• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Írj kedvenc boltodnak, hogy ne áruljon ketreces tojást!

2008.04.09. /

Csatlakozz a Fauna Egyesület kampányához, ragadj tollat, billentyűzetet!

 

A ketrecben tartott tojótyúkokat korlátozzák a természetes viselkedési formák gyakorlásában: képtelenek a szárnyaikat kiteregetni, porfürdőzni, kapirgálni, fészket építeni. Mindössze egy A4-es lapnyi terület áll számukra rendelkezésre - ekkora helyen képtelenség szenvedés és stressz nélkül élni, főleg, hogy hasonló sorsra ítélt társaik százai és ezrei "élnek" alattuk, mellettük, felettük.

A Fauna szerint Magyarországon még mindig több tojást állítanak elő háztáji gazdálkodásban, mint ipari körülmények között. A lakosság 60%-a azonban jellemzően boltban vásárol, ahol döntően ketreces tartásból származó tojást forgalmaznak - nemketreces tojásból csupán 2%-ban van jelen.

Európában mind a fogyasztók, mind az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok egyre növekvő mértékben szereznek be állatbarát gazdálkodásból származó termékeket, például szabadtartású vagy mélyalmos tojást. Léteznek olyan országok is, ahol a boltok polcairól a ketreces tojások teljesen kiszorultak, az Amerikai Egyesült Államokban pedig a Burger King és a Ben & Jerry's is nemketreces tojást használ.

2012-től ugyan az Európai Bizottság 2008. január 10-es döntésének értelmében tilos lesz a ketreces tojótyúktartás. Addig azonban évek vannak még hátra. Mindenképp szükséges, hogy Európában mintegy 200 millió, Magyarországon mintegy 5 millió tojótyúk addig is azért szenvedjen, hogy tojást ehessünk? Nem, egyáltalán nem.

Mit tehetsz?

Ha szeretnél Te is tenni valami e kegyetlen tartási mód mielőbbi felszámolásáért, először is, ne vegyél ketreces tartásból származó tojást. Az ilyen tojást a tojásokra pecsételt regisztrációs szám segítségével könnyen azonosíthatod: a kód első egyjegyű arab száma utal a tartási módra, ami a ketreces tartás esetében a 3-as. További info >>>

Ugyanilyen fontos azonban, hogy felhívjad döntésedre mások, mindenekelőtt azon bolt vezetőségének figyelmét, ahol nap, mint nap vásárolsz. A Fauna Egyesület kampányához csatlakozva leveleddel hozzájárulsz, hogy a bolt, bolthálózat, áruház ketreces helyett forgalmazzon kíméletesebb módon előállított tojást. Írj levelet a bolt vezetőinek saját szavaiddal, vagy használd a Fauna levélíró motorját!

S végül: hívd fel az akcióra barátaid, rokonaid figyelmét is!

 

Kép [cc] Farm Sanctuary

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében