ökológiai katasztrófához is egyenes út. Segítene a világon, ha mi európaiak átállnánk a jobbára húsmentes étrendre? 

A marhahús az egyik legnagyobb környezeti terheléssel előállítható táplálékok közé tartozik: 1 kg marhahús létrehozásához 26,5 kg szén-dioxidnyi egyenértékű mértékben járulunk hozzá a  klímaváltozáshoz. Ez nagyjából annyi, mintha egy autóval 100 kilométert utaznánk. Egy tehénből nagyjából 200 kilogramm húst lehet kinyerni, tehát a felnevelése több mint 5 tonna széndioxid-egyenértékű üvegházgáz felszabadulásával jár – írta nemrégiben az index.hu.

A hazánkban is népszerű sertéshús a birka, a marha és a sajt után a 4. legnagyobb szénlábnyommal előállított élelmiszer.

 

Ha egycsapásra felszámolnánk a hús- és tejtermelést, a mezőgazdasági területek 75%-át foglalhatná vissza a természetes élővilág, akkora területet, mint az USA, Kína, az EU és Ausztrália együtt. És így is képesek lennénk élelmet biztosítani a Földön élő összes embernek – mutatott rá tavaly a Science-ben egy tanulmány.

 

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (Food and Agriculture Organization, FAO) legutóbbi globális adatai a 2014-es állapotot mutatják, ezek alapján készült el a világ húsfogyasztási térképe.

A legtöbb húst Ausztráliában eszik, 116 kg-ot fejenként évente, de rögtön utána az USA következik fejenként évi 115 kg-mal. Európában Spanyolország (94,04 kg) és Ausztria (90,87 kg) a legnagyobb fogyasztó.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 


A világátlag nagyjából 20 kg-val emelkedett 1961 óta, 2014-ben 43 kg volt. Az emelkedés a fejlett országokban is megfigyelhető, ám legdrasztikusabban a közepes jövedelemmel rendelkező országokban emelkedett a húsfogyasztás. Az 1960-as években egy átlagos ember a most 1,4 milliárd lakosú Kínában még kevesebb, mint 5 kg húst fogyasztott évente, az 1980-as években már 20 kg-ot, és az elmúlt évekre ez a szám megháromszorozódott, 60 kg-ra. Hasonló folyamat játszódott le a jelenleg 210 millió lakosú Brazíliában, ahol 1990 óta a húsfogyasztás a duplájára nőtt, és ezzel a dél-amerikai ország mára szinte minden nyugati államot megelőzött.

 

India, a kivétel

A térképen látványos kivétel India. Míg az átlagos jövedelem itt is a háromszorosára nőtt az elmúlt 20 évben, ezt nem követte a húsfogyasztás megugrása. Tévedés azt gondolni, hogy az 1,3 milliárd indiai java része vegetáriánus: kétharmaduk eszik húst, csak keveset – évi fejenkénti kevesebb, mint 4 kg-os húsfogyasztásuk a legalacsonyabb a világon.

A legnépszerűbb hús világviszonylatban a csirke, ami világ húsforgalmának 38%-át teszi ki. A marhához és a sertéshez képest a csirkehús előállítása kevesebb széndioxid-kibocsátással jár, de még így is sokkal többel, mint a zöldségtermesztés.

 

Magyarok – sok hús, kevés mozgás

A magyarok húsfogyasztása jóval a világátlag fölött van, 60-70 kg húst eszünk évente. Ez nem csak a Földnek megterhelő, de az egészségünknek is. Ideális esetben ugyanis az állati és növényi eredetű fehérjék egyenlően oszlanának el, a 2014-es Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat adatai szerint azonban az állati fehérjebevitel túlsúlya jellemző mindkét nemnél a növényivel szemben. Az energiabevitelünk túl nagy hányadát adják a zsírok, közülük is a kedvezőtlenebb élettani hatású telített zsírsavak aránya magas. Ezzel szemben a szénhidrátoké az ajánlottnál alacsonyabb. Emellett a lakosság keveset mozog, háromból két ember túlsúlyos vagy elhízott. A legrosszabb állapotban vagyunk Európában és a világon is a 4-ikek vagyunk e tekintetben.

Együnk kevesebb húst, a jövőnk múlik rajta!  


Ha szeretnéd, hogy szuper tartalmainkat pofásabb kivitelben olvashasd kérünk, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését!

Így tudsz hozzájárulni:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 

Cikkünk a Nemzeti Kulturális Alap (201201/00260) támogatásával készült.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás