• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Háztartási ivóvízszűrők – Mondd, te mit választanál?

2006.04.28. /
Előző cikkünkben megvizsgáltuk, szükség van-e Magyarországon a háztartásokban vízszűrő használatára. Aki a pro és kontra érvek mérlegelése után a szűrő beszerzése mellett dönt, a bőség zavarával küszködhet. Utánanéztünk a szűrőtípusoknak, melyiket érdemes választani, melyiket kevésbé, sőt, melyik az a fajta, amelynek forgalmazása egyenesen illegális.

A szűrők fajtái

Amennyiben az ivóvíz otthoni utószűrése mellett döntünk, választanunk kell a szűrők különböző típusai között. Ezt bonyolítja, hogy mindegyik más anyagokat távolít el, de ezen felül számos más tényezőt érdemes megfontolni vásárlás előtt.

Érdemes megnézni, hogy az általunk kiszemelt készülék szerepel-e az ÁNTSZ által bevizsgált és jóváhagyott víztisztító termékeknek és technológiáknak az interneten bárki számára hozzáférhető listáján, ahol az engedélyek szövegei is olvashatók, különben egy rosszul választott szűrővel akár árthatunk is egészségünknek.

Az ÁNTSZ által kijelölt vizsgálatokat Dr. Borsányi Mátyás vezette, ezeknek eredménye olvasható ebben a táblázatban, és ő számolt be nekünk az itthon forgalomban lévő háztartási víztisztítók hasznosságáról, esetleges hátrányairól. Elöljáróban viszont le kell szögeznünk, hogy a háztartási szűrőberendezések kizárólag vezetékes víz tisztítására alkalmasak, saját kút vizének ihatóvá tételére sajnálatos módon nem.


Ihatunk-e desztillált vizet?

A hazai weben ivóvíz előállítására kínálják a Waterwise Model 4000 nevű desztillációs készüléket, ahol a ködös-áltudományos tájékoztatóból helyben informálódhatunk a mindennapos desztilláltvíz-fogyasztás állítólagos áldásairól és tisztító erejéről. „Az esővíz ősidőktől fogva az áldás jelképe a Föld élőlényei számára. Az égből aláhulló csapadék tiszta állapotában nem más, mint a felhőkből kicsapódott desztillált víz. Szomorú tény, hogy korunkban környezetünk olyannyira elszennyezett, hogy a csapadékvíz fogyasztásáról szó sem lehet. Azonban a desztilláló készülékkel Ön is előállíthatja otthonában a >friss harmatot<, a tiszta vizet." - írja a pénztárcanyitogató ajánló.

Ezzel szemben Dr. Borsányi Mátyás, elmondta, hogy a desztillált víz rendszeres fogyasztása kifejezetten káros, mivel nincsen benne só, kivonja a sejtekből a vizet, és kiszáradást okoz. Ekkor az az ozmózis nevű folyamat zajlik le a szervezetben, aminek ellenpárját a fordított ozmózissal vizet tisztító berendezéseknél fogjuk röviden tárgyalni.

A tudományos tényeket egy állítólagos ezoterikus dalnok és életmód-oktató, aki szintén desztillálókészüléket kínál megvételre, a következőképpen értelmezi a maga javára: „Használjunk desztilláló-készüléket ivóvíz és főzővíz előállítására! Minden ellenkező híresztelés ellenére a desztillált víz igen jó gyógyító (tisztító) hatással van a szervezetre. Gyorsan feloldja és kimossa testünkből a lerakódásokat, és - mivel nem tartalmaz más ásványi anyagokat - nem rakódik le belőle semmi a szervezetben." Ez ebben a formában nem igaz, a desztillált víz kizárólag időszakosan, kúra céljából fogyasztható, és akkor is az előírásoknak megfelelően. Ha valaki ilyen készüléket ivóvíz előállításához árul, az feljelenthető, tudatta velünk a szakértő vegyészmérnök.


Aktív szénnel a mellékízek ellen

Az aktív szenes szűrők megkötik az oldott szerves anyagokat, ezért alkalmasak a klóros mellékíz ártalmatlanítására, és más kellemetlen ízektől, szagoktól, színektől is megszabadítanak. Az egészségre káros anyagok közül például az arzént is eltávolítják.

Az aktív szenes szűrők kisebb hátulütője, hogy megkötik a jódot is, pedig nálunk a vizet a legtöbb területen jódhiány jellemzi. A lakosság 80%-a alacsony jódtartalmú vizet fogyaszt, a Tiszántúl egyes területein viszont túl magas a víz jódszintje, ami rossz ízűvé teheti a vizet.

Az aktív szenes szűrők legegyszerűbb változata a háztartási ivóvíz-utántisztító kancsó, ami Borsányi Mátyás szerint a budapesti ivóvíz otthoni szűrésére elég kell legyen, de figyeljünk arra, hogy az aktív szén szűrő minden esetben ezüsttel impregnált legyen.


Fordított ozmózis szűrők

Az egyik legbonyolultabb, legdrágább és legtöbb szennyeződést kiszűrő berendezéstípus a fordított ozmózison (RO, angolul: reverse osmosis) alapul. Az ozmózis két eltérő koncentrációjú folyadék elválasztásával jön létre, a koncentrációk különbsége adja az ozmotikus nyomás értékét, aminek révén átáramlik a folyadék a kis nyílásátmérőjű, féligáteresztő membránon, a magasabb koncentrációjú szennyezett víztől az alacsonyabb koncentrációjú tiszta víz felé.

Egyes helyeken fordított ozmózissal állítanak elő tengervízből ivóvizet. Nem véletlen, hogy Dr. Borsányi Mátyás elmondása szerint csak visszasózó egységet tartalmazó háztartási gépeket szabad venni ebből a típusból, mert ezek minden sót kiszűrnek a vízből. Azonban a visszasózók is sokfélék lehetnek, ezért nem árt ennek a kereskedőknél alaposabban utánakérdezni, akik azt is az RO-berendezések pozitívumaként írják le, hogy azok megszűrik a víz keménységét.

Dr Borsányi Miklós azonban felhívta rá a figyelmünket, hogy az 50 milligramm/liter minimális keménységnek meg kell lennie, különben a víz ivóvíznek nem, enyhébb esetben is csak korlátozottan alkalmas. Ennek megfelelően csak olyan helyen érdemes RO-berendezést beszerelni, ahol a csapvíz keménységének induló értéke az átlagnál magasabb, mert így szűrés után sem lesz túl lágy a víz.


Vízszűrőnk karbantartása

A vásárlás után az RO-szűrő karbantartása is folyamatos odafigyelést igényel, különben többet árthatunk, mint használunk - és ez minden háztartási vízszűrőre elmondható. Az RO-szűrőnek tipikus problémája, hogy a rendszerben elszaporodhatnak a baktériumok, ezért negyedévente biztosítani kell a készülék fertőtlenítését, a szűrőket félévente kell cserélni, és a benne lévő membrán időtállósága is véges.

Fontos, hogy az általunk használt vízszűrőben a vízzel érintkező anyagok ne segítsék elő a baktériumok elszaporodását a rendszerben. Ez különösen a csapra szerelhető készülékeknél jelent problémát, mert ezeket általában a konyhában szerelik fel, ahol a főzés miatt megemelkedett hőmérséklet kedvező feltételeket teremt a baktériumok elszaporodásához.

Az ÁNTSZ által jóváhagyott RO-szűrők ezeknek az anyagminőségre vonatkozó kitételeknek is megfelelnek. Egyes készülékeknél UV-egység végzi a fertőtlenítést, ilyenkor érdemes odafigyelni, hogy ez folyamatosan megfelelően működjön, de az RO-szűrők gyakran aktív szén szűrőt is tartalmaznak.

Mivel az aktív szenes szűrő megköti az oldott szerves anyagokat, ez a szűrő is nagyszerű táptalaja a baktériumoknak, ezért szintén rendszeresen kell tisztítani. Léteznek ioncserélőt tartalmazó aktív szenes szűrők is, az ezekben lévő gyanta monomer-kibocsátása miatt rákkeltő lehet. Ha a készüléken átfolyt víz elszíneződik, akkor a gyanta tönkrement, vagy eleve nem volt megfelelő minőségű.

Bár Magyarországon a csapvízben lévő káros anyagok csak a lakosság elenyésző hányada számára jelentenek komoly egészségügyi kockázatot, sokan nem bíznak a vezetéken érkező vízben annyira, hogy azt meg is igyák, vagy a gyerekeikkel megitassák. Többek között nekik jelenthet egy gonddal kevesebbet a házi utánszűrés, vagy azoknak, akik az ország kevésbé jó ivóvízzel rendelkező területein élnek.

Az ivóvíz rossz minőségét nem csak a benne lévő káros anyagok magas mért értéke okozhatja, hanem egyes hasznos anyagok alacsony szintje is, több településen a jód, vagy a fluor kis koncentrációja jelenthet problémát. Más helyeken ezzel szemben az is előfordul, hogy a környéken palackozott ásványvíz a település csapvizével azonos vízbázisból származik. Ezzel a vízvezetékekből esetlegesen a csapvízbe jutó szennyeződéseket is ki lehet küszöbölni, ahogy Karlsruhe-ban is sok helyütt kerül az asztalra a helyi vízműben palackozott víz.

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében