• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Egyre népszerűbbek a fair trade termékek az EU-ban

2005.02.17. /
Már a kilencvenes évek végén kimutatták, hogy egyre növekszik a méltányos kereskedelemből származó termékeket kereső tudatos vásárlók tábora.

Egy, a Bizottság által a kilencvenes évek végén végzett EUROBAROMETER felmérés megvizsgálta az általános érdeklődés mértékét a méltányos kereskedelem árui iránt. Összességében az EU akkori lakosságának 11%-a már vásárolt fair trade terméket, a különböző tagállamok eredményei azonban igen eltérőek voltak, a Portugáliában és Görögországban mért 3%-tól a hollandok 49%-áig.

A felmérés azt is megmutatta, hogy az EU lakosságának majdnem háromnegyede (74%) saját elmondása szerint fair trade banánt vásárolna, ha az megtalálható lenne a „standard” banánok mellett. Az EU fogyasztóinak 37%-a elmondta, kész volna 10%-kal többet adni a normál banánáraknál ugyanolyan minőségű, de a fair trade alapelveinek megfelelően termelt banánért.

A felmérés kérdéseire adott válaszokat mélyebben elemezve kitűnik, hogy azok az emberek, akinek már van tapasztalatuk méltányos kereskedelmi termékekkel, valószínűbb, hogy fair trade banánt is vásárolnának, és hajlandóak lennének többet fizetni érte. 10 megkérdezettből több mint 9 (93%), aki már vásárolt korábban fair trade árukat, megvenné a fair trade banánt is, és 10-ből heten hajlandóak lennének legalább 10%-kal többet fizetni érte a normál banánárakhoz képest.

Arra is van bizonyíték, hogy a kiskereskedők is tudatában vannak és készek megfelelni a vásárlók azon igényének, hogy bizonyos garanciákat tudjanak felmutatni a termékek termelési körülményeiről.

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében