fbpx

| Urbán Beatrice

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Jófej bolt (volt): The Earth Collection Budapesten

Az Earth Collection megálmodói a „tiszteljük a környezetet, amelyben együtt élünk” felfogást fordították le az öltözködés nyelvére. A budapesti hálózatot tönkretették – az üzlet nincs többé, akármilyen szép és jó volt, hiába keressük. Mucsi Béla jogtulajdonossal beszélgettünk.

Döbbenten tapasztaltam, hogy bezárt a Teréz körúton a The Earth Collection üzlet. Mi történt? Ki vagy mi az oka annak, hogy megszűnik egy ilyen jó és népszerű üzlet?

A The Earth Collection (TEC) szerződéskötésünk értelmében elvárta, hogy üzletet nyissak, vagy nyittassak licensz partneri viszonyban. A Károly körúti üzlet 2008 telén, 2009-re túl nagy összegért rendelt árut. A Hong-Kong-i központ a kételyeimre azt válaszolta, ha hivatalos a megrendelés (pecsét, aláírás stb.), fogadjam be. Megtörtént.

Az áru – még kis megrendelőnek számítottam – meg is érkezett Angliába. A magyarországi partner a kiértesítéskor viszont bejelentette, hogy nem veszi át. Hong-Kongot értesítettem erről. Úgy határoztak, hogy ebben a helyzetben az a megoldás, hogy nekem kell átvennem az árut. Ekkor már a válság nálunk is éreztette a hatását. Anyagilag nem voltam rá képes, hogy az én árum mellett ezt is átvegyem. Mivel Hong-Kong ragaszkodott saját verziójához, levontam a konzekvenciát, és visszaadtam a kizárólagos magyarországi forgalmazási jogot. Bezártam az üzletet.

Az Earth Collection 1993 óta több mint 600 márkaboltot nyitott meg a világ legkülönbözőbb pontjain: Európától Új-Zélandon át Kanadáig beszerezhető az egyedülálló felsőruházat.

Eredetileg a Bajcsyn nyitotta meg a boltot, ami a dán anyacég szerint is legszebb volt Európában. Azzal mi lett?

A Bajcsyt egy ügyvéd bérelte az önkormányzattól. Az V. kerületben nincs lehetőség bérleményt hivatalosan bérbe adni. Úgy kerülhettem be az üzletbe, ha papíron a bérlő bizományba értékesíti az én árumat. Én fizettem az alkalmazottakat, adót, rezsit, felújítást stb. Azt gondoltam, az ügy megéri. Fél évig rendben is volt minden, özönlöttek a vásárlók, igen jó forgalom volt. Azután a bérlő ügyvéd Moszkvába ment dolgozni, és nem kaptam számlákat, nem intézte a csak általa rendezhető ügyeket, fél év alatt nem szerezte meg a működési engedélyt, stb.

Amikor bejelentettem, hogy ezek miatt kiköltözöm az üzletből, fenyegetett, és az embereivel le akarta foglaltatni a teljes árukészletemet. Ezek után kerültem a Teréz körútra az üzlettel. Ez a kényszerű váltás rendítette meg az anyagi helyzetemet, mert a Bajcsy üzletet én újítottam fel teljesen, a profilhoz szükséges legmagasabb színvonalon, és az ügyvéd soha nem fizetett vissza ebből egy fillért sem! Nem kell részletezni, hogy egy ekkora terület nívóssá tétele manapság mibe kerül.

Honnan jött az ötlet, hogy pont ilyen boltot csináljon? Eleve vonzotta a környezettudatos életstílus?

Mindig is kedveltem a természetes alapanyagú ruhaneműt, és általában mindent, amit a természet ad. 1995-ben St. Tropezben járva tévedtem be egy TEC üzletbe. (Az azóta is ott van!) Azonnal bevásároltam a családnak is, mert az anyag, a színvilág nagyon közel áll hozzám. Azután 2006-ban feleségemmel Horvátországban járva egy TEC üzletben határoztam el, hogy behozom ezt a márkát az országba.

Arra gondoltam, a magyar emberek is megértek erre, és áldozni fognak olyan egészséges ruhaneműre, ami nem csak szép, de megfizethető is. És nem tévedtem, mert még külföldre is kiutaznak érte.

Szerepel a termékeken, de mit jelent az, hogy ökocímke, és mi azaz EU Virág?

Ahhoz, hogy egy textília megkapja az EU Virágr ökocímkét, egy sor környezetvédelmi és minőségi követelménynek kell megfelelnie a textil alapanyagának termesztésétől kezdve a termék teljes életidején át annak eldobásáig.

Az EU Virág meghatározza a növényvédő szerek maradványainak mértékét a pamutban és a gyapjúban. A rostok szövésénél, fonásánál, festésénél és azok befejező munkálatainál korlátozza a kémiai segédanyagok használatát, azokét, amelyek az emberi egészségre és a környezetre károsak lehetnek.

Tapasztalata szerint a kapható áruk közül melyikre mutatkozott a legnagyobb igény?

Úgy láttuk, hogy bár a női ruhákra és táskákra lenne a legnagyobb igény, de a férfi holmikat is szerették, és sokan innen szerezték be rendszeresen a gyerek és bébi ruháit is.

A magánéletben is odafigyel a környezettudatos dolgokra?

Persze! Odafigyelek a környezettudatos életre és az ahhoz kapcsolódó dolgokra. Úgy gondolom, ez a figyelem magasabb szintre emeli az élet minőségét.

Van legrosszabb része ennek a munkának?

Ez az üzletág – a hamis kóklerek miatt – úgy látszik, hitelét vesztette! A munka legrosszabb része az állandó magyarázkodás volt a vásárlóknak. Nem akarták elhinni, – pedig minden darabban ott van az összetétel! – hogy valóban minden természetes alapanyagú, hogy nem hazudunk, és azért kerül „csak” ennyibe, mert a TEC inkább kisebb haszonkulccsal dolgozik, de nem adja lejjebb az alapanyagok minőségét.

Mi lesz most a hiába megrendelt rengeteg megmaradt áruval? Mit tartalmaz az elraktározott kincset érő “csomag”?

Hát, ha valaki megvásárolná és hasznosítaná a 12 millió értékű megmaradt minőségi TEC holmit, az maga lenne a csoda! Hogy mik ezek a kincsek? Őszi-téli, tavaszi-nyári – főleg női, kisebb mennyiségben férfi, gyermek és bébi kollekciók. Nadrág, póló, kardigán, pulóver, blúz, ing, szoknya, nyári cipők, szandálok, női papucsok, táskák, sálak, bizsuk.

Nekem már nincs energiám küzdeni. Családi betegségek és a csőd utáni „életben maradás” küzdelme elvette minden erőmet. Pénz hiányában nem tudok tervezni. Minden raktározva van.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás