• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

José Bové a Globfeszten

2007.06.06. /
Az antiglobalista mozgalom egyik emblematikus figurája, José Bové is részt vesz meghívottként a júniusi Globfeszten. Mi fán terem az élelmiszer-önrendelkezés?
Élelmiszer-önrendelkezés: műhelybeszélgetés José Bovéval
Gödör Klub (Budapest V- kerület, Erzsébet tér), Akvárium
2007. június 16., szombat, 19:30-21:30
További információ:
www.vedegylet.hu/ globfeszt2

José Bové francia rokforttermelő gazdálkodó. A világ akkor figyelt fel rá, amikor helyi közössége élén lerombolta a franciaországi Millau-ban épülő McDonalds éttermet az ellen tiltakozva, hogy az Egyesült Államok bűntetővámot vetett ki a francia rokfortsajtra (az üzlet zárva volt, személyi sérülés nem történt). Az időközben a francia kistermelők érdekeit képviselő Confédération Paysanne, illetve a kistermelők nemzetközi mozgalma, a Via Campesina vezéregyéniségévé vált politikus a polgári engedetlenség módszerét napjainkban főleg a génmódosított növények elleni állampolgári GMO-irtó csoportok szervezése révén gyakorolja.

A Via Campesina- a Kereskedelmi Világszervezet agrárkereskedelem liberalizációját célzó politikájával szembehelyezkedve - 1996-ban vezette be a köztudatba az „élelmiszer-önrendelkezés" politikai koncepcióját. Eszerint minden népnek joga van az önálló agrár- és élelmiszerszektort szabályozó politikához.

Bové indult a 2007. évi franciaországi elnökválasztáson a baloldali anti-neoliberális társadalmi mozgalmak jelöltjeként. Elnöki programját a baloldali alterglobalista mozgalmak közös gondolkodásának eredményének tekinti. A „veszélyes" Sarkozy-vel és Ségolene Royal „beletörődő" baloldalával szemben a valós baloldali értékeket kívánja képviselni: a szegénység és munkanélküliség felszámolását, a papír nélküli emigránsok helyzetének rendezését és a külvárosokban élők problémáinak felvállalását. Programjában egy nyitott, részvételidemokrácia-modell és az EU új, valóban legitim alapokra helyezése is szerepel a fejlődés új modelljének igénye mellett, amely újrafogalmazná a francia társadalom növekedéshez, cserekapcsolatokhoz, fogyasztáshoz való viszonyát.

José Bovéval és gondolataival a magyar olvasók a Magyarországon 2002-ben kiadott A világ nem eladó c. interjúkötetben is megismerkedhetnek közelebbről.

A Védegylet meghívására Magyarországra érkező Bové a Globfeszt II. „Merre van előre?" panelbeszélgetésén lesz hallható, kérdezhető. Hazai termelők és agrárszakértők bevonásával Simonyi Borbála és Kis Csilla faggatják majd az élelmiszer-önrendelkezésről, a családi gazdálkodók és egy, ökoszociális értelemben fenntartható mezőgazdaság esélyeiről.

A Globfeszt II. a 2005-ben megrendezett első Globfeszt újszerű diskurzusának folytatásaként kerül megrendezésre. A legfontosabb ökopolitikai kérdéseket napirendre tűző kétnapos eseményen vendégként megfordul még a brazil Francisco "Chico" Whitaker, a Társadalmi Világfórum (World Social Forum) egyik szülőatyja, valamint Wolfgang Sachs, a nemzetközi környezetvédő szcéna élvonalában lévő Wuppertal Institute klíma, környezet, energia programjának igazgatója is.

A fesztiválon emellett számos beszélgetés, filmvetítés, koncert lesz, valamint állampolgári tanács, interaktív "játszótér" civil szervezetek bevonásával. A Tudatos Vásárlók Egyesülete ez utóbbin vesz részt, szombat délután pedig irodalmi pikniket szervezünk "Szövegvisszaváltó" címmel.

Részletek >>>

 

 

 

Kép [cc] Chroniques du Crabillou

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében